Jiří Vítek
22. února 2018 • 19:24

Obchodování se zlatem. Krach Ottawy může znamenat jackpot pro Colorado

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V předchozí sezoně dělila Ottawu jedna výhra od postupu do finále play off, ve velkém stylu odstartovali také současný ročník. V půlce listopadu pak vsadilo vedení klubu vše na jednu kartu: Stanley Cup. Zatímco Senators začali po příchodu Matta Duchena postupně klesat tabulkou, Colorado možná z obyčejné pikové desítky, která přiletěla z Ottawy, sestaví královskou postupku.



O tom, že Matt Duchene opustí Colorado, se spekulovalo bezmála rok a půl. Že bude vyměněn v průběhu utkání, by ale hádal málokdo. V polovině první třetiny listopadového utkání proti Islanders uslyšel kanadský forvard strohý pokyn: Sbal se, vyměnili jsme tě. Výsledkem výměny mezi Ottawou, Coloradem a Nashvillem byl přesun celkem šesti hráčů a tří výběrů v draftu.

Zatímco Ottawa s Nashvillem svým rozhodnutím nepřímo ohlásily útok na Stanley Cup, Avalanche se šikovně zbavili problémového hráče, za něhož dostali příslib lepší budoucnosti. A ta může být ke smůle ottawských fanoušků ještě růžovější, než se na první pohled zdálo.

Jedním z předmětů celé výměny byl totiž výběr Ottawy v prvním kole draftu 2018. Pokud by Senators udrželi pozice zaručující postup do play off, na nichž se v době výměny nacházeli, vybíral by generální manažer Avalanche Joe Sakic v červnovém draftu nejlépe z šestnácté pozice.

Právě boj o Stanley Cup byl hlavní motivací Matta Duchena při žádosti o výměnu. „Chtěl jsem si zahrát hokej v play off,“ vysvětloval. „Momentálně svítí vedle mého jména v kolonce play off osm utkání, což není úplně to, co bych si ve svém věku představoval.

Johnny Oduya z Ottawy přilepil na mantinel mladíka Mitche Marnera
Johnny Oduya z Ottawy přilepil na mantinel mladíka Mitche Marnera

Nastalá situace však vyvolává v kancelářích klubu z hlavního města Kanady nečekanou paniku. Senators jsou od oné výměny nejhorším týmem celé NHL a postupně se propadli až na předposlední, patnácté místo Východní konference. Na postup do play off ztrácí Ottawa 13 bodů, pravděpodobnost zopakování loňského tažení vyřazovacími boji se blíží nule.

Komplikace Senators ale znamená příjemné starosti pro Avalanche. Pravidla draftu říkají, že čím nižší postavení v tabulce, tím dříve pak bude moct daný klub vybírat mladé talenty. Celkovým pořadím ještě může zamíchat draftová loterie, pokud by však Senators udrželi současné postavení, přišel by jejich výběr na řadu nejpozději na šesté pozici – na pódium by však místo zástupců Ottawy nastoupilo vedení Colorada.

Ke smůle klubu z Denveru však může kanadský klub svoji případnou blamáž alespoň oddálit. Při vyjednávání podmínek celé výměny se totiž oba kluby dohodly na tom, že pokud by výběr Ottawy v letošním draftu připadl na první desítku, Senators si jej ponechají a místo toho pošlou do Colorada výběr v prvním kole draftu 2019, tentokrát však již bez možnosti couvnutí.

Generální manažer Pierre Dorion, který má celou výměnu na svědomí, podepsal minulý týden novou tříletou smlouvu, která mu zajišťuje současný post až do roku 2022. Místo oslavných fanfár mu však musí v uších houkat varovný poplach: Jakou cestou se Senators vydají?

Zkušený tým, který v předchozím play off táhli brankář Craig Anderson a obránce Erik „první vpředu-první vzadu“ Karlsson, hledá od příchodu Matta Duchena vlastní identitu a místo nahánění těch nejlepších zoufale zápasí na dně Východní konference s Buffalem.

Pokud by Dorion odepsal současnou generaci svého klubu a zbavil se zkušených hráčů výměnou za naděje budoucnosti, definitivně by tím odepsal i výběr v 1. kole draftu, který spolu s dalšími dvěma hráči poslal do Colorada. Ten by v nastalém propadu mohl být setsakra vysoký a při totální přestavbě Ottawy by mohlo Colorado v roce 2019 utrhnout ze stromu talentů celkovou jedničku draftu, která původně měla patřit Ottawě.

Druhé řešení: hodit na stůl všechny žetony a doufat, že přijde karta. Senators by se museli zbavit některého z talentovaných hráčů, eventuálně přihodit i další výběr(y) v draftu, za něž by získali dalšího zkušeného hráče, a následně doufat, že pokračující risk se nejpozději v příští sezoně obrátí v úspěch. A úspěch rovná se Stanley Cup.

Podle slov samotného Doriona se Senators vydají první cestou. „Máme dlouhodobý plán, usilujeme o změnu,“ uvedl krátce po podpisu nové smlouvy v oficiálním prohlášení pro klubový web. „Není to jednoduché, když máte v týmu tolik dobrých hokejistů, i přesto jsem ale nadšený z toho, jakým způsobem naše organizace roste.“

Prvním náznakem budiž výměna s Los Angeles. Při ní sice Senators přišli o zkušeného obránce Diona Phaneufa, na druhou stranu ušetřili přes pět milionů dolarů, které se jim mohou při letních podpisech volných hráčů hodit. Výběr v prvním kole draftu, který si ukořistilo Colorado, už Ottawě nikdo nevrátí, na druhou stranu nikdo nechce svého soupeře posilovat více, než je nutné.

Podobné trable mělo i Toronto

Stejný problém postihl na přelomu 90. let také Toronto. Maple Leafs se rozhodli vyřešit nepovedený start do sezony 1989-90 příchodem obránce Toma Kurverse, za něhož poslali do New Jersey svůj výběr v prvním kole draftu 1991. Mizerně rozehraný ročník dotáhli Leafs do play off a dali svým příznivcům naději, ta však zhasla hned se startem následující sezony.

V ní Toronto získalo z úvodních jedenácti utkání pouhé tři body a v nastalé panice odvolalo trenéra Douga Carpentera. Výsledek rozběhnuté sezony rozhodoval o pořadí v následujícím draftu, v němž byl jasným tahákem Eric Lindros, podle skautů největší hokejový talent od nástupu Maria Lemieuxe. Jeho příchodu by se Leafs jistě nebránili, svůj výběr v prvním kole však již s předstihem poslali do New Jersey.

Pokud by zprvu obyčejná výměna přihrála Lindrose do klína Devils, byla by atmosféra v tradiční hokejové baště na bodu mrazu. Generální manažer Floyd Smith, pro něhož byla akvizice Kurverse prvním velkým krokem v nové funkci, se tak rozhodl zachránit svoji pověst za každou cenu.

V polovině prosince okupovali Leafs poslední příčku celé NHL, poslali proto do Quebecu talentovaného Scotta Pearsona a dva výběry ve druhém kole draftu, za něž získalo Toronto trio zkušených hráčů. Ani jeden z nich nevydržel v modrobílém dresu déle než šestnáct měsíců, největší katastrofu však pomohli zažehnat.

Toronto nakonec skončilo v tabulce těsně nad Quebecem, což mu přisoudilo celkově třetí výběr v draftu 1991. Onen výběr, který díky výměně za obránce Kurverse spadl do klína New Jersey, sice nestačil na celkovou jedničku draftu Lindrose, Devils jej však využili na tehdy ještě neznámého zadáka Scotta Niedermayera.

Ten nakonec odehrál v NHL celkem sedmnáct sezon, čtyřikrát zvedl nad hlavu Stanley Cup a v roce 2004 si svými výkony vysloužil James Norris Trophy pro nejlepšího obránce soutěže. Ke smůle příznivců Maple Leafs však v duelech s kanadským týmem nastupoval vždy pouze jako soupeř.

A generální manažer Floyd Smith, který celou situaci spískal? Ztráta výběru v prvním kole draftu spolu s neuspokojivými výsledky týmu mu zlomila vaz, a ještě tři týdny před osudovým draftem musel vyklidit svoji kancelář.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud