21. února 2021 • 07:55

U jezera uspělo Colorado, dlouhá pauza kvůli ledu. Nečas i Hertl u výher

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Colorada zvítězili 3:2 nad Vegas v utkání NHL pod širým nebem na břehu jezera Tahoe. Specifický zápas se neobešel bez komplikací. Po úvodní třetině se přerušil kvůli špatné kvalitě ledové plochy a dohrával se po osmihodinovém zpoždění o půlnoci místního času pod umělým osvětlením. V dalších utkáních asistovali u výher svých týmů čeští útočníci Martin Nečas a Tomáš Hertl. Carolina porazila Tampu Bay 4:0 a San Jose zvítězilo na ledě St. Louis 5:4. Gólovou nahrávku si připsal také Pavel Zacha, New Jersey přesto podlehlo Buffalu 2:3. Vítek Vaněček v brance Washingtonu neodvrátil prohru Capitals s newyorskými Rangers 1:4.



Organizátoři venkovního duelu si přáli, aby bylo zataženo a mrzlo. „Věřili jsme, že pokud bude částečně oblačno a teploty zůstanou okolo nuly, neměli bychom problém zápas dohrát,“ uvedl zástupce komisaře NHL Bill Daly. Už během rozbruslení se oteplilo více, než se čekalo, a například gólman Colorada Philipp Grubaeur si vzal i sluneční brýle. Před zápasem je odložil.

Počasí se ale měnilo a v další části rozbruslení bylo i oblačno. „Bohužel poté už nepřišel další mrak a kvalita ledu byla od začátku problematická pod sílou slunečních paprsků,“ pokračoval Daly. „Už v první třetině měli hráči problémy s bruslením, zejména v oblasti log (kvůli tmavší barvě absorbovaly více slunečního záření). Z důvodu jejich bezpečnosti jsme se rozhodli nepokračovat,“ dodal.

Přerušení předcházela hodinová práce ledařů i jednání zástupců NHL, kteří konzultovali situaci s Derekem Kingem, jenž byl zodpovědný za přípravu ledové plochy, oběma kluby, hráčskou asociací i televizními společnostmi. Zvažovali také variantu, že by utkání dohráli v neděli dopoledne, ale dohodli se na restartu o půlnoci.

Zároveň posunuli s ohledem na předpověď počasí s vyššími teplotami a bez oblaků na večerní hodiny i start druhého zápasu u jezera Tahoe mezi Bostonem a Philadelpií. Měl by začít v noci na pondělí v 1:30 SEČ.

NHL zavítala k jezeru Tahoe. V sobotu se zde střetli hokejisté Colorada a Vegas
NHL zavítala k jezeru Tahoe. V sobotu se zde střetli hokejisté Colorada a Vegas

Než se sobotní utkání přerušilo, vedlo Colorado 1:0. Gól vstřelil ve třetí minutě obránce Samuel Girard. Aktivní Avalanche ještě promarnili osmdesát sekund přesilovou hru pět na tři. Po restartu vyrovnal ve 28. minutě Alec Martinez z dorážky, ale brzy vrátil Coloradu vedení při hře na čtyři individuální akcí Nathan MacKinnon.

Devon Toews zvýšil v 54. minutě střelou od modré čáry, vzápětí dal kontaktní gól Alex Tuch, který se obtočil kolem bránícího hráče a z bekhendu pověsil puk do horního rohu. Vyrovnat už hráči Vegas nedokázali.

Zápas proběhl bez české účasti. Brankář Colorada Pavel Francouz je zraněný a ještě v této sezoně nechytal. Jeho spoluhráč Martin Kaut se dává dohromady po otřesu mozku. Vegas scházel Tomáš Nosek kvůli covidu-19, přesto zažíval krásné pocity. Český útočník zveřejnil na instagramu v den utkání fotku s informací, že se mu narodil syn.

Nečas i Hertl u výher, zářil McDavid

Carolina vyhrála dvanácté utkání v sezoně a posunula se do čela Centrální divize. V zápase s Tampou začaly padat branky ve druhé třetině. Skóre otevřel Vincent Trocheck, který využil Nečasova nahození od mantinelu a dotlačil puk za záda Andreje Vasilevského. Americký útočník si připsal 300. bod v NHL.

Ještě v druhém dějství se prosadil Sebastian Aho a zvýšil na 2:0. Odpor Tampy zlomil její bývalý hráč. Loňský vítěz Stanleyova poháru v dresu Lightning Cédric Paquette se trefil z prostoru mezi kruhy a zařídil Hurricanes tříbrankové vedení. Skóre uzavřel gólem do prázdné branky Andrej Svečnikov.

Brankář Caroliny Alex Nedeljkovic kryl všech 24 střel hráčů Tampy a vychytal první čisté konto v NHL. Carolina s Lightning neinkasovala ani v druhém vzájemném zápase sezony. V lednovém duelu (1:0 v prodloužení) vynuloval střelce Lightning momentálně zraněný Petr Mrázek. „Hráli jsme výborně, nic jsme jim nedarovali. Od začátku do konce jsme hráli naši hru a nyní můžeme slavit,“ řekl pětadvacetiletý americký gólman.

„Jsem šťastný za toho kluka. Je v klubu už pěkně dlouho a teď se mu jeho výdrž konečně vyplatila. Chytal výborně. Když bylo třeba, podržel nás skvělými zákroky,“ chválil Nedeljkovice, jehož klub draftoval v roce 2014, trenér Caroliny Rod Brind'Amour.

San Jose výhrou v St. Louis bodovalo potřetí za sebou a odpoutalo se z posledního místa Západní divize. Sharks se povedl úvod, po gólu Rudolfse Balcerse z 24. minuty vedli už 3:0. Lotyšského útočníka našel v ideální pozici na ose hřiště Hertl. Domácí Blues dokázali ve druhé části zápas zdramatizovat a v 39. minutě vyrovnali na 4:4, vítězný gól San Jose vstřelil Logan Couture.

„Jsem tu proto, abych dával góly a prosazoval se v útočném pásmu,“ řekl střelec dvou branek Couture. „Vstřelili jsme pět gólů, prosadili se čtyři různí střelci... Pokud budeme takhle pokračovat, mohlo by naše ofenzivní trápení ze začátku sezony skončit,“ dodal.

Detroit i s útočníkem Filipem Zadinou a obráncem Filipem Hronkem v sestavě porazil Floridu 2:1. Red Wings tak odčinili vysokou páteční prohru s Panthers 2:7. O vítězství rozhodl prvním gólem v NHL Mathias Bromé. Šestadvacetiletý útočník, který do Detroitu přišel před sezonou ze švédského Örebrö, na první kanadský bod čekal 18 zápasů.

„Jsem dost starý na to, abych věděl, že pokud se budu dostávat do šancí, body někdy přijdou. První rok ve Švédsku jsem také nebodoval 14 nebo 15 zápasů, takže jsem už podobný problém zažil. Je to frustrující, ale strachoval bych se jen v případě, že by nepřicházely šance,“ uvedl Bromé.

Výhrou a dvěma asistencemi oslavil svůj 1000. zápas v základní části NHL kapitán Pittsburghu Sidney Crosby. Třiatřicetiletý Kanaďan jako první v historii odehrál 1000 zápasů v dresu Penguins. Ti porazili hlavně zásluhou dvou branek Krise Letanga NY Islanders 3:2. „Znamená to pro mě strašně moc. Bez ohledu na výsledek je to speciální den, ale s výhrou je to mnohem lepší. Oslava v kabině i na ledě a všechno ostatní kolem mě moc potěšilo. Bylo to opravdu krásné, na dnešek nikdy nezapomenu,“ řekl Crosby.

Čtyřmi body za dva góly a dvě asistence dovedl Auston Matthews Toronto k výhře na ledě Montrealu 5:3. Nejlepší střelec ligy bodoval pošestnácté v řadě a s 29 body se posunul na čtvrté místo v produktivitě. Ztrácí jen gól na spoluhráče z první formace Mitchella Marnera a Leona Draisaitla z Edmontonu. Bodovým lídrem soutěže zůstává Connor McDavid.

Americký kanonýr otevřel skóre ve čtvrtém utkání za sebou, čímž vyrovnal rekord soutěže. „Naším receptem na vítězství je soutěživost a tvrdá práce. Po ztrátě se snažíme získat puk okamžitě zpět a kontrolovat hru. Daří se nám vyhrávat, a to je nejdůležitější,“ řekl Matthews. Toronto uspělo potřetí v řadě a potvrdilo pozici nejlepšího týmu NHL.

McDavid pěti body (3+2) potvrdil pozici nejproduktivnějšího hráče ligy a pomohl Edmontonu k debaklu Calgary 7:1. McDavid nastřádal už 37 bodů (12+25) z 20 utkání. Těsně před polovinou Bitvy o Albertu nastoupil za stavu 5:1 ze střídačky i brankář David Rittich. Ani jihlavský odchovanec ale Oilers nedokázal zastavit, z devíti střel inkasoval dvě branky.

Utkání v malebných kulisách jezera Tahoe na několik hodin přerušily velké problémy s kvalitou ledu po odehrání první třetiny. Celkově lépe zvládli neobvyklý zápas hráči Colorada, kteří porazili Vegas 3:2. Brankář Avalanche Pavel Francouz i útočník Vegas Tomáš Nosek o utkání pod širým nebem přišli kvůli zdravotním potížím.

Výsledky NHL:

St. Louis - San Jose 4:5 (0:2, 4:2, 0:1)
Branky: 25. B. Schenn, 29. Sanford, 36. R. O'Reilly, 39. Kyrou - 11. a 52. Couture, 8. E. Kane, 24. Balcers (Hertl), 29. Marleau. Střely na branku: 32:27. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Couture (San Jose), 2. Kyrou (St. Louis), 3. Balcers (San Jose).

Arizona - Los Angeles 2:4 (0:0, 1:1, 1:3)
Branky: 32. Brassard, 50. Kessel - 25. a 60. Iafallo, 41. Moore, 53. Vilardi. Střely na branku: 24:23. Diváci: 3187 (omezený počet). Hvězdy zápasu: 1. Iafallo (Los Angeles), 2. Kessel (Arizona), 3. Doughty (Los Angeles).

New Jersey - Buffalo 2:3 (0:1, 0:2, 2:0)
Branky: 41. Palmieri, 57. Subban (Zacha) - 9. a 38. Reinhart, 6. Miller. Střely na branku: 27:29. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Reinhart, 2. Miller (oba Buffalo), 3. Blackwood (New Jersey).

Detroit - Florida 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky: 31. Nemeth, 38. Bromé - 15. Wennberg. Střely na branku: 27:39. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. J. Bernier, 2. Bromé, 3. Nemeth (všichni Detroit).

Pittsburgh - NY Islanders 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Branky: 33. a 54. Letang, 48. Matheson - 36. Eberle, 41. B. Nelson. Střely na branku: 18:35. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Crosby, 2. Letang, 3. Jarry (všichni Pittsburgh).

Columbus - Nashville 2:4 (0:2, 2:0, 0:2)
Branky: 24. Jenner, 26. G. Carlsson - 13. a 41. Järnkrok, 17. Sissons, 41. F. Forsberg. Střely na branku 23:46. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Järnkrok (Nashville), 2. Jenner (Columbus), 3. Sissons (Nashville).

Montreal - Toronto 3:5 (0:0, 2:4, 1:1)
Branky: 24. Kotkaniemi, 24. Byron, 59. Toffoli - 22. a 36. Matthews, 22. Boyd, 28. Marner, 54. Kerfoot. Střely na branku: 33:27. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Matthews, 2. Marner (oba Toronto), 3. Byron (Montreal).

Washington - NY Rangers 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
Branky: 20. Orlov - 15. Kreider, 38. Lafreniére, 39. Strome, 58. Zibanejad. Střely na branku: 28:24. Vítek Vaněček za Washington odchytal 58:36 minut, inkasoval tři branky z 23 střel a úspěšnost zásahů měl 87 procent. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Šesťjorkin, 2. Strome, 3. Panarin (všichni NY Rangers).

Carolina - Tampa Bay 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky: 23. Trocheck (Nečas), 36. Aho, 44. Paquette, 58. Svečnikov. Střely na branku: 28:24. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Nedeljkovic, 2. Aho, 3. Paquette (všichni Carolina).

Anaheim - Minnesota 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)
Branky: 37. Backes - 17. a 23. Fiala, 16. Zuccarello, 46. V. Rask, 55. J. Eriksson Ek. Střely na branku: 27:29. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. Fiala, 2. Spurgeon (oba Minnesota), 3. Hakanpää (Anaheim).

Edmonton - Calgary 7:1 (3:1, 3:0, 1:0)
Branky: 18., 22. a 29. McDavid, 6. a 33. Nugent-Hopkins, 4. Chiasson, 41. J. Archibald - 8. Mangiapane. Střely na branku: 24:44. David Rittich za Calgary odchytal 31:43 minut, inkasoval dvě branky z 9 střel a úspěšnost zásahů měl 77,8 procenta. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. McDavid, 2. Koskinen, 3. Nugent-Hopkins (všichni Edmonton).

Colorado - Vegas 3:2 (1:0, 1:1, 1:1) - hráno pod širým nebem
Branky:
3. Girard, 32. MacKinnon, 54. D. Toews - 28. Martinez, 55. Tuch. Střely na branku: 39:29. Bez diváků. Hvězdy zápasu: 1. MacKinnon, 2. D. Toews (oba Colorado), 3. Tuch (Vegas).

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Connor McDavid 33 72 105 56 21 20 200
2. Leon Draisaitl 31 53 84 56 26 24 167
3. Brad Marchand 29 40 69 53 27 46 143
4. Mitchell Marner 20 47 67 55 22 20 156
5. Auston Matthews 41 25 66 52 22 10 223
6. Mikko Rantanen 30 36 66 52 31 34 177
7. Patrick Kane 15 51 66 56 -5 14 187
8. Nathan MacKinnon 20 45 65 48 22 35 204
9. Mark Scheifele 21 42 63 56 -1 12 127
10. Sidney Crosby 24 38 62 55 10 26 159

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud