5. srpna 2014 • 08:31

NHL je úplně jiná soutěž, chválí úspěšný nováček Mazanec

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl ve správnou chvíli na správném místě a svou šanci chytil za pačesy. Především díky tomu hokejový gólman Marek Mazanec hned během své první štace v zámoří nakoukl v bráně Nashvillu do slavné NHL a dokonce v listopadu získal ocenění pro nováčka měsíce. "Hraní u Predators mi v mém hokejovém vývoji hodně pomohlo," řekl Mazanec.



Třiadvacetiletý Mazanec je tím chlapíkem, který dokonale popírá tvrzení o tom, jak důležitá je v kariéře hokejisty NHL dobrá pozice na draftu. Bývalý brankář Plzně šel ve výběru talentů na řadu v roce 2012 až v šestém kole jako číslo 179, přesto už o rok později stál v bráně Predators a zářil.

To všechno díky talentu, píli a schopnosti využít nabídnuté příležitosti. Na začátek sezony 2013/14 putoval sice extraligový mistr s Plzní na farmu do Milwaukee, jenže když se zranila jednička Predators Pekka Rinne, dostal Mazanec přednost před konkurentem Magnusem Hellbergem a přišel povolávací rozkaz do prvního týmu.

"To bylo něco, vážně jsem to nečekal. Byl jsem hodně překvapený a pořád se divil, co že se to vlastně děje," vykládal český gólman na začátku července během nováčkovského kempu v rozhovoru pro server thehockeywriters.com.

VIDEO: Mazancův nejlepší zákrok sezony

Písecký sympaťák utvořil dvojici s nezkušeným Carterem Huttonem a v mnoha ohledech ho předčil. První tři duely se sice teprve rozkoukával, pak ale přišla série pěti výher v šesti duelech, během které udržel Mazanec dvě čistá konta a ani jednou neinkasoval více než dvě branky.

"Náš tým hrál v tu chvíli skvěle, kluci přede mnou mi hodně pomáhali a občas jsem měl i trochu štěstí. Takže to nebylo jen o mně," vykládal Mazanec. Přesto právě tato šňůra mu vynesla pozornost v hodnotě ocenění pro nejlepšího zelenáče měsíce.

V NHL nakonec během posledního ročníku odchytal Mazanec 25 utkání, to poslední na konci ledna. Pak gólmana znovu čekal přesun do AHL, kam si přinesl nově získané zkušenosti a porci sebevědomí. Ročník totiž zakončil čtyřmi výhrami a procentuální úspěšnost během nich vytáhl na 96,5%.

"Utkání v NHL mi vážně pomohly, je to něco naprosto jiného. Hráči tam střílí z každé pozice, ostře si chodí pro dorážky, i to mě v mém vývoji hodně posunulo," potěšilo Mazance.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud