Jan Barák
16. července 2018 • 12:00

Smrt brankáře zdrtila NHL i Voráčka. Štval ho Hašek, pral se s démony

Autor: Jan Barák, mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nadmíru zručně zvládal své řemeslo - vyhrál Stanley Cup, dvakrát byl poraženým finalistou. Uměl se i do krve servat - pěstmi se oháněl v NHL, AHL i KHL. Bouřlivák Ray Emery (†35) po celou svou hokejovou kariéru čeřil vody, aby se v neděli kolem šesté hodiny ranní nad ním vodní hladina poblíž jachtařského klubu v kanadském Hamiltonu navždy zavřela. Utonulému kanadskému brankáři na Twitteru kondolovala řada výjimečných osobností včetně českého forvarda Philadelphie Jakuba Voráčka.



Kanadská policie má za to, že Emery, který se v Hamiltonu narodil, aby zde našel i svou smrt, utonul nešťastnou náhodou. Svým přátelům sdělil, že si jde zaplavat kolem doků Royal Hamilton Yacht Clubu, kde byla ukotvena loď jeho kamaráda, ze které skočil do jezera. Přátelé už jej pak bohužel nespatřili, záchranáři tělo vylovili kolem třetí hodiny odpolední.

"Cizí zavinění i trestný čin zatím vylučujeme, více ale budeme vědět až po pitvě," řekl novinářům vyšetřující inspektor Marty Schulenberg. Emery se den před svou smrtí účastnil charitativního zápasu v Gateway Ice Centre ve Stoney Creeku, který pro nadaci Food4Kids pořádal útočník Nashvillu Predators Zac Rinaldo, a na velké jachtě i nocoval.

"Byl jsi nejlepší, Razore," napsal spolu s jadrnou poznámkou na svůj oficiální twitterový účet Jakub Voráček , který s Emerym navlékal dres Philadelphie v letech 2013-2015. "Razor" se Emerymu přezdívalo po jednom ze slavných boxerů Donovanu Ruddockovi.

Ozvali se samozřejmě také další bývalí spoluhráči. "Jsem strašně smutný, budeš mi chybět, bro," kondoloval Scott Hartnell. "Byl to skvělý spoluhráč a člověk," přidal svůj pohled na urostlého gólmana James van Riemsdyk. "Žádné statistiky na světě se nemohou rovnat teplu úsměvu. Odpočívej v pokoji, můj příteli," napsal legendární brankář Flyers Bernie Parent.

"Jsem v obrovském šoku a smutku," trefně se vyznal z pocitů R.J. Umberger. Na ostatní tweety se podívejte dole pod článkem.

Buffalo je díra!

Emery si v NHL odkroutil jedenáct sezon, kariéru ukončil v roce 2015, a odchytal 287 utkání (se 16 vychytanými čistými konty) za Ottawu, Philadelphii, Anaheim a Chicago. Nejzářnější moment jeho kariéry přišel v play off 2007, kdy fantastickými výkony (2,26 gólu na zápas a 90,7% úspěšnost zákroků) dotáhnul Senators do finálové série s Anaheimem, kterou ale kanadský tým ztratil 1:4 na zápasy.

"Za celou organizaci Ottawy chci vyjádřit svou nejupřímnější soustrast, v roce 2007 při naší cestě do finále byl Ray neuvěřitelný. Do našeho týmu přinesl konkurenci a bojovou mentalitu," smekl vlastník Senators Eugene Melnyk, v jehož organizaci se Emery rok předtím potkal i s Dominikem Haškem . Dost se od něj naučil, ale v rozhovoru pro MF Dnes v roce 2007 přiznal, že ho i nenáviděl.

"Razor" se Emerymu přezdívalo po jednom ze slavných boxerů Donovanu Ruddockovi.
"Razor" se Emerymu přezdívalo po jednom ze slavných boxerů Donovanu Ruddockovi.

"Fandil jsem Torontu a on chytal za konkurenční Buffalo. Štval mě i na olympiádě v Naganu. Tolik jsem přál Kanadě! A on ji poslal domů. Buffalo je vůbec prachobyčejná díra!"

V roce 2010 v barvách Philadelphie utpěl Emery druhou finálovou porážku, o tři roky později ale získal s Chicagem svůj jediný Stanley Cup, jednička Corey Crawford jej ale ve vyřazovací části do branky vůbec nepustila. Společně ale získali Jennigs Trophy pro brankářskou dvojici, která nejméně inkasuje. Dvakrát byl Emery také nominován na Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji.

Kromě brankářiny měl Emery ve velké oblibě box, na masce měl několik sezon (než mu to v roce 2006 v Ottawě zakázali) vyobrazeného Mike Tysona . Své dvě vášně dokázal skloubit i na ledě, fanoušci nezapomenou na jeho legendární bitky s Bradenem Holtbym a Martinem Bironem. V AHL se poštěkal se známým drsňákem Joshem Grattonem (bývalým hráčem Kladna), v KHL zase během svého působení v Atlantu Mytišči naháněl po stadionu s výzvou na pěstní souboj člena realizačního týmu.

"Nejsem svatý, ale ani nejsem ve vězení," trefně se v rozhovoru pro ESPN v roce 2007 popsal Emery, který měl během života problémy s drogami i alkoholem. V roce 2017 měl se zbraní v ruce ohrožovat svou přítelkyni Keshiu Chanté. Kanadská zpěvačka po tomto incidentu okamžitě zrušila plánované zásnuby.

Ale jak stálo na jednom z jeho četných tetování: Zuřivost je dar!

VIDEO: Podívejte se na Emeryho bitku s Martinem Bironem

VIDEO: Podívejte se na Emeryho bitku s Bradenem Holtbym

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud