16. srpna 2020 • 06:45

Francouz neodvrátil prohru Colorada, Vegas rozebírají Kubalíka a spol.

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | Pavel Francouz pustil ve třetím utkání 1. kola play off NHL dva góly, neodvrátil ale prohru Colorada 2:4 s Arizonou, která snížila stav série na 1:2. Vegas zdolali Chicago 2:1, vedou 3:0 na zápasy a dělí ho jediné vítězství od postupu do semifinále Západní konference. Tampa Bay porazila Columbus 3:2 a v sérii vyhrává 2:1. Boston znovu nastoupil bez Davida Pastrňáka, i bez svého nejlepšího kanonýra ale porazil Carolinu 3:1 a ujal se vedení v sérii 2:1 na zápasy. Dvě asistence si připsal David Krejčí.



Francouz odchytal ve skupině o nasazení do play off jediné utkání, ve kterém udržel čisté konto, ale v ostatních zápasech nastoupil Philipp Grubauer. Český gólman si další start připsal až ve třetím duelu série s Arizonou a už v sedmé minutě ho zblízka překonal Derek Stepan, který zužitkoval dobrou přihrávku Claytona Kellera zpoza branky. Francouz měl navíc ztíženou pozici, protože chvíli předtím přišel o hokejku.

Colorado vyrovnalo ve 34. minutě, přesilovou hru využil André Burakovsky. Ještě ve druhé třetině ale vrátil Arizoně vedení Brad Richardson přesnou střelou z levého kruhu nad lapačku Francouze. "Byl to dobře načasovaný gól, nakopl nás. V předchozích dvou zápasech jsme ani jednou nevedli, byla to příjemná změna," řekl Richardson.

Zbývající góly padly v posledních 80 sekundách utkání a český brankář všechny sledoval ze střídačky, protože se Avalanche snažili o vyrovnání při powerplay. Nejdříve zvýšil Taylor Hall, ale Mikko Rantanen vstřelil v čase 59:07 kontaktní gól. Coytotes definitivně uklidnil až Lawson Crouse.

Na snížení stavu série měl největší podíl brankář Darcy Kuemper, který už v úvodní části kryl dvacet střel a vytvořil tím klubový rekord v počtu zásahů v play off za třetinu. Celkově zneškodnil 49 střel, dalších 27 jich zblokovali hráči před ním. "Ve třetí třetině se sice hrálo pořád v našem pásmu, ale ustáli jsme to. I díky gólmanovi, chytil spoustu šancí. Ale nepřekvapuje mě to, dlouhodobě nás drží," prohlásil Richardson.

Arizona tak dokázala sérii zdramatizovat. "Věděli jsme, že to nebude jednoduchá série," řekl kapitán Colorada Gabriel Landeskog. "Jejich gólman chytal dobře, ale musíme před něj více chodit, clonit mu, aby střely neviděl. Na druhou stranu měl i štěstí. Některé naše šance by jindy skončily gólem," dodal.

Góly

Domácí: 21:49. Riley Nash, 41:37. Robinson

Hosté: 15:48. Killorn, 34:16. B. Point, 38:53. Hedman

Sestavy

Domácí: Korpisalo (Kivlenieks) – S. Jones (A), Werenski, D. Savard, Gavrikov, Kukan, R. Murray – Bjorkstrand, Dubois, Texier – Foudy, Jenner (A), N. Foligno (C) – Riley Nash, Wennberg, Nyquist – Bemström, D. Shore, Robinson.

Hosté: Vasilevskij (McElhinney) – Bogosian, Hedman (A), Černák, McDonagh (A), Shattenkirk, Sergačjov – Kučerov, B. Point, Palát – T. Johnson, Cirelli, Killorn (A) – Coleman, Gourde, Goodrow – Paquette, Verhaeghe, Maroon.

Rozhodčí

McCauley, L’Ecuyer – MacPherson, Nansen

Stadion

Scotiabank Arena, Toronto, ON

Tampa zvládla třetí bitvu s Columbusem

Vegas pokračuje ve spanilé jízdě, v play off vyhrálo všech šest zápasů. Základ k zisku třetího bodu v sérii s Chicagem položili v úvodních dvou třetinách, kdy získali trefami Williama Karlssona a Patricka Browna dvougólový náskok. Oli Määttä sice ve 47. minutě snížil, ale další branka už nepadla.

"Chicago hrálo dvě třetiny lépe, ale náš gólman (Marc-Andre Fleury) chytal neskutečně. Ukradl tento tento zápas, v první a třetí třetině vytáhl ohromné zákroky," řekl k zápasu Karlsson. V dresu vítězů scházel Tomáš Nosek, který dal minule gól, ale z utkání odstoupil. Na druhé straně Dominik Kubalík a David Kämpf vyšli naprázdno.

Tampa Bay přežila v úvodu téměř minutu a půl dlouhé oslabení tří proti pěti a v šestnácté minutě otevřela skóre gólem Alexe Killorna. Columbus v úvodu prostřední třetiny vyrovnal po zásahu Rileyho Nashe, ale ještě před druhou sirénou si Lightning vypracovali rozhodující trhák, který zařídili svými góly Brayden Point a Victor Hedman. Blue Jackets ve třetí třetině snížili Erikem Robisonem, na zvrat jim ale chyběly síly.

Trenér Columbusu John Tortorella přiznal, že jeho svěřenci vypadali unaveně. Na rozdíl od Tampy Bay hráli kvalifikační sérii na pět zápasů a za posledních deset dní odehráli 482 minut, což odpovídá délce osmi utkání. "Musím zjistit, co se stalo, protože jsme neměli šťávu. Od dvanácté minuty zápasu jsme nebyli týmem, jakým bychom potřebovali být," uznal kouč. Tampa Bay je v posledních dvou třetinách přestřílela 26:7.

Góly

Domácí: 46:21. Määttä

Hosté: 04:12. W. Karlsson, 35:23. P. Brown

Sestavy

Domácí: Crawford (M. Subban) – Keith (A), de Haan, Boqvist, Määttä, C. Murphy, Koekkoek – P. Kane (A), J. Toews (C), Saad – D. Kubalík, Dach, Caggiula – Highmore, D. Strome, DeBrincat – Carpenter, Kämpf, A. Nylander.

Hosté: M.-A. Fleury (Lehner) – Schmidt (A), McNabb, Theodore, Martinez, Whitecloud, Holden – Mark Stone (A), W. Karlsson, Pacioretty – R. Smith (A), Stephenson, Marchessault – Tuch, N. Roy, Cousins – Reaves, P. Brown, W. Carrier.

Rozhodčí

Kozari, Pochmara – Sericolo, Murray

Stadion

Rogers Place, Edmonton, AB

Boston vyhrál i bez Pastrňáka

Hokejisté Bostonu porazili ve třetím utkání 1. kola play off NHL i bez kanonýra Davida Pastrňáka Carolinu 3:1. V sérii se tak vrátili znovu do vedení (2:1). Povedený zápas odehrála jiná z ofenzivních opor Bruins David Krejčí. Zkušený útočník nahrál na dva góly vítězů.

Duel v Torontu nabídl česko-slovenský souboj gólmanů. Branku Caroliny hájil Petr Mrázek, jeho protějškem byl poté, co Fin Tuukka Rask opustil tým a nečekaně ukončil sezonu, Jaroslav Halák. Svému snu o prvním startu v NHL je zase o něco blíže dvaadvacetiletý Daniel Vladař, který kryl Halákovi záda ze střídačky.

Bruins ale chyběl Pastrňák, o jehož startu se mělo rozhodovat až na poslední chvíli. Produktivní útočník ze zdravotních důvodů vynechal druhý zápas série a podle kouče Bruce Cassidyho se nezúčastnil ani pátečního dobrovolného tréninku.

Po bezbrankové první třetině udeřil už po 14 sekundách druhé části díky využité početní výhodě Charlie Coyle. Brad Marchand zakončoval zblízka, Mrázkem vyražený puk trefil pohotově ze vzduchu Coyle a Bruins vedli. Sebastian Aho byl blízko vyrovnání, ale rozezvučel jen brankovou konstrukci. Na druhé straně následoval chvilku nato český souboj. Ondřeje Kašeho vyslal nádherným pasem Krejčí, Mrázek jeho sólo ale zlikvidoval.

I nástup do třetí třetiny patřil Bostonu, když se tentokrát v oslabení trefil Sean Kuraly. Halákova obrovská hrubka při rozehrávce, po níž snadno snížil Niederreiter, však vrátila Carolinu do hry. Krejčí otřel svou střelu o tyč, rozhodnutí tak přišlo až v závěru.

Hurricanes zariskovali s dlouhou power play a Krejčí ukázal své umění. Dokonalým lobem nabídl puk až těsně před prázdnou branku najíždějícímu Marchandovi, který nemohl minout, ale pouze poděkovat svému českému spoluhráči.

1. kolo play off NHL:

Východní konference (Toronto) - 3. zápas:

Carolina - Boston 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Branky: 47. Niederreiter - 21. Coyle (Marchand, Krejčí), 42. Kuraly (Coyle, McAvoy), 60. Marchand (Krejčí). Petr Mrázek odchytal za Carolinu celý zápas, inkasoval 2 branky z 38 střel a úspěšnost zásahů měl 94,7 procenta. Střely na branku: 30:39. Hráno bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Coyle, 2. Marchand, 3. Krejčí (všichni Boston). Stav série: 1:2.

Západní konference (Edmonton) - 3. zápas:

Arizona - Colorado 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Branky: 7. Stepan, 40. Richardson, 59. Hall, 60. Crouse - 34. Burakovsky, 60. Landeskog. Pavel Francouz odchytal za Colorado 57:45 minuty, inkasoval 2 branky z 21 střel a úspěšnost zásahů měl 90,5 procenta. Střely na branku: 23:51. Hráno bez diváků. Stav série: 1:2.

Východní konference (Toronto) - 3. zápasy:

Columbus - Tampa Bay 2:3 (stav série: 1:2)

Západní konference (Edmonton) - 3. zápasy:

Chicago - Vegas 1:2 (stav série: 0:3)

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud