24. května 2018 • 04:49

Washington je po dvaceti letech ve finále, trefil ho ve 2. minutě Ovečkin

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Washingtonu se po dvaceti letech probojovali do finále Stanley Cupu, ve kterém vyzvou nováčka NHL z Vegas. V rozhodujícím sedmém duelu finále Východní konference porazili Tampu Bay 4:0. Vítězný gól vstřelil kapitán Alexandr Ovečkin, dvakrát se prosadil švédský útočník André Burakovsky a do prázdné branky se při power play Lightning trefil Nicklas Bäckström. Brankář Braden Holtby podruhé za sebou udržel čisté konto. Finálová série začne v pondělí 28. května na ledě Golden Knights.



Už nedělní postup Vegas přes Winnipeg rozhodl o tom, že se v této sezoně rozšíří dosavadní počet 24 českých vítězů Stanleyova poháru. Na straně Capitals hrají obránce Michal Kempný a forvard Jakub Vrána, za Golden Knights nastupuje útočník Tomáš Nosek.

Do kádru Washingtonu patří i bek Jakub Jeřábek, který by ale k tomu, aby se mohl stát držitelem prstenu za vítězství, musel ve finále nastoupit alespoň do jednoho zápasu. Podobně je na tom i forvard Vegas Tomáš Hyka, jenž po vyřazení farmářského celku Chicago Wolves v play off AHL zámoří opustil a posílil české hokejisty na mistrovství světa v Dánsku.

Ovečkin zařídil vedení Capitals už po 62 vteřinách hry. Útočník Tom Wilson ve středním pásmu složil na zem Chrise Kunitze, zavezl puk do útočné třetiny, přenechal ho Jevgeniji Kuzněcovovi a nejproduktivnější hráč letošní vyřazovací části nabil Ovečkinovi na střelu z první. Kuzněcov si vylepšil bilanci na 24 bodů, Ovečkin si díky 22. bodu stanovil osobní rekord v bojích o Stanley Cup. Ve čtvrté minutě mohl v přesilové hře na rozdíl dvou branek zvýšit Jakub Vrána, který však orazítkoval brankovou konstrukci.

Na počátku druhé třetiny měl blízko k vyrovnání zadák Victor Hedman, ale jeho ostrý projektil se od brusle Larse Ellera odrazil pouze do tyče. Vzápětí si švédský obránce najel až před Holtbyho, položil si ho na zem a přihrál puk před odkrytou branku, avšak najíždějící Yanni Gourde ho v obležení beků Brookse Orpika a Chrise Djoose nedokázal doklepnout za brankovou čáru.

Druhá gólová radost hostů přišla v 29. minutě. Eller ve středním pásmu naslepo nahodil kotouč do obranné třetiny Lightning přímo na Dana Girardiho. Domácího zadáka ale o puk připravil Burakovsky, který zamířil přesně na vzdálenější tyč. Útočník Capitals se v tomto play off prosadil poprvé.

V 37. minutě přidal Burakovsky třetí trefu Washingtonu. Obránce John Carlson mu přihrál do středního pásma odrazem o mantinel a třiadvacetiletý Švéd samostatný únik zakončil střelou mezi Vasilevského betony. Konečné skóre stanovil v 57. minutě gólem do prázdné branky při power play Lightning Nicklas Bäckström.

Výsledek:

Finále Východní konference:

Tampa Bay - Washington 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Branky: 29. a 37. Burakovsky, 2. Ovečkin, 57. Bäckström. Střely na branku: 29:23. Diváci: 19.092. Hvězdy utkání: 1. Holtby, 2. Burakovsky, 3. Ovečkin (všichni Washington). Konečný stav série: 3:4.

Góly

Domácí:

Hosté: 01:02. Ovečkin, 28:59. Burakovsky, 36:31. Burakovsky, 56:17. Bäckström

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (Domingue) – Girardi, Hedman (A), Strålman, McDonagh, Sergačjov, Coburn – Kučerov, Stamkos (C), Killorn – T. Johnson, B. Point, Palát – J. T. Miller, Cirelli, Gourde – Callahan (A), Paquette, Kunitz.

Hosté: Holtby (Grubauer) – Kempný, Carlson, Orlov, Niskanen, Orpik (A), Djoos – Ovečkin (C), Kuzněcov, T. Wilson – J. Vrána, Bäckström (A), Oshie – Burakovsky, Eller, Connolly – Stephenson, Beagle, Smith-Pelly.

Rozhodčí

McCauley, Sutherland – Amell, Murray

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Hned ve 2. minutě otevřel skóre Alexandr Ovečkin
Hned ve 2. minutě otevřel skóre Alexandr Ovečkin

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud