28. května 2020 • 14:08

Vede nejhorší tým NHL, ale Yzerman mu dál věří: Odvádí dobrou práci

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hořká bída a zmar. V takovém nádechu se nesou poslední čtyři roky Detroitu. Kdysi velká mašina NHL pravidelně hrající play off prochází hodně těžkou přestavbou, ze které mají fanoušci noční můry. V nedávno ukončené základní části skončili Red Wings propastně poslední, k zásadním změnám se však vedení nechystá. Generální manažer klubu Steve Yzerman nadále vkládá důvěru do trenéra Jeffa Blashilla, který přidá již šestý ročník.



Na další zápas na lavičce týmu Národní hokejové ligy si nějaký čas počká, možná až do ledna. Už nyní je však jasné, že se Jeff Blashill v nové sezoně vrátí jako hlavní kouč Detroitu Red Wings. Ve středu, kdy už byla nedohraná základní část oficiálně ukončena, vydal klubový šéf Steve Yzerman prohlášení, ve kterém potvrdil, že i po naprostém propadáku ke změnám na trenérském postu nedojde. Nemá prý k tomu důvod.

„V tuto chvíli to určitě neplánuji. Myslím si, že by nebylo spravedlivé soudit trenéra podle našich výsledků. Nejprve musíme vylepšit tým, aby byla kritika oprávněná,“ řekl legendární útočník a bývalý kapitán Detroitu. Uvědomuje si, že Blashill přebíral tým v době začínajícího úpadku, ve kterém se nyní stále topí.

Po úvodní sezoně 2015-16, kdy se mužstvo naposledy podívalo do play off, odešel klíčový hráč Pavel Dacjuk. Kádr se výrazně omladil. Henrik Zetterberg, poslední lídr s céčkem na dresu sám na všechno nestačil a kvůli vleklému zranění navíc přišel o dvě sezony i zbytek kariéry. Slavný Hockeytown se nořil do čím dál horší krize.

Red Wings s Blashillem u kormidla nedokázali ani v jednom ze čtyř ročníků vyhrát více než 22 zápasů v základní hrací době. Poslední propadákovou sezonu se radovali jen v sedmnácti případech. S děsivými 39 body ze 71 zápasů skončili v celé NHL nejhorší, i trápící se Ottawa měla se stejným počtem utkání na Detroit „luxusní“ náskok 23 bodů.

Yzerman si ale stále stojí za tím, že trenér udělal dobrou práci. „Jeff neměl jednoduchou pozici, tým se řítil do přestavby. Kvůli uzávěrce přestupů přišel v posledních třech sezonách o kvalitní hráče výměnou za volby v draftu. I tak vždy odváděl pečlivou práci při vedení mužstva,“ řekl funkcionář, který se do Detroitu vrátil po devíti letech strávených v Tampě.

Šestačtyřicetiletý Blashill tak pravděpodobně příští ročník povede i Alexise Lafrenièra, zřejmou budoucí jedničku draftu NHL 2020. V Detroitu věří, že po příchodu kanadského talentu by mohla namáhavá přestavba konečně přinést výsledky a přiblížit klub zpět do bojů o Stanley Cup.

Největší a zřejmě i jedinou podstatnou změnou u Red Wings by mělo být zvolení nového kapitána, což je podle Yzermana prioritní plán. Od chvíle, kdy v rudobílých barvách nehraje Zetterberg, postrádal tým lídra kabiny. Největším favoritem by měl být útočník Dylan Larkin, který hraje pod Blashillem již od farmy a také s ním v americké reprezentaci absolvoval poslední tři mistrovství světa.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud