23. května 2018 • 10:34

Hossa byl pro Chicago SUPERSTAR, smekl i Kane. Klapne Síň slávy?

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

"Končím s hokejem," rozesmutnil Marián Hossa o víkendu nejen čtenáře slovenského periodika Nový Čas. Předčasné stop vystavila kožní nemoc, kvůli které od 20. dubna 2017, kdy s Chicagem vypadnul v sérii s Nashvillem ze Stanley Cupu, neoblékl výstroj. Zabruslit si byl jen párkrát se svými dcerami. Na výjimečného forvarda, vítěze tří trofejí Lorda Stanleyho (finále hrál dokonce pětkrát), zavzpomínali na stránkách NHL.com zásadní členové organizace Blackhawks včetně Patricka Kanea.



Chicago letos prošlo sezonou bídy a nouze - na účast v play off by muselo nasbírat o 19 bodů více, než byl konečný účet 86 bodů. Bojů o Stanley Cup se nezúčastnilo poprvé od sezony 2007/08. Příčiny? Absence brankářské jedničky Corey Crawforda (nastoupil letos jen do 28 zápasů) a Mariána Hossy.

"Chyběl nám strašně, jak na ledové ploše, kde jsme jeho bodový přínos nedokázali nahradit, tak především v kabině. Byl to bojovník k pohledání, nikdy se nevzdával," ocenil kvality 39letého rodáka ze Staré Lubovny trenér Blackhawks Joel Quenneville.

Hossa pod vedením charismatického kouče odehrál v Chicagu osm kompletních sezon (v NHL celkem 19, hrál ještě za Detroit, Pittsburgh, Atlantu a Ottawu), po koncích třech z nich se společně veselili se Stanley Cupem (2010, 2013, 2015). V Blackhawks si jeho přínosu vážili natolik, že měli jeho služby pojištěné dvanáctiletým kontraktem na 62,8 milionů dolarů. Ze "smlouvy snů" zbývají tři roky, které ale naplnění nedojdou.

"Předvídatelnost našich výkonů, stejně jako herní projev, byla na začátku sezony v pořádku. Ale jak sezona postupovala, začali jsme se horšit. Nebyli jsme tak efektivní, jako tomu bývalo v předchozích letech, Hossa byl v tomto aspektu vždy příkladný. Technicky vzato byl vždy na správném místě, na kterém jsem ho jako trenér potřeboval. Udělal všechno, co se mu nakázalo - přes tlak v útočném pásmu až po držení pozice v obraně. Taky byl vždy úžasně silný na puku," ocenil kvality autora 1134 bodů (525+609) v 1039 zápasech v NHL Quenneville.

Hossa během 19 sezon v NHL čtyřikrát skončil v TOP 10 střelců soutěže, gólovým maximem zůstane cifra 45 ze sezony 2002/03 v Ottawě.

VIDEO: Podívejte se na nejlepší akce Mariána Hossy


"Byl to bezvadný hráč," pochválil Hossu po skončení MS v Dánsku, kde dvěma góly vykopnul Čechy ve čtvrtfinále z turnaje, hvězdný americký útočník Chicaga Patrick Kane. "Fantasticky to uměl na obě strany, do útoku i do obrany. A co je nejdůležitější, byla to úžasná lidská bytost, profesionál každým coulem. Vzhledem ke stavu, do kterého ho jeho nemoc uvrhla, jsem jeho konec čekal. Ale strašně mě to mrzí, nás všechny samozřejmě."

Bývalý útočník Blackhawks Jamal Mayers zase Hossu nazval "nejpokornější a nejskromnější superstar", kterou měl za svou kariéru možnost potkat. Mayers v NHL odkroutil 915 zápasů a po zisku Stanley Cupu s "Jestřábi" v roce 2013 ukončil kariéru.

Byl jako Zetterberg v nejlepších letech

"Jeho schopnost vést tým byla až nadpřirozená. Je jen velmi málo hráčů, kteří mají reálnou šanci každý rok získat Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka. Hossa byl ale jeden z nich. Nedá se slovy skoro ani říct, jak byl dobrý, to množství práce, které na ledě odmakal, bylo neskutečné. Tyhle aspekty stály letos Chicago účast v play off," dodal Mayers, který v současné době pracuje jako expert pro NHL Network.

Několik milých vět o Hossovi ztratil i Michal Kempný, který se ve své první sezoně 2016/17 v NHL od slovenské ikony mnohému naučil. "Bylo pro mě ohromně poučné jen ho moci sledovat každý den na tréninku, byl to obrovský profík. V kabině spíše tišší typ, ale na ledě lídr. Dával důležité góly, ty velké branky, tak jak to lídři umí. Byl to skvělý člověk a velký hokejista, nikdy nezapomenu, že jsem s ním mohl hrát."

"Byl tvrdý, hrával na nejlepší hráče soupeře a dokázal jim hru pořádně znepříjemnit. Skvěle využíval své vysoké a těžké postavy, dával důležité góly, soupeř na něj dělal spoustu faulů. Aby ho soupeř ubránil, musel vynaložit opravdu velké úsilí, připomínal mi Henrika Zetterberga v nejlepších letech, pro mě to je jistý člen Síně slávy," smekl před účastníkem pěti All Star Game a čtyř olympijských turnajů Mayers.

Marián Hossa ukončil kvůli zdravotním problémům bohatou kariéru.
Marián Hossa ukončil kvůli zdravotním problémům bohatou kariéru.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud