8. srpna 2020 • 07:00

Kubalík vystřelil postup, Toronto žije po neskutečné otočce. Pens končí

Autor: ČTK, ros, jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Chicago zdolalo díky trefě Dominika Kubalíka Edmonton 3:2, sérii uzavřelo v poměru 3:1 na zápasy a postoupilo do prvního kola play off NHL. Hrozbu vyřazení odvrátilo úžasným obratem Toronto. Kanadský klub ještě v 57. minutě prohrával s Columbusem 0:3, ale zvítězil 4:3 v prodloužení a vyrovnal stav série na 2:2.



Chicago postoupilo z dvanáctého, tedy posledního možného místa v Západní konferenci. Ze stejné pozice proklouzl ve Východní konferenci do vyřazovací části i Montreal, který v pátečním programu NHL porazil Pittsburgh 2:0. Do prvního kola se dostali i New York Islanders, který vyhrál nad Floridou 5:1, a Arizona, jež zdolala Nashville 4:3 v prodloužení. Všechny postupující týmy zvítězily v sérii 3:1 na zápasy.

Kubalík se blýskl pěti body (2+3) a vytvořením několika nováčkovských rekordů NHL v úvodním utkání série, v dalších dvou zápasech ale vyšel naprázdno. Znovu se prosadil v pravou chvíli, když ve 49. minutě zlomil nerozhodný stav 2:2. Český útočník se do statistik zapsal pohotovou střelou z levého kruhu k bližší tyči nad rameno brankáře Mikky Koskinena a připsal si druhý vítězný gól v sérii.

VIDEO: Podívejte se na vítězný zásah Dominika Kubalíka

Edmonton dostal do vedení už po 45 sekundách hry Josh Archibald, ale už v osmé minutě prohrával. Skóre otočili Brandon Saad a Matthew Higmore. Zvýšit mohl na začátku druhé třetiny v oslabení David Kämpf, forhendovou kličkou ale v sólovém úniku nevyzrál na Koskinena.

Vzápětí vyrovnal Ryan Nugent-Hopkins a rozhodl Kubalík, třetí hvězda zápasu. Hlavním strůjcem výhry Chicaga byl gólman Corey Crawford, který kryl 43 střel.

"Je ohromnou součástí našeho týmu a dnes chytal velmi dobře. Měli jsme hodně vyloučených, měli jsme štěstí, že zavřel bránu. Byl naším nejlepším hráčem zápasu," chválil Kubalík gólmana Crawforda, který jen v poslední třetině zastavil dvacet pokusů.

O závěrečnou hru 6 na 5 se Edmonton připravil chybným střídáním a v posledních dvou minutách si odpykával trest za příliš mnoho hráčů na ledě. "Potřebujeme dělat méně chyb. A když se nějaké dopustíme, bylo by hezké, kdyby někdo vytáhl nějaký extra zákrok. Měli jsme v sérii okamžiky, kdy jsme udělali hodně dobrých věcí, a pak to zazdili chybou. Věřím, že nás ale tyto zkušenosti posílí," řekl kouč Edmontonu Dave Tippett.

Senzace v podání Toronta

Columbus vedl brankami Cama Atkinsona a Vladislava Gavrikova na začátku druhé třetiny 2:0, a když přidal v čase 54:18 Boone Jenner třetí gól, zdálo se, že je rozhodnuto. Toronto ale odvolalo v 56. minutě gólmana a s šesti hráči v poli vstřelilo tři góly - v 57. minutě snížili William Nylander s Johnem Tavaresem a 23 sekund před třetí sirénou vyrovnal Zach Hyman. Zápas rozhodl v 74. minutě Auston Matthews.

VIDEO: Podívejte se na senzační obrat Toronta v sestřihu

Pittsburgh překvapivě končí

Nashville se také nevzdával, v duelu s Arizonou vyrovnal z 0:2 na 2:2 a při závěrečné hře bez brankáře si vynutil gólem na 3:3 prodloužení. Obrat ale Predators nedotáhli, v čase 65:27 rozhodl Brad Richardson o výhře Coyotes, kteří si zahrají 1. kolo play off po osmi letech.

Pátý zápas si nevybojovala ani Minnesota, přestože v základní hrací době ani jednou neprohrávala. Wild dali první gól zápasu, ve 26. minutě vedli 3:1. O dvougólový náskok brzy přišli, ale do kabin šli po dvou třetinách za stavu 4:3. Vancouver vyrovnal v 55. minutě trefou Bo Horvata a po 11 sekundách prodloužení ukončil sérii Christopher Tanev.

Montreal vstřelil první gól zápasu až v 56. minutě, kdy se po pěkném průniku Paula Byrona prosadil Artturi Lehkonen. Při power play pojistil výhru střelou přes celé kluziště Shea Weber. Čisté konto vychytal Carey Price, připsal si 22 zákroků. "Vím, že je skvělý gólman, ale nebylo to v sérii o něm. Málo jsme stříleli a lépe jsme měli naložit i s vedením (3:1) v minulém zápase," řekl Sidney Crosby, který v den utkání slavil 33 let.

Nejjednoznačnější zápas odehráli Islanders. Jejich první dvě branky vstřelil v úvodní třetině Anthony Beauvillier. Florida sice snížila, ale v polovině utkání Brock Nelson vrátil týmu dvougólový náskok a další drama už New York nepřipustil.

Góly

Domácí: 55:49. Lehkonen, 59:28. S. Weber

Hosté:

Sestavy

Domácí: Price (Ch. Lindgren) – S. Weber (C), Chiarot, Petry, Kulak, Ouellet, Mete – Gallagher (A), Suzuki, Tatar – Armia, Kotkaniemi, Drouin – Lehkonen, Danault, Byron (A) – Weise, Domi, Belzile. Hlavní trenér: Claude Julien.

Hosté: Jarry (M. Murray) – Letang (A), Dumoulin, Marino, M. Pettersson, J. Schultz, J. Johnson – Rust, Crosby (C), Guentzel – Hörnqvist, Malkin (A), Zucker – Sheary, McCann, Marleau – B. Tanev, Blueger, Aston-Reese. Hlavní trenér: Mike Sullivan.

Rozhodčí

Eric Furlatt, Trevor Hanson. Čároví: Shandor Alphonso, Greg Devorski

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Góly

Domácí: 05:16. Saad, 07:56. Highmore, 48:30. D. Kubalík

Hosté: 00:45. J. Archibald, 22:02. Nugent-Hopkins

Sestavy

Domácí: Crawford (M. Subban) – Boqvist, Keith (A), C. Murphy, de Haan, Koekkoek, Määttä – Saad, J. Toews (C), D. Kubalík – P. Kane (A), Dach, DeBrincat – Caggiula, D. Strome, A. Nylander – Carpenter, Kämpf, Highmore.

Hosté: Koskinen (M. Smith) – Bear, Nurse, Klefbom (A), K. Russell, Benning, Jones – J. Archibald, McDavid (C), Nugent-Hopkins (A) – Yamamoto, Draisaitl, Athanasiou – Kassian, Sheahan, Khaira – Chiasson, Haas, Neal.

Rozhodčí

Kozari, Pochmara – Racicot, Smith

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Góly

Domácí: 03:58. Atkinson, 24:40. Gavrikov, 54:18. Jenner

Hosté: 56:05. W. Nylander, 56:54. Tavares, 59:37. Hyman, 73:10. Matthews

Sestavy

Domácí: Merzlikins (Korpisalo) – S. Jones, Werenski, D. Savard, Gavrikov, Harrington, Kukan – Atkinson (A), Dubois, Texier – N. Foligno (C), Jenner (A), Nyquist – Bjorkstrand, Wennberg, Foudy – Robinson, Riley Nash, Gerbe.

Hosté: Andersen (J. Campbell) – Ceci, Rielly (A), Holl, Marinčin, Dermott, Barrie – Marner (A), Matthews, Hyman – W. Nylander, Tavares (C), Robertson – Kapanen, Kerfoot, I. Michejev – Spezza, Engvall, Clifford.

Rozhodčí

Lee, Charron – Amell, Pancich

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Góly

Domácí: 02:58. Kunin, 13:32. E. Staal, 25:39. J. Eriksson Ek, 39:09. Sturm

Hosté: 12:52. Pearson, 27:20. B. Sutter, 28:44. Q. Hughes, 54:14. Horvat, 60:11. Ch. Tanev

Sestavy

Domácí: Stalock (Dubnyk) – Soucy, Spurgeon, Brodin, Dumba, Hunt, Bartkowski – M. Foligno, E. Staal, Fiala – Parise, J. Eriksson Ek, Kunin – Greenway, Galchenyuk, Zuccarello – Sturm, M. Koivu, Hartman.

Hosté: Markström (Demko) – Edler, Stecher, Q. Hughes, Ch. Tanev, Fantenberg, T. Myers – J. T. Miller, E. Pettersson, Boeser – Pearson, Horvat, L. Eriksson – Roussel, B. Sutter, Virtanen – Motte, Beagle, MacEwen.

Rozhodčí

Joannette, O'Rourke – Kovachik, Suchánek

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Góly

Domácí: 18:31. Hoffman

Hosté: 11:32. Beauvillier, 15:10. Beauvillier, 28:01. B. Nelson, 50:34. Barzal, 57:17. Pageau

Sestavy

Domácí: Bobrovskij (Driedger) – Ekblad (A), Weegar, Strälman, Stillman, Brown, Yandle (A) – Acciari, Barkov (C), Huberdeau – Dadonov, Wallmark, Hoffman – Connolly, Haula, Toninato – Pysyk, B. Boyle, Hunt.

Hosté: Varlamov (Greiss) – Pulock, Pelech, Mayfield, D. Toews, A. Greene, Leddy – Eberle, Barzal, Lee (C) – Jo. Bailey (A), B. Nelson, Beauvillier – Komarov, Pageau, Brassard – Clutterbuck (A), Cizikas, M. Martin.

Rozhodčí

Hebert, Dwyer – Brisebois, Cormier

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto

Góly

Domácí: 17:27. Grabner, 21:37. Kessel, 44:21. Oesterle, 65:27. Richardson

Hosté: 24:29. Duchene, 28:26. Arvidsson, 59:28. F. Forsberg

Sestavy

Domácí: Kuemper (Hill) – Ekman-Larsson (C), Demers, Goligoski, Hjalmarsson (A), Chychrun, Oesterle – Hall, Dvorak, Kessel – Keller, Stepan (A), Garland – Crouse, Söderberg, Fischer – Grabner, Richardson, Hinostroza.

Hosté: Saros (Rinne) – Josi (C), Ellis (A), Ekholm (A), Fabbro, Tinordi, Y. Weber – F. Forsberg, Johansen, Arvidsson – Mikael Granlund, Turris, Duchene – Grimaldi, Bonino, C. Smith – Järnkrok, Sissons, Watson.

Rozhodčí

Luxmore, Sutherland – Murchison, Cherrey

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Chicago postoupilo z dvanáctého, tedy posledního možného místa v Západní konferenci.
Chicago postoupilo z dvanáctého, tedy posledního možného místa v Západní konferenci.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud