Jaroslav Kalina
Premium
9. dubna 2018 • 04:56

Rutta okouzlil Chicago: Jsem rád, že mi klub věří. Teď chci jet na MS

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

V zámoří prožil skvělou sezonu, nyní by na to rád navázal na mistrovství světa v Dánsku. Český obránce Jan Rutta zaválel ve svém premiérovém ročníku v NHL. S klubem Chicago Blackhawks, ve kterém zapůsobil, sice nedosáhl účasti v play off, má však velkou chuť reprezentovat český národní tým na blížícím se šampionátu. "Jsem v kontaktu s Jirkou Fischerem. Pokud mě pustí výstupní prohlídka, moc rád přijedu. Hrát za reprezentaci je úžasný pocit," prozradil rodák z Písku, který si během zámořského debutu připsal dvacet kanadských bodů za 6 gólů a 14 asistencí. Sedmadvacetiletý hokejista se rozpovídal i o hvězdném spoluhráči Patricku Kaneovi, trenérovi Joelu Quennevillovi, československé kolonii v klubu či o tom, jaký přehled si udržuje o extralize.




Před rokem byl na palubě chomutovských Pirátů, nyní nosí na prsou chicagského indiána. Český bek Jan Rutta se v NHL velice rychle zapracoval a získal si pevné místo v obraně Chicaga. V šatně dokonce sedí vedle americké superstar Patricka Kanea. „Je skvělý hokejista a spoluhráč, s každým z týmu mám ale dobrý vztah,“ pochvaluje si jeden z nejlepších zadáků Blackhawks. Ruttův zářivý vzestup kazí pouze jedna věc: tradiční klub z Illinois si po deseti letech nezabojuje o Stanley Cup.

Jaká byla vaše reakce, když vám Chicago během sezony za skvělé výkony nabídlo prodloužení smlouvy s gáží přes dva miliony dolarů?
„Byl jsem hrozně rád, že mi vedení věří. Vzhledem k vyvíjející se sezoně a mým předvedeným výkonům jsem to tak nějak čekal, nebo mi spíš bylo naznačeno, že spolupráce s Chicagem bude pokračovat. Pravděpodobně se u mě nejvíc koukalo na body, ale já jsem vedle toho trávil na ledě spoustu času a většinu sezony se mi dařilo. Když mi pak agent sdělil, že prodloužím sezonu, měl jsem velkou radost.“

Úsměv na tváři však zřejmě kazí neúčast Chicaga v play off, v němž bude po deseti letech chybět. Jaká je atmosféra v šatně?
„Do smíchu nám není, ale rozhodně nevládne panika. Sezona byla dlouhá a po celou dobu jejího plynutí se zkušenější lídři v týmu snažili neplašit, zůstávali pozitivní a pokoušeli se sezonu ještě otočit k lepšímu. Bohužel se tak nestalo.“

Mohla podle vás za chicagský neúspěch v nynější sezoně dlouhodobá zdravotní absence brankáře Coreyho Crawforda?
„Těžko říct, čím přesně to bylo. Corey je bezesporu hráč, který by chyběl každému týmu. Nicméně faktorů bylo zřejmě víc.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud