25. dubna 2018 • 19:00

Za 20 dní do NHL! Jašek zaujal Vancouver. Zamilovali si ho, říká agent

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celkem dvanáct českých hráčů šlo na řadu na draftu NHL v roce 2015 a tím předposledním byl tehdy třinecký útočník Lukáš Jašek, kterého si Vancouver vybral na 174. pozici. Už na nováčkovském kempu v tom samém roce na něj Canucks pěli samou chválu, jenže po návratu do Čech jako kdyby se jeho vývoj zastavil. Všechno otočilo až rozhodnutí dohrát tento ročník v Utice v AHL, tedy záložním týmu Vancouveru. Rázem z toho byly otevřené dveře do NHL.



Skvělé bruslení, výborná kondice, šikovnost... Tohle všechno na odchovanci Třince už před třemi lety obdivoval šéf hráčského vývoje kanadského klubu Stan Smyl. Pak ale o nadějném talentu přestalo být slyšet. V Třinci nehrál podle představ, času na ledě bylo málo. Dařit se mu začalo až zase v tomto ročníku v a barvách Liberce.

Když Jašek zavzpomíná, připomene, že už po draftu chtěl zamířit do některé z kanadských juniorských soutěží, ale věci nešly podle představ. „Byla to pro něj nepříjemná a frustrující doba," řekl agent Allan Walsh, ke kterému přešel na konci sezony 2016/17. A musel se ze všech trablí vyhrabat ven.

Co všechno se v něm skrývá ukázal během 20 dní. Tak dlouhá doba uplynula od chvíle, co odešel z extraligového Liberce a podepsal tříletý kontrakt s Vancouverem. Mezitím naskočil do šesti bitev základní části za farmářský tým Utica Comets, kam přišel na zkoušku do konce sezony, a nasbíral v nich 7 bodů (3+4). Dvě jeho branky byly navíc vítězné a hráč se skvěle prezentoval za situace 5 na 5.

„Má vážně šikovné ruce a je to dobrý bruslař. Navíc se objevil v náročné a pro něj nezvyklé situaci a zvládl ji velice dobře. To je pro něj velké plus," řekl šéf hokejových operací Vancouveru Trevor Linden pro Sporting News.

Do play off už v AHL vstupoval jako hráč první formace, za sebou nechal daleko víc ceněné a z lepších pozic na draftu brané talenty jako Kole Lind či Jonathan Dahlén. „Co je ještě zajímavější je to, jak rychle si ho v téhle organizaci zamilovali, a to hlavně díky jeho charakteru a přístupu k práci. A také díky tomu, jak rychle se z něj v očích vedení stal potenciální hráč pro první tým," pokračoval Walsh v rozhovoru pro The Province.

Vedení Vancouveru se snažilo získat českého útočníka do svých řad už dříve, ale nedokázalo ho vyvázat ze smlouvy. Přitom Jašek v Třinci moc nehrál a klub ho často přesouval do juniorky. Aby měl víc času na ledě. Otrkat se mezi pravými chlapy se tam ale člověk nezvládne.

„V Česku je to takhle celkem běžné. Byli jsme z toho znepokojení, protože když kluci v 18 nebo 19 letech pořádně nehrají, těžko se pak mohou správně vyvíjet. Ale tento rok nasbíral sebevědomí, začal tvořit hru a pořádně se rozjel," řekl generální manažer Jim Benning.

Do zámoří se tedy odrazil díky působení v Liberci. Sám moc dobře věděl, jak důležitá pro něj tato extraligová sezona bude, odcestovat po jejím konci do Uticy a předvést se na zámořském ledě bylo jasně daným cílem.

„Takhle jsme to řekli i v Liberci. V nejlepším zájmu všech bylo, aby hráč hned po sezoně odešel na zkoušku do AHL, vybojoval si kontrakt a tým pak dostal za hráče peníze. Byla to výhra pro obě strany," popisoval Walsh.

A dál už to je na samotném Jaškovi.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud