12. prosince 2019 • 10:40

Další Kaše v NHL. Užil si rituál, chválil ho Voráček. Liga je paf z Francouze

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Starší brácha a útočník Anaheimu Ondřej má na svém kontě už 174 startů v NHL, David Kaše zapsal v noci první. Nezapomenutelný okamžik mu sice mírně pokazil dalším fenomenálním výkonem Pavel Francouz, který Philadelphii dovolil jediný gól (Flyers padli 1:3) a byl vyhlášen za druhou hvězdu střetnutí, ale chvála od hvězdného krajana Jakuba Voráčka i dalších spoluhráčů se počítá! Davide, vítej v nejlepší hokejové lize světa!



Díky svému debutu rozšířil Kaše počet českých hokejistů, který nastoupili v této sezoně NHL, na 31. Přijde vám to málo? Je to tak, pamět vás neklame, tato cifra je nejnižší od ročníku 1994/95, kdy se jich představilo 29. Ale pojďme k veselejším událostem.

Kaše byl do prvního týmu povolán před dvěma dny z farmy v Lehigh Valley a dle očekávání zasáhnul hned do prvního duelu Philadelphie proti Coloradu. 22letý rodák z Kadaně strávil na ledě Pepsi Center necelých osm minut a Francouze prověřil dvěma střelami.

Ještě před úvodním hvizdem musel absolvovat povinný nováčkovský rituál, kdy při nástupu na ledovou plochu kráčel jako první a spoluhráči se následně zdrželi v tunelu, aby si nový člen týmu mohl objet pár koleček v potemnělé areně osamoceně.

„Před zápasem jsem byl trochu nervózní. Hodně jsem mluvil s Vorasem a radil mi, ať si zápas užiju a ať hraju jednoduše. A to jsem udělal. Je úžasné, že jsem tady, a budu tvrdě pracovat na tom, abych se tu udržel,“ přinesl první Kašeho slova klubový web Flyers.

175 centimetrů vysoký forvard v této sezoně sehrál v AHL 21 zápasů a připsal si šest bodů za tři branky a stejný počet asistencí. Philadelphia jej draftovala v roce 2015 v pátém kole na 128. pozici.

Proti Avalanche Kaše bruslil na křídle čtvrté formace a po utkání pro něj našel vlídná slova i Voráček, s 22 body (6+16) čtvrtý nejproduktivnější hráč organizace. „Je chytrý, dobře bruslí a dohrává souboje. Odehrál velmi dobrý zápas,“ ocenil mladého krajana, který loni v květnu po sezoně strávené ve švédském klubu Mora IK podepsal s Flyers tříletý nováčkovský kontrakt s průměrným ročním příjmem 768.333 dolarů při pobytu v prvním týmu a 70 tisíc dolarů na farmě, Voráček.

„Je velmi rychlý, do hry vnáší hodně energie. Je lehké s ním hrát, protože je velmi pracovitý,“ vyzdvihl Kašeho Morgan Frost, který ho zná ze společného působení na farmě.

Francouze chválí hvězdy i trenér

A jak zápas probíhal? Colorado vedlo i díky dvěma gólům Mikka Rantanena 3:0 a Pavel Francouz živil až do 55. minuty naději na první nulu v NHL. O čisté konto připravila českého gólmana až Voráčkova akce, když po pasu zpoza branky skóroval Claude Giroux.

„Byl bych šťastný, kdybych vychytal nulu. Pokud byste mi ale před utkáním řekli, že vyhrajeme 3:1, bral bych to,“ smál se Francouz.

Plzeňský rodák se zapotil zejména ve druhé třetině, ve které ho Philadelphia zasypala 17 střelami. „Chtěli vyrovnat a klíčové bylo, že jsme zůstali trpěliví. Nepanikařili jsme, drželi jsme se v našem pásmu svého systému. Snažili jsme se je nepouštět do nebezpečných pozic a hodně střel jsme také zblokovali. Druhý gól (v 37. minutě) byl velmi důležitý a po třetím (v 43. minutě) jsme si už byli jistí, že vyhrajeme,“ pokračoval Francouz.

Francouz je v klubu brankářskou dvojkou, po zranění Philippa Grubauera ale chytal druhý zápas za sebou. „Už jsem během kariéry zažil období, že jsem nechytal. Naučil jsem se, jak se s tím vypořádat, a to mi pomáhá. Ať hraju nebo nehraju, snažím se být připravený na každý zápas. Jsem šťastný, že můžu chytat za takovým týmem. Užívám si to,“ řekl.

Francouz je v lize sedmý v úspěšnosti zásahů (92,7 procenta) a v posledních sedmi zápasech, kdy chytal od začátku, ztratilo Colorado jen jeden bod. Kapitán týmu Gabriel Landeskog už před pár dny pronesl, že si týmy v lize neuvědomují, jak dobrý Francouz je. Pochvalu mu teď vysekl i další člen elitního útoku Rantanen. „Vůbec nevypadá na to, že chytá prvním rokem. V každém zápase je jak dynamit,“ podotkl.

Colorado se výhrou nad Philadelphií propracovalo do čela Západní konference. Flyers jsou na Východě pátí.  „Abyste podávali konzistentní výkony a vyhrávali, potřebujete nadprůměrné gólmany. Francouz po celou sezonu chytal opravdu dobře, i když nastupoval sporadicky z pozice dvojky,“ vyzdvihl výkony českého gólmana i trenér Colorada Jared Bednar.

VIDEO: Podívejte se na sestřih utkání Colorada s Philadelphií

Góly

Domácí: 05:21. Calvert, 36:05. Rantanen, 42:31. Rantanen

Hosté: 54:48. Giroux

Sestavy

Domácí: Francouz (Werner) – Zadorov, Girard, Graves, Cole, C. Rosén, Barberio – Landeskog (C), MacKinnon (A), Rantanen – Burakovsky, Kadri, Donskoi – Calvert, Bellemare (A), Ničuškin – Nieto, Compher, Jost.

Hosté: Hart (Elliott) – Provorov, Niskanen, Sanheim, Braun, Gostisbehere, Hägg – Giroux (C), Couturier (A), Voráček (A) – J. van Riemsdyk, Frost, Pitlick – Laughton, K. Hayes, Farabee – Stewart, M. Vorobjov, Kaše.

Rozhodčí

Morton, Hanson – Murchison, Smith

Stadion

Pepsi Center, Denver

Návštěva

17 905 diváků

Davida Kašeho chválil po utkání v Denveru i Jakub Voráček.
Davida Kašeho chválil po utkání v Denveru i Jakub Voráček.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud