22. listopadu 2018 • 09:04

Úžasné série! Chytil mezi Crosbym a Stamkosem, Zacha uspěl potřetí v řadě

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedmnáct zápasů čekal na první gól v sezoně, ale od té doby se Filip Chytil nedá zastavit. Útočníka New York Rangers neudržely obrany Vancouveru, Floridy, Dallasu a dvakrát New York Islanders, a ten tak dal vzpomenout na Petra Průchu a zařadil se v historii ligy mezi elitu. Jeho střelecké choutky se snaží napodobit Pavel Zacha z New Jersey, jenž skóroval potřetí v řadě, včera proti Montrealu dokonce dvakrát.



Přiznejte se, kolik z vás si dnes ráno při pohledu na výsledek newyorského derby vzpomnělo na Chytila a jeho gólovou sérii? Kdo se těšil na její prodloužení, ten se při ranní kávě a pročítání výsledků musel usmívat. Trefil se. Už zase! Tentokrát už ve 29. vteřině hry a dal tak základ vysoké výhře 5:0.

Držet pětigólovou sérii jako teenager to už něco znamená. Však se podívejte na ta jména, která odchovanec Zlína následuje. Podobně úspěšní byli před dosažením dvaceti let věku od ročníku 2005/06 jen Sidney Crosby, Auston Matthews, Patrik Laine, Jordan Staal, Steven Stamkos a Sean Couturier. Jedna osobnost vedle druhé!

VIDEO: Chytil skóroval hned v 1. minutě

Jeden zásah mu také chybí k tomu, aby vyrovnal nováčkovský rekord Rangers, který v ročníku 2005/06 vytvořil s šesti góly v řadě jiný český forvard Petr Průcha.

„Je to něco úžasného," rozplýval se Chytil, ale obratem se naladil na týmovou notu. „Jsem rád, že jsme konečně porazili Islanders. Hráli jsme našim stylem a vyšlo to," řekl a připomněl teprve druhou výhru proti městskému rivalovi od prosince 2015.

Góly českého talentu navíc pomáhají k výhrám, Rangers doma slavili posedmé v řadě a jejich bilance od konce října je 9-1-1. Díky tomu je klub jen o skóre na druhém místě v Metropolitní divizi.

Zacha zažívá skvělý návrat

Ze dna až na vrchol během 20 dní - to je listopadová cesta Pavla Zachy. Mladý útočník celý říjen čekal na bod a vedení mužstva s ním ztrácelo trpělivost. Všechno pak vyvrcholilo jeho přesunutím na farmu 2. listopadu. Tam ve čtyřech utkáních nabral pět nahrávek a znovu zamířil do prvního týmu.

V prvních dvou zápasech ještě nebodoval, ale následně se rozstřílel. Gól dal Detroitu i Carolině a rovnou dva rozjetému Montrealu. Jednalo se mimo jiné o jeho druhý dvougólový večer v NHL a první od října 2017. Co stojí za tou příjemnou proměnou?

VIDEO: První Zachův gól v utkání

„Snažím se soustředit jen na svou hru, dobře bruslit, vyhrávat souboje, bojovat před bránou a chci, aby se soupeřům proti mně špatně hrálo," vysvětlil po zápase v rozhovoru pro NHL.com.

Zachovi se na ledě daří také díky výtečné spolupráci se Švédy Jesperem Brattem a Marcusem Johanssonem. Toho si všiml klíčový hráč mužstva Taylor Hall, jenž v zápase zaznamenal vítězný gól a také asistenci.

„V posledních utkáních jsou vážně efektivní a u Zachy vidíte, jak si hodně drží puk a často bere hru na sebe," chválí ho nejužitečnější muž posledního ročníku NHL. „Je vážně velký a je to navíc výtečný bruslař. Narostlo mu sebevědomí a my od něj podobné výkony budeme v průběhu roku potřebovat," pokračoval Hall.

VIDEO: Druhý Zachův gól v utkání

Stejné pocity má i trenér John Hynes, který má radost především z toho, že jeho český svěřenec konečně začal pořádně střílet na bránu. Za devět říjnových utkání vystřelil jen devětkrát, z toho čtyřikrát v zápase proti Washingtonu, jednou v dalších pěti duelech a třikrát nevystřelil vůbec.

To v posledních třech utkáních, ve kterých pokaždé skóroval, vypálil na bránu celkem jedenáctkrát! „Je potřeba, aby si zažil střeleckou mentalitu, protože ránu má skvělou," chválí trenér Devils. „Nabral teď sebevědomí, je soutěživý a hraje výborně."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud