3. prosince 2013 • 10:21

Adept na nováčka roku? "Mazák" Mazanec okupuje čelo statistik

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když před dvěma lety Nashville Predators na draftu vybrali brankáře Marka Mazance, prý tomu nemohl uvěřit. Jak se asi tváří teď, když se jeho jméno vyskytuje mezi TOP 10 v obou předních gólmanských statistikách? "Zatím byl naprosto vynikající a počíná si zkušeně," chválí českého gólmana trenér brankářů v Nashvillu Mitch Korn.



Marek Mazanec se k šanci v NHL dostal na začátku listopadu po krátkém působení v AHL ve chvíli, kdy se jednička Predators Pekka Rinne zranil. Nejdříve se jen rozkoukával za dvojkou Carterem Huttonem, ale když se klubu nedařilo, naskočil do brány. A svou šanci už nepustil.

Hned ve svém druhém startu inkasoval od Pittsburghu čtyři góly a byl střídán, od té doby ale stál v brance Nashvillu osmkrát a nikdy nepustil více než dvě branky. Tým začal hrát více týmově, ale pomohla mu i jistota a klid, kterým mladý gólman disponuje. "Mužstvo začalo skutečně hrát poslední dobou více defenzivně, ale Marek si zatím vždycky odvedl, to co měl," chválil mladíka Korn v rozhovoru pro tennessean.com.

Nashville je organizace, která je známá tím, že bezejmenní gólmani se v jeho dresu stávají hvězdami. Ať už to byl Tomáš Vokoun (226. hráč na draftu v roku 1994), Chris Mason (122. v roce 1995), nebo současná jednička Pekka Rinne (258. v roce 2004), ani jeden nepřicházel do mužstva jako ten, co by ho měl spasit. Přesto především z Vokouna a Rinneho se stala gólmanská extratřída. Bude to i případ bývalého brankáře Plzně?

VIDEO: Famózní zákrok Mazance na Neala z Pittsburghu

"Všechno je v NHL strašně rychlé," říkal dvaadvacetiletý gólman na začátku svého působení v nejslavnější hokejové soutěži světa. "Ale on není vůbec zbrklý. Věci kolem něj se pohybují neskutečně rychle, ale on je svým klidem naprosto ničí," vykládal Korn, který Mazance pečlivě sleduje.

Co také určitě nepřehlédl jsou čísla českého brankáře. V předních gólmanských statistikách se vyskytuje na místech, která obvykle nováčci neokupují. S procentuální úspěšností zákroků 93,2% mu patří deváté místo, s průměrem 2 góly na utkání je na šesté pozici a s dvěma čistými konty je dokonce čtvrtý.

Ale zvládne Mazanec udržet formu?

"Naše mužstvo skvěle brání, ale když jsme Mazance někdy nechali na holičkách, dokázal si poradit a často vytáhl fantastický zákrok," připomněl trenér mužstva Barry Trotz například brankářův zákrok na Jamese Neala z Pittsburghu, který stránka NHL.com vyhlásila osmým nejlepším gólmanským počinem v první čtvrtině sezony.

Predators čeká v noci bitva proti Vancouveru a mužstvo bude stále postrádat zraněného Rinneho, který se ve čtvrtek podrobí magnetické rezonanci. Jak rychle se zvládne vrátit na led? "Těžko říct, i pak ho budeme muset nejprve nechat rozehřát. Uvidíme," řekl Trotz.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud