Jan Barák
7. října 2016 • 15:18

Mazanec předčil finský zázrak, chválí ho ikona i trenér: Je to úžasné!

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V jednom rohu ringu Marek Mazanec, v druhém finský brankářský zázrak Juuse Saros. Zvuk gongu, bijte se! V sázce byl post druhého brankáře Nashvillu. První kolo vzájemného souboje na farmě skončilo plichtou, druhé kolo a přípravné zápasy na NHL určilo vítěze. Dvojkou za neohroženým Pekkou Rinnem by měl být v nové sezoně NHL, která startuje ve středu, 25letý český gólman.



Mazanec si zaslouží důvěru organizace, která v posledním play off došla do druhého kola a padla s pozdějšími finalisty ze San Jose. Je jiný než ostatní.

Neřeší, kterou nohu první strčí do bruslí, na kterou si první nasadí beton. Nemusí ani stále z pověrčivosti snídat to stejné, šťastné ponožky také nemá. Je to pohodář, který nikdy nezapomene přidat ke svému podpisu fanouškům smajlík. Tato vlastnost je v NHL maximálně ceněná, zvlášť u mužů v brankovišti, a teď pomohla Mazancovi k životnímu úspěchu.

V úterý byl jeho sok Juuse Saros definitivně přidělen farmě v Millwaukee a rodák z Písku zůstal jedním ze dvou brankářů na soupisce prvního týmu Predators. "Je to naprosto úžasný pocit. Jsem super nadšený z této příležitosti a už se těším na sezonu," řekl pro klubový web brankář, kterého Predators draftovali v šestém kole už v roce 2012.

NHL pro Mazance nebude neznámým kolbištěm, statistiky uvádějí u jeho jména už 27 odchytaných zápasů. Hned 25 jich naskákalo v sezoně 2013/14, součástí které byla i pozoruhodná listopadová série, kdy mladý brankář odchytal deset zápasů z toho dva s čistým kontem a byl vyhlášen nováčkem měsíce.

Marek Mazanec s pohárem pro vítěze extraligy
Marek Mazanec s pohárem pro vítěze extraligy

Celý minulý ročník ale 193 centimetrů vysoký brankář strávil na farmě, přes dvojici "áčkařů" Rinne - Hutton nejel vlak. Mazanec za Millwaukee Admirals lapal v AHL 39 utkání a čtyřikrát vychytal čisté konto, o čtyři roky mladší supertalentovaný Fin Saros měl 38 startů a jeden přidal v prvním týmu.

Na Mazance se těší i týmová ikona

Po odchodu Huttona do St. Louis se druhý brankář rekrutoval právě z dvojice farmářů. "Mazanec i Saros hráli v preseason opravdu dobře. Bylo to hrozně těžké rozhodnutí, ale myslím, že Maz odvedl svou práci lépe v přípravných zápasech, proto jsme vybrali jeho," řekl pro NHL.com hlavní trenér Predators Peter Laviolette.

"Jak říkám, oba byli výborní, ale nakonec jsme zvolili Mazance i proto, že má s fungováním prvního týmu více zkušeností," dodal Laviolette.

Na spolupráci s vytáhlým vítězem extraligy s Plzní z roku 2013 se velmi těší i týmová jednička Pekka Rinne. "Jsem nadšený za nás oba. Vždycky jsem měl za kolegy v Nashvillu velké brankáře, takže jsem natěšený, že mohu začít spolupracovat s Markem. Je to skvělý mladý brankář a má dobrou povahu. Lidi jako on jsou pro tým důležití, je to zábavný chlapík, který je vždy v dobrém rozmaru," ocenil kvality Mazance o osm let starší Rinne.

"Můžete-li pracovat s jedním z nejlepších brankářů na světě, je to úžasné," vrátil Rinnemu komplimenty Mazanec. "Chci ho sledovat a naučit se od něj nějaké věci. Jak pracuje s pukem v obtížných situacích v průběhu hry, jak se vyrovnává s tlakem a mnoho dalšího, už aby to bylo," uzavřel Mazanec.

Jedna z nejvyšších brankářských dvojic v NHL vstoupí do nového ročníku pátečním domácím zápasem s Chicagem.

Více o NHL>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud