18. března 2019 • 18:10

Tři roky v NHL bez gólu. Vyhaslý ruský forvard už má smutný rekord

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Není to nic netradičního, vysoká pozice na draftu automaticky neznačí kvalitní volbu. V Dallasu se takhle spálili v roce 2013, z desátého místa sáhli po vysokém ruském útočníkovi Valeriji Ničuškinovi, který ale rozhodně není tím, koho si od něj vedení klubu představovalo. V této sezoně navíc míří za několika nelichotivými čísly, ještě nedal gól a nula je na jeho kontě i v počtu trestných minut.



Co vlastně před šesti lety zaujalo vedení texaského klubu na odchovanci Čeljabinsku? Určitě to byly jeho parametry. Ruský teenager už na draftu vážil přes 90 kilogramů a měřil více než 190 centimetrů. Měl za sebou sice působení v mládežnických výběrech, ale i tak asi Stars trochu riskovali. A pomalu se ukazuje, že se jim sázka na Ničuščkina nevyplatila.

Však se můžeme podívat na jeho konkurenty během tehdejší volby talentů. První Nathan MacKinnon z Colorada má v tuto chvíli na kontě 446 utkání a 394 bodů. Devátý Bo Horvat z Vancouveru, který šel o jedno místo dříve než Ničuškin, má bodů 213. Rus pouze 72. Částečně to je i proto, že dva ročníky strávil v KHL.

Vývoj majitele bronzové medaile z MS v roce 2017 se totiž v zámoří moc nelíbil, a tak ho po 166 zápasech a 64 získaných bodech vedení uvolnilo do KHL. V CSKA Moskva měl herně dospět a nabrat sebevědomí. Jenže i v Rusku tápal a byl spíš průměrným hráčem. Ve dvou sezonách zvládl jen 51 bodů.

Přesto se v Dallasu rozhodli, že mu ještě dají jednu šanci a podepsali s ním dvouletou smlouvu na 5,9 milionu dolarů. Teď asi litují.

VIDEO: Takhle Ničuškin v neděli nahrával

Stars odhodlaně bojují o play off a zatím se jim daří. Jenže místo toho, aby vytáhlý forvard vydatně podporoval ofenzivu, jen paběrkuje a trápí se. V tuto chvíli má na kontě za 51 zápasů pouhých osm nahrávek! Na gól v NHL čeká od 4. března 2016!

Navíc v průběhu ročníku ani jednou neusedl na trestnou lavici. Taková bilance tu ještě nikdy v historii soutěže nebyla.

Pokud se tedy odrazíte až do sezony 2015/16, tedy do chvíle, než na dva roky zmizel v KHL, zjistíte, že Ničuškin v NHL včetně play off drží sérii 77 utkání bez vstřelené branky. Za tu dobu nasbíral 11 nahrávek a jen třikrát usednul na trestnou lavici. Tenhle chlapík je takřka neviditelný.

Nicméně v nedělním zápase přišel malý záblesk naděje. Dallas sice s Vancouverem prohrál 2:3 po samostatných nájezdech, ale Ničuškin na jeden gól nahrál a byl zvolen druhou hvězdou zápasu.

Že by záblesk naděje? Schovává si Rus góly na klíčovou část sezony?

Valerij Ničuškin se přetlačuje s Shea Theodorem z Vegas
Valerij Ničuškin se přetlačuje s Shea Theodorem z Vegas

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud