Jan Barák
7. července 2020 • 13:11

Kdo bude hrát za nový tým NHL? Žádný Čech, hvězda v masce i obraně

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Totems, Seals, Swarn, Kraken, Metropolitans, možná Sockeyes. Jméno nového klubu ze Seattlu, který rozšíří NHL pro sezonu 2021/22, je stále předmětem spekulací. Stejně tak podoba kádru. Dopisovatelé The Athletic si ale dali práci a představili možnou podobu soupisky, která vznikne při rozšiřovacím draftu. Jak by mohl tedy kádr 32. účastníka nejlepší hokejové ligy světa vypadat? Zejména v brankovišti bude přetlak, Seattle možná napodobí svého předchůdce z Vegas a maskovaného muže si vybere v Pittsburghu. Na české hokejisty se v tzv. mock draftu bohužel nedostalo.



Co zatím o budoucím členu NHL rodiny víme? Oficiální přijetí bylo schváleno Radou guvernérů 4. prosince 2018, v březnu 2019 šly do prodeje permanentky. Více než deset tisíc rezervací na ně bylo pryč za necelou čtvrt hodinu, prodej byl ukončen po dvou dnech, během nichž našlo šťastné majitele přes 30 tisíc lístků. Pecka, to se věru nečekalo.

Klub se zařadí do Západní konference, která tak bude mít stejně účastníků jako Východní, čili 16. Arizonu Coyotes čeká stěhování.

Domovským stánkem Seattlu bude Climate Pledge Arena, právo na pojmenování nové haly odkoupila na sklonku června společnost Amazon multimiliardáře Jeffa Bezose, která ve Smaragdovém městě či Městě letadel (až do roku 2001 zde bylo ústředí společnosti Boeing) sídlí. Do Kanady je to od dominanty Space Needle necelých 200 kilometrů, největším rivalem tak bude Vancouver.

Generálním manažerem týmu je Ron Francis, bývalý TOP útočník, který má za sebou 23 odehraných sezon v NHL za Hartford, Pittsburgh, Carolinu a Toronto. S Penguins vyhrál v letech 1991 a 1992 spolu s Jaromírem Jágrem Stanley Cup. V roce 2002 pomohl Carolině na překvapivé cestě do finále. Francisovi navíc pomůžou zvuční skauti Stu Barnes (16 sezon v NHL, dvě finále Stanley Cupu), Ulf Samuelsson (16 sezon, dvojnásobný vítěz Stanley Cupu), Cammi Granato, John Goodwin a Dave Hunter.

„Máme tu čisté a dosud nepopsané plátno. Bude to výzva a zároveň to bude znamenat i obrovskou spoustu práce. Ale já se na tuhle příležitost hrozně těším,“ nechal se v červenci slyšet Francis. A v červnu 2021 ho čeká slušná fuška, neb vyzobat z ostatních 31 klubů zajímavá jména. A hlavně dostupná. Rozšiřovací draft bude mít stejné parametry jako v případě Vegas Golden Knights v roce 2017. Pro připomenutí: každý tým si bude chránit sedm útočníků, tři obránce a jednoho brankáře. Nebo zvolí druhou variantu, při které "zamkne" osm hráčů do pole a jednoho gólmana. Seattle si následně od každého mužstva vybere po jednom hráči.

Hokejisté, kteří mají ve své smlouvě klauzuli o nevyměnitelnosti, budou automaticky chráněni, pokud se tohoto dodatku svého kontraktu nevzdají. Všichni hráči, kterým poběží první nebo druhý rok profesionální smlouvy, nebudou do zmíněných limitů počítáni a budou z výběru vyloučeni.

Pojďme tedy na konkrétní persony, v zámoří mají minimálně o jednom zvučném jménu jasno. Mohl by to být hvězdný obránce San Jose a držitel Norris Trophy z roku 2017 Brent Burns. Alespoň si to myslí dopisovatel The Athletic Kevin Kurz, kalifornský celek prý rád Seattlu přenechá Burnsovu smlouvu s roční hodnotou osm miliónů dolarů s platností dalších pěti let.

V zámoří si myslí, že by se hvězdný zadák San Jose Brent Burns mohl přesunout na jinou adresu.Foto profimedia.cz

„Pokud nebudou Sharks schopni vyměnit Vlasicův nešťastný kontrakt a platový strop se z 81,5 milionu dolarů významně nezvýší, mohli by se nechat zlákat odchodem Burnse. Je mu 35 let a jeho výkony jsou daleké těm, které z něj před třemi lety udělaly nejlepšího obránce v NHL," hlásí Kurz.

Sázka na zkušené matadory i chřadnoucího útočníka

Kromě něj by se v obraně mohli představit i Brandon Montour z Buffala, Markus Nutivaara z Columbusu, montrealský Ben Chiarot nebo defenzivní superstar z AHL Jake Bean (letos 59 utkání za Charlotte Checkers, 48 bodů).

Získat tzv. franchise playera, muže, který se stane tváří organizace, kterým Burns bezesporu je, bude klíčové. Vegas se to s brankářem Marc-André Fleurym povedlo na jedničku. Obrovský sympaťák, zábavná kopa, špičkový gólman, který Golden Knights v premiérové sezoně dostrkal až do finále Stanley Cupu proti Washingtonu (1:4). O rok později hrálo Vegas play off opět, po sedmizápasové řežbě je ale v první rundě vypakovalo San Jose, letos před přerušením soutěže kvůli pandemii koronaviru bylo v NHL co do počtu bodů lepších jen šest organizací.

Ikonický Fleury do Vegas zamířil z Pittsburghu, který se rozhodl vsadit na o devět let mladšího Matta Murrayho, který strážil jeho branku při triumfech ve Stanley Cupu v letech 2016 a 2017. Od té doby ale uteklo hodně vody, rodáka z Thunder Bay v Ontariu kosí zranění (za tři sezony lapal 136 utkání) a jeho výkony mají sestupnou tendenci. Letos chytal s mizernými čísly 2.87 průměr branky a 89.9%, zatímco jeho rival Tristan Jarry s 3.43 a 92.1%, to vše s roční gáží 675 000 dolarů. I proto si experti myslí, že právě on je budoucností Penguins a drahý Murray by mohl posílit Seattle.

Pozici dvojky by pak mohl uzmout bývalý učedník Henrika Lundqvista v Rangers Antti Raanta, který se po takřka roční odmlce způsobené poraněním kolena vrátil do sestavy Arizony 12. října. V první polovině sezony se trochu hledal, před pozastavením soutěže měl ale formu jako hrom. Od 1. února odchytal 10 zápasů s bilancí 6-3-1, průměrem 1.90 a úspěšností zákroků 94.3%. Zase byl mezi gólmanskou elitou.

A kdo by se v Seattlu staral o střílení branek? Eric Duhatschek si myslí, že útok by měl stát na zkušených bardech T. J. Oshiem z Washingtonu a Jamesi van Riemsdykovi z Philadelphie. 33letý šampion Stanley Cupu s Capitals z roku 2018 zatěžuje platový strop svého týmu 5.75 miliony dolarů a přestože letos odehrál další vynikající sezonu (69 zápasů, 26+23), v hlavním městě USA panuje zejména v ofenzivě velký přetlak. O dva roky mladší Van Riemsdyk (letos 66 utkání, 19+21) to má u Flyers obdobné.

Dalším zajímavým hokejistou do řad nováčka by podle Duhatscheka mohl být Sam Bennett. Čtyřka draftu z roku 2014 u Flames dlouhodobě neplní očekávání a poslední ročník měl vyloženě tristní. 12 bodíků (8+4) za 52 utkání je od hráče, kterému ročně chodí na účet 2.5 milionu dolarů, slaboučký výkon.

Budoucí sestava Seattlu podle The Athletic

Brankáři:
Antti Raanta, Finsko, 31 let, Arizona Coyotes
Matt Murray, Kanada, 26 let, Pittsburgh Penguins
Thatcher Demko, USA, 24 let, Vancouver Canucks

Obránci:
Brandon Montour, Kanada, 26 let, Buffalo Sabres
Jake Bean, Kanada, 22 let, Charlotte Checkers (AHL)
Markus Nutivaara, Finsko, 26 let, Columbus Blue Jackets
Julius Honka, Finsko, 24 let, JYP Jyväskylä (patří Dallasu)
Gustav Lindström, Švédsko, 21 let, Detroit Red Wings
Mackenzie Weegar, Kanada, 26 let, Florida Panthers
Jonas Brodin, Švédsko, 26 let, Minnesota Wild
Ben Chiarot, Kanada, 29 let, Montreal Canadiens
Mirco Mueller, Švýcarsko, 25 let, New Jersey Devils
Maxime Lajoie, Kanada, 22 let, Ottawa Senators
Brent Burns, Kanada, 35 let, San Jose Sharks

Útočníci:
Nick Ritchie, Kanada, 24 let, Boston Bruins
Sam Bennett, Kanada, 24 let, Calgary Flames
Alexander Nylander, Švédsko, 22 let, Chicago Blackhawks
Tyson Jost, Kanada, 22 let, Colorado Avalanche
Jesse Puljujärvi, Finsko, 22 let, Kärpät Oulu (patří Edmontonu) Austin Wagner, Kanada, 23 let, Los Angeles Kings
Colton Sissons, Kanada, 26 let, Nashville Predators
Josh Bailey, Kanada, 30 let, New York Islanders
Lias Andersson, Švédsko, 21 let, HV71 (patří New York Rangers) James van Riemsdyk, USA, 31 let, Philadelphia Flyers
Sammy Blais, Kanada, 24 let, St. Louis Blues
Alexander Volkov, Rusko, 22 let, Tampa Bay Lightning
Pierre Engvall, Švédsko, 24 let, Toronto Maple Leafs
T. J. Oshie, USA, 33 let, Washington Capitals
Adam Lowry, USA, 27 let, Winnipeg Jets

V predikci možné soupisky Seattlu jméno žádného českého hráče nenajdeme, přednost dostali čtyři Finové, pětice Švédů, po jednom hokejistovi dodalo Rusko a Švýcarsko. Kostru týmu utvořili Kanaďané. Pro srovnání Vegas v roce 2017 sáhlo po tehdejším útočníkovi Detroitu Tomáši Noskovi. Dohromady jejich kádr utvořila čtyřicítka hokejistů, protože už dříve získali tři volné hráče.

Celkem během slavnostního večera v domovské T-Mobile Areně, který byl spojený s předáváním cen NHL, získali Golden Knights 37 nových hokejistů. Jako první podepsal 6. března kontrakt jako volný hráč kanadský útočník Reid Duke z Brandonu z juniorské WHL. Na začátku května přibyl nedraftovaný Rus Vadim Šipačov z Petrohradu a o měsíc později český forvard Tomáš Hyka z Mladé Boleslavi.

Golden Knights a rozšiřovací draft v roce 2017

Brankáři:
Calvin Pickard (Colorado)
Jean-Francois Berube (NY Islanders)
Marc-Andre Fleury (Pittsburgh)

Obránci:
Luca Sbisa (Vancouver)
Jon Merrill (New Jersey)
Brayden McNabb (Los Angeles)
Jason Garrison (Tampa Bay)
Deryk Engelland (Calgary)
Colin Miller (Boston)
Marc Methot (Ottawa)
David Schlemko (San Jose)
Alexej Jemelin (Montreal)
Griffin Reinhart (Edmonton)
Clayton Stoner (Anaheim)
Trevor van Riemsdyk (Chicago)
Nate Schmidt (Washington)

Útočníci:
Teemu Pulkkinen (Arizona)
William Carrier (Buffalo)
Cody Eakin (Dallas)
Tomáš Nosek (Detroit)
Jonathan Marchessault (Florida)
Chris Thorburn (Winnipeg)
Pierre-Edouard Bellemare (Philadelphia)
Connor Brickley (Carolina)
James Neal (Nashville)
Brendan Leipsic (Toronto)
David Perron (St.Louis)
Oscar Lindberg (NY Rangers)
Erik Haula (Minnesota)
William Karlsson (Columbus)
Reid Duke (Brandon, WHL)
Vadim Šipačov (Petrohrad, KHL)
Tomáš Hyka (Mladá Boleslav)

Kromě toho, že si generální manažer George McPhee vybíral hráče v draftu, užíval si také obchodování s ostatními týmy. Trejdováním dál tvořil sestavu Golden Knights.

Hráči, kteří přišli pomocí výměny:

Reilly Smith (Florida) za volbu ve 4. kole draftu 2018

Nikita Gusev (Tampa Bay) společně s volbou ve 2. kole draftu 2017 a 4. v roce 2018 za to, že si Vegas vzal Jasona Garrisona

Michail Grabovskij, Jake Bischoff (NY Islanders) společně s volbou v 1. kole draftu 2017 a 2. kole draftu 2019

Shea Theodore (Anaheim) přišel dle dohody pro to, aby Golden Knights nesebrali nikoho z dvojice Vatanen/Manson

Alex Tuch (Minnesota) za volbu ve 3. kole draftu

David Clarkson (Columbus) a volby v 1. kole draftu 2017 a 2. kole draftu 2019

Dalším zajímavým hokejistou do řad nováčka by mohl být Sam Bennett. Čtyřka draftu z roku 2014 u Flames dlouhodobě neplní očekávání a letošní ročník měl vyloženě tristní. 12 bodíků (8+4) za 52 utkání je od hráče, kterému ročně chodí na účet 2.5 milionů dolarů, slaboučký výkon.
Dalším zajímavým hokejistou do řad nováčka by mohl být Sam Bennett. Čtyřka draftu z roku 2014 u Flames dlouhodobě neplní očekávání a letošní ročník měl vyloženě tristní. 12 bodíků (8+4) za 52 utkání je od hráče, kterému ročně chodí na účet 2.5 milionů dolarů, slaboučký výkon.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud