Pavel Bárta
10. července 2020 • 12:15

Chicago odmítá změnit své logo s náčelníkem. Jinde je tlak daleko větší

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poté co USA zachvátila vlna aktivistického hnutí Black Lives Matter (Na černých životech záleží), sportovní kluby opět čelí tlakům ze strany bojovníků za rasovou rovnoprávnost. Chicago Blackhawks na kampaň reagovali prohlášením, že oni svůj název ani znak v žádném případě měnit nebudou. Připomíná totiž slavnou osobnost americké historie, indiánského náčelníka Černého Jestřába.



Po vlně protestů proti rasismu a sociální nespravedlnosti v USA připustily možnost změny názvu celek amerického fotbalu Washington Redskins nebo baseballový tým Cleveland Indians. Ten se už loni vzdal znaku se zubícím se indiánem. Naopak podobný krok odmítli baseballoví Atlanta Braves, kteří logo měnili už několikrát.

Na tom posledním je vyobrazen tomahawk. Stejný postoj zaujali Blackhawks, kde působí i čeští hokejisté Dominik Kubalík a David Kämpf. Své logo i název hájí a nehodlají se jich vzdát. „Symbolizují důležitou osobnost historie, Černého jestřába z národa Sóků a Liščích Indiánů, sídlících ve státě Illinois, jehož vůdcovství a život se staly inspirací pro generace původních Američanů, veteránů i veřejnosti,“ uvedl ve svém prohlášení klub NHL.

„Oslavujeme odkaz Černého jestřába tím, že navazujeme na úctyhodnou kulturu, tradice a přínos domorodých Američanů. Jsme platformou pro opravdový dialog s lokálními a národnostními skupinami původních obyvatel kontinentu a pracujeme s těmito důležitými organizacemi.“

Spouštěcím momentem se stalo zabití černocha George Floyda. Tento člověk s kriminální minulostí skonal po tvrdém zákroku bělošského policisty. Smrt vyvolala v USA vlnu rasových nepokojů, protestů a rabování. Jen při víkendových násilnostech v Chicagu zemřelo sedmnáct lidí včetně sedmileté holčičky a čtrnáctiletého chlapce.

Sponzoři tlačí na změnu názvu Redskins

Úměrně tomu znovu narůstají snahy některých organizací o to, aby sportovní kluby přehodnotily s ohledem na jiné skupiny obyvatel své názvy a znaky, pokud mohou mít rasový podtext.

Znovu se připomíná, že třeba v případě názvu Redskins (Rudokožci) jde o hanlivý a tedy urážlivý slang. Firma Nike už začala odstraňovat z nabídky veškerý merchandising, kde se tento výraz vyskytuje.

Společnost FedEx, jejíž jméno nese stadion washingtonského celku, už vyzvala ke změně klubového názvu. Společně s Nike a PepsiCo obdržela výzvu podepsanou zástupci 87 investičních firem a spoluvlastníků s celkovým obratem 620 miliard dolarů, aby s klubem přerušily vztahy, dokud ke změně nedojde. Chicago Blackhawks se proti výzvám tohoto druhu staví jednoznačně.

„Uvědomujeme si, že mezi respektem a neúctou existuje tenká hranice, a chválíme jiné týmy za jejich ochotu zapojit se do této debaty. Děláme pokroky, jsme odhodláni posunout laťku ještě výš, pokud jde o šíření povědomí o Černém jestřábovi a významu původních obyvatel Ameriky,“ píše se v prohlášení klubu.

Celek z Chicaga přijal název původně podle 86. pěší divize, v níž sloužil zakladatel klubu Frederic McLaughlin. Přezdívalo se jí „Black Hawk Division“ podle náčelníka indiánského kmene Sóků. Černý jestřáb nezískal svoje postavení dědičně, nýbrž za válečnické úspěchy. Jako mladík vedl akce svého kmene, během britsko-americké války v letech 1812 až 1814 bojoval na straně Britů. O dvacet let později stál v čele skupiny Sóckých a Liščích válečníků známých jako „Britská tlupa“, jež se postavila americkým osadníkům v Illinois a Wisconsinu.

Poté byl Black Hawk zajat a deportován na východ USA, s dalšími náčelníky ho pak provezli různými místy, aby pochopil, že proti americké síle nemá smysl válčit. Zemřel v jihovýchodní Iowě roku 1838. Po jeho osobě je pojmenováno mnoho míst, cest, škol. Spory a debaty o využívání podobně laděných názvů ve sportu se vedou od 60. let. Nejde zdaleka jen o problém Blackhawks.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud