Adam Lacek
2. ledna 2019 • 05:00

PastaShow pod širým nebem: 1+1, rozcvička v kulichu i zkomolené jméno

Autor: Adam Lacek, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

To zase jednou byla show. Pasta show! Hvězdný český útočník David Pastrňák řádil při novoročním Winter Classic, gólem a asistencí vystřelil Bostonu výhru 4:2 nad Chicagem. Stal se první hvězdou zápasu. Více jako 76 tisíc fanoušků na stadionu pobavil gólovou oslavou, při které napodoboval ptáka. Zámořská stanice, která zápas přenášela, zase v grafice zkomolila jeho příjmení na Pasternak, ale to mu asi nevadilo. „Byl to úžasný den," řekl o zápase, který na místě sledovalo 76 126 lidí.



Už před startem zápasu viděli diváci na obrazovkách hodně záběrů na českého útočníka, který naskočil do utkání se speciálně vyzdobenými hokejkami. Ačkoliv v grafice mu americká televize zkomolila jméno na Davida Pasternaka, při rozcvičce na něj snad vyčlenila jednu speciální kameru. Diváci si tak mohli užít, jak si 22letý Čech v kulichu pohrává s kotoučem. Režisér moc dobře věděl proč. Tohle bude hlavní hvězda večera! A trefil se.

Bruins sice nevstoupili do utkání dobře, po deseti minutách prohrávali 0:1. O pár chvil později už začal Pastrňák úřadovat. V přesilové hře si před brankou počíhal na přihrávku od Patrice Bergerona a nikým nehlídaný procedil puk pod Camem Wardem do branky. Při oslavě pak napodoboval ptáka.

Šlo o jestřába na znamení soupeře, který ho má v názvu týmu? Nebo se inspiroval u Jevgenije Kuzněcova z Washingtonu, který je oslavou známý? Kdepak, inspirací mu byla basketbalová superstar LeBron James.

"Trochu mě to zaskočilo. Nikdy předtím to neudělal. Když se vám podaří skórovat v takovém utkání, můžete si dělat, co chcete. Pasta a LeBron si jsou velmi podobní," prohlásil z legrace Pastrňákův spoluhráč Brad Marchand.

VIDEO | Pastrňákův gól na 1:1

Gól pro Pastrňáka znamenal hodně, víc si podle svých slov už cenil jen branky, kterou vstřelil v sedmém zápase play off proti Torontu na jaře 2018.

Navíc v první třetině to ještě nemuselo být všechno. V závěrečné minutě po chybě obrany Chicaga a přihrávce Davida Krejčího zůstal Pastrňák znovu sám před Wardem, který tentokrát jeho kličku do bekhendu brilantně přečetl.

Neproměněná tutovka rodáka z Havířova nepoložila, spíše naopak. Když Bruins ve druhé třetině znovu museli dotahovat, Pastrňák v další početní výhodě přihrál před branku Bergeronovi, který znovu srovnal krok. Nutno dodat, že při této situaci měl český forvard i notnou dávku štěstí, jelikož puk směřující na Jakea DeBruska srazil k lépe postavenému Bergeronovi obránce Brent Seabrook.

VIDEO | Pastrňákova asistence na gól Bergerona

Ve třetí třetině zlomil Boston zápas na svou stranu dvěma brankami už bez Pastrňákova přičinění. U pojišťujícího gólu Brada Marchanda do prázdné branky na 4:2 si asistenci připsal jeho spoluhráč David Krejčí. Třetí Čech v utkání, chicagský David Kämpf zase zapsal parádní přihrávku u prvního gólu večera, kdy za brankou obral o puk Toreyho Kruga a připravil gólovou pozici pro Brendana Perliniho.

Dvěma body zaokrouhlil Pastrňák bodovou sbírku v aktuální sezoně na číslo 50 (24+26) a potvrdil tak roli nejlepšího Čecha v NHL. V kanadském bodování soutěže se posunul na osmé místo, mezi střelci je čtvrtý.

„Atmosféra byla dneska výborná, moc jsme si to užili a děkujeme všem fanouškům, co sem přišli," vzkázal těsně po skončení zápasu český hokejista.

Více diváků se na zápas NHL sešlo pouze 1. ledna 2014, kdy souboj mezi Detroitem a Torontem na Michigan Stadium zhlédlo 105.491 diváků. "Je to sice pořád základní část, ale když nastoupíte před 76 tisíci diváky v přímém přenosu na celostátní televizi, má to úplně jiný význam," uvedl.

VIDEO: Sestřih utkání Chicago - Boston

Americká televize překřtila Davida Pastrňáka na Pasternaka
Americká televize překřtila Davida Pastrňáka na Pasternaka

Góly

Domácí: 08:30. Perlini, 31:24. Kahun

Hosté: 12:38. Pastrňák, 38:48. Bergeron, 50:20. Kuraly, 59:28. Marchand

Sestavy

Domácí: C. Ward (Delia) – E. Gustafsson, Keith, Seabrook, Forsling, C. Murphy, Dahlström – Kahun, J. Toews (C), Saad – P. Kane, D. Strome, Anisimov – Sikura, Kämpf, DeBrincat – Martinsen, Krüger, Perlini.

Hosté: T. Rask (Halák) – Carlo, Chára (C), J. Moore, Krug, K. Miller, Grzelcyk – Pastrňák, Bergeron, Marchand – Forsbacka-Karlsson, Krejčí, DeBrusk – Wagner, Kuraly, Heinen – Acciari, Cave, Nordström.

Rozhodčí

Francis Charron, Eric Furlatt – Bryan Pancich, Matt MacPherson

Stadion

United Center, Chicago

Návštěva

76 126 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud