30. ledna 2018 • 08:04

Jágr dal sbohem a ještě otevřel kouči. Zdravý dominoval, smekli u Flames

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí 2. října s Calgary podepsal, v pondělí 29. ledna oznámil odchod z Kanady do Kladna. Nebyl to přesně ten svazek, jaký si sám Jaromír Jágr i klub představovali, ale kritika na něj ani z jedné strany také slyšet není. Někdy to zkrátka neklapne podle představ... Český hokejový velikán už Calgary při odchodu poděkoval, stejně reagovali i hráči a funkcionáři Flames. „Kdykoliv vedle sebe máte takového velikána, může to pro vás být pouze dobře," řekl generální manažer Brad Treliving.



Úvodní měsíc roku 2018 pomalu končí a Jágr ho uzavře bez odehraného zápasu v NHL. Zdravotní potíže ho limitovaly a jeho kanadská mise tak předčasně končí. Nečekejte ale, že teď něco odflákne.

Než zmizel z Calgary makal na sobě, přesně tak, jak je jeho zvykem. Když se trenér Calgary Glen Gulutzan v neděli potřeboval dostat do haly Scotiabank Saddledome a zapomněl si vstupní kartičku, o pár měsíců mladší Jágr ho zachránil a otevřel mu zevnitř.

„Zavolal jsem mu a on přišel. Zrovna trénoval, kolo od něj bylo ještě pěkně rozpálené," vzpomínal Gulutzan a bylo vidět, že mu je líto, že o veterána v sestavě přijde. „Je to nešťastné, každý, kdo se kolem hokeje pohybuje viděl, že v některých zápasech, když byl zdravý, jasně dominoval," připomněl kouč.

Zápasů s Flames stihl český hokejista pouze 22, vyzkoušel si hokej v první formaci Calgary, i v té čtvrté. Vstřelil jeden gól, šest jich zvládl připravit asistencí. Ale svou přítomností toho v jediném kanadském městě, ve kterém byl "doma", způsobil mnohem víc. Fanoušci ve velkém kupovali dres s jeho jménem, mladí spoluhráči získali zkušenosti a vzpomínky na celý život.

„Můžu říct, že jsem hrál s Jaromírem Jágrem, a to je něco speciálního," rozpovídal se dvaadvacetiletý útočník Curtis Lazar. „Vždyť on už válel v NHL když já ještě ležel v dětské postýlce. Bylo skvělé ho tady mít, poznat se s ním, sledovat ruch v celém městě," vykládal sedmnáctý hráč draftu 2013, který v této sezoně zatím čeká na gól.

„Často jsme s obráncem Mattem Bartkowskim jen seděli vedle něj a sledovali všechny ty bláznivé věci, co dělá. A to je přesně to, na co si jednou člověk vzpomene. Co uměl, čísla, na která dosáhl, oddanost, jenž pokaždé přinesl na led. Je skvělé, že člověk může říct, že toho byl jen malou součástí," řekl Lazar pro oficální klubové stránky.

Pro jeho spoluhráče v Calgary navíc byl příjemné, že měli Jágra na své straně. Útočníci Flames to třeba tolik necítí, ale obránci soupeře moc dobře vědí, jak těžce se s Jágrem pracuje. V moderní době plné rychlosti není snadné stát proti někomu, kdo váží metrák a jeho spodní část těla je téměř nezničitelná.

VIDEO: Jágrův jediný gól v dresu Calgary

„Ve Východní konferenci jsem proti němu hrál hodně, například během série play off tehdy mých Islanders a jeho Floridy v roce 2015 a já jsem pořád měl kolem sebe to jeho obrovské tělo," vzpomínal obránce Travis Hamonic a zamyslel se nad tím, co jeho samotného jednou čeká, až mu bude 45 let.

Důležitější ale byla jiná věc, jedna společná šatna. „Jsem vážně pyšný, že jsem s ním mohl nastupovat," svěřil se sedmadvacetiletý Kanaďan.

Aura vytvořená kolem českého útočníka je obrovská a jen jeho přítomnost v šatně byla něčím, co ostatní hráče nabíjelo. Chuť do hokeje, kterou přináší, je nakažlivá. Nikdo si vedle něj nedovolil něco odfláknout. Jágr zkrátka do kabiny přinášel zkušenosti ze staré školy.

„Kdykoliv vedle sebe můžete mít takového velikána, může to pro vás být pouze dobře," řekl generální manažer Brad Treliving. „Nevyčítáme si, že jsme ho přivedli. Děkujeme mu," dodal.

Jágr to v Calgary neměl snadné, přechod ze slunné Floridy do chladné provincie Alberta nebyl pro tělo pětačtyřicetiletého borce ničím jednoduchým. I proto byl často mimo soupisku, zamířit musel dokonce i na marodku. Na takové peripetie nebyl z předchozích let zvyklý. Stále se ale snažil předávat svá moudra.

„Hodně pomáhal Johnny Gaudreauovi. Vysvětloval mu, co je potřeba, aby z něj byl vítěz, aby mohl být v čele bodování i o všech maličkostech, které jsou pro hokej tak důležité," těšilo Gulutzana, který byl spokojený, když se Jágr pohyboval kolem jeho největší hvězdy. „Náš tým skutečně vylepšil," dodal.

Jeho další kroky teď povedou do Kladna, ale v Calgary rozhodně ostudu neudělal. Minimálně si tam získal množství přátel. „Odchází skvělý chlapík, který vždycky tvrdě dřel. Ale hrát bude dál a my všichni mu tady přejeme, aby se mu dařilo," vzkázal na rozloučenou kapitán Mark Giordano.

25 let Jaromíra Jágra v NHL - od vlasatého zjevení po legendu, která bořila rekordy
Video se připravuje ...

Jaromír Jágr se vrátil do sestavy Calgary v zápase s NashvillemFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud