20. dubna 2021 • 07:00

Netradiční čeští střelci. Gudas pomohl k výhře, Kämpf dal první gól v sezoně

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělních zápasech hokejové NHL na sebe upozornili netradiční čeští střelci. První branku v sezoně dal útočník Chicaga David Kämpf a podruhé skóroval obránce Floridy Radko Gudas. Bodoval také Ondřej Palát, který si připsal asistenci u výhry Tampy Bay 3:2 v prodloužení nad Carolinou. V dresu Hurricanes odchytal celý zápas Petr Mrázek. Český brankář kryl 33 střel a byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu. Patrick Marleau odehrál 1768. zápas v NHL a překonal rekord Gordieho Howea.



Florida porazila Columbus 4:2 a v tabulce Centrální divize se bodově dotáhla na první Carolinu. Vítěznou třetí branku Panthers vstřelil v 35. minutě Gudas, který využil dobré práce Anthonyho Duclaira. Pětadvacetiletý Kanaďan objel celé útočné pásmo a našel osamoceného českého beka v ideální pozici na ose hřiště. „Anthony mě skvěle našel a já dokázal propálit brankáře. Jsem rád, že jsem se znovu prosadil,“ řekl Gudas, který skóroval podruhé za poslední čtyři zápasy.

Dvě branky Panthers obstaral Frank Vatrano, který je se sedmnácti trefami druhým nejlepším střelcem týmu. „Je to střelec s velmi tvrdou ranou, na kterého se dobře kouká. Jsem rád, že se mu v posledních zápasech tak daří,“ poukázal Gudas na Vatranovu formu z posledních deseti duelů, v nichž americký útočník vstřelil sedm branek.

Brankář Floridy Sergej Bobrovskij kryl 34 střel a vyhrál i pátý duel proti svému bývalému týmu v sezoně. „Zápasy proti týmu, ve kterém jsem působil, jsou vždycky zábavnější. Jsem rád, že se mi letos proti Columbusu daří, ale není to tak, že by zápasy s ním byly důležitější,“ řekl ruský brankář, jenž hájil barvy Blue Jackets sedm sezon.

Carolina ztratila svůj jednobodový náskok v čele divize kvůli prohře na ledě Tampy Bay. Hurricanes i přes vydařený výkon brankáře Mrázka podlehli Lightning 2:3 v prodloužení.

První polovina zápasu patřila Tampě, Brayden Point v 23. minutě zvyšoval po asistenci druhého nejproduktivnějšího Čecha Ondřeje Paláta na 2:0. Carolina se vrátila do zápasu v 31. minutě, kdy využil přesilovou hru Andrej Svečnikov. O vyrovnání se na začátku třetího dějství postaral střelou z levého kruhu obránce Brady Skjei. V prodloužení využil zaváhání hostující defenzivy Yanni Gourge a nadvakrát rozhodl o výhře Lightning.

Svůj povedený výkon korunoval Mrázek zásahem proti Patricku Maroonovi z konce druhé třetiny. Americký útočník se po chybě Hurricanes v rozehrávce zjevil před Mrázkem úplně sám, ostravský rodák si ale počkal na jeho zakončení a lapačkou udržel Carolině naději na bodový zisk. „Podal výborný výkon, dnes toho nemohl udělat víc. Zápas jsme dovedli do prodloužení hlavně díky němu,“ chválil českého brankáře Brady Skjei. „Náš brankář zachránil celý zápas,“ přidal se k americkému obránci trenér Rod Brind'Amour.

Chicago na ledě Nashvillu nezvládlo důležitý zápas v boji o play off. Blackhawks prohráli 2:5 a ze šestého místa ztrácejí na čtvrté Panthers čtyři body. Calle Järnkrok oslavil 500. zápas v NHL jednou brankou a jednou asistencí a spolu s Lukem Kuninem (také 1+1) byl hlavním strůjcem výhry Nashvillu.

Blackhawks v utkání pouze dotahovali. Na úvodní branku Matta Duchenea zareagoval Alex DeBrincat a po dvou slepených brankách Predators vystřelil naději Chicagu Kämpf. Český centr za záda Juuseho Sarose dorazil zblokovanou střelu Adama Gaudettea a k deseti asistencím přidal první gól v sezoně. Další dvě branky Predators zůstaly bez odezvy.

Detroit podlehl Dallasu 2:3 po samostatných nájezdech. Rozstřel ukončil v páté sérii neproměněný nájezd obránce Filipa Hronka.

Montreal v posledních deseti minutách ztratil dobře rozehraný zápas v Edmontonu. Canadiens vedli po trefě Erica Staala 1:0, ale Oilers čtyřmi góly mezi 51. a 59. minutou otočili. Gólem a dvěma asistencemi se na výhře Edmontonu podílel nejproduktivnější hráč soutěže Connor McDavid.

Zaváhání svého konkurenta v boji o play off nevyužilo Calgary. Hráči Flames podlehli Ottawě 2:4 a na Montreal z pátého místa ztrácí šest bodů. Dvě branky Senators dal nejlepší střelec týmu Connor Brown.

Jednačtyřicetiletý Marleau překonal Howeův rekord v počtu odehraných zápasů, ale z ledu odešel poražen. San Jose i přes vedení 2:0 podlehlo Vegas 2:3 po samostatných nájezdech a prohrálo pošesté v řadě.

Dvě branky vítězů vstřelil Mark Stone. „Myslím, že zatím Patricka nedokážeme dostatečně ocenit. Až si večer doma sednu a popřemýšlím o tom, co se právě stalo, myslím, že mnou budou cloumat emoce. Bylo mi ctí být u Patrickova velkého večera,“ složil Marleauovi poklonu střelec dvou branek Golden Knights.

Tampa Bay - Carolina

Góly

Domácí: 14:42. Killorn, 22:08. B. Point, 62:50. Gourde

Hosté: 30:03. A. Svečnikov, 41:08. Skjei

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (McElhinney) – Černák, Hedman (A), D. Savard, McDonagh (A), L. Schenn, Sergačjov – Barre-Boulet, B. Point, Palát – T. Johnson, Cirelli, Killorn (A) – Coleman, Gourde, Goodrow – M. Joseph, Colton, Maroon.

Hosté: Mrázek (Nedeljkovic) – D. Hamilton, Slavin (A), Pesce, Skjei, Hakanpää, Gardiner – Fast, Aho, A. Svečnikov – Nečas, Trocheck, Martinook (A) – Foegele, J. Staal (C), Niederreiter – Geekie, Lorentz, Paquette.

Rozhodčí

McCauley, MacDougall – Gawryletz, Racicot

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Návštěva

3800 diváků

Florida - Columbus

Góly

Domácí: 11:40. Vatrano, 20:59. S. Bennett, 34:03. Gudas, 58:38. Vatrano

Hosté: 33:22. Bjorkstrand, 48:01. Dalpe

Sestavy

Domácí: Bobrovskij (Knight) – Nutivaara, Montour, Forsling, Strälman, Yandle (A), Gudas – Marchment, Barkov (C), N. Gusev – Huberdeau (A), S. Bennett, Duclair – Vatrano, Wennberg, Hörnqvist – Lammikko, Wallmark, Tippett.

Hosté: Merzlikins (Korpisalo) – Lehtonen, S. Jones (A), Del Zotto, Gavrikov, Bayreuther, Peeke – Robinson, Roslovic, Atkinson (A) – Bjorkstrand, Texier, Laine – Stenlund, Sherwood, Dalpe – Matteau, Dunne, MacInnis.

Rozhodčí

South, Sutherland – Daisy, Murray.

Stadion

BB&T Center, Sunrise

Návštěva

4 041 diváků

Dallas - Detroit

Góly

Domácí: 15:50. Hintz, 31:06. Robertson, . Gurjanov

Hosté: 27:45. Glendening, 36:55. Glendening

Sestavy

Domácí: Chudobin (Oettinger) – J. Klingberg, Lindell (A), Heiskanen, Oleksiak, Vatanen, Sekera – Pavelski (A), Hintz, Robertson – Gurjanov, Ja. Benn (C), Dickinson – Comeau, Faksa, Cogliano – Gardner, Kero, Caamano.

Hosté: Greiss (J. Bernier) – Hronek, Cholowski, G. Lindström, DeKeyser, Stecher, M. Staal, Biega – Zadina (C), D. Larkin, J. Svečnikov – Filppula, Rasmussen, Pánik – Gagner, Naměstnikov, Helm (A) – Glendening, Erne.

Rozhodčí

Rehman, Dunning – Baker, Suchánek

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Návštěva

4812 diváků

Nashville - Chicago

Góly

Domácí: 06:22. Duchene, 24:48. Järnkrok, 25:39. Ekholm, 40:23. Jeannot, 40:41. Kunin

Hosté: 15:14. DeBrincat, 31:52. Kämpf

Sestavy

Domácí: Saros (Rinne) – Benning (C), Josi (A), Ellis (A), Ekholm, Gudbranson, Harpur – Arvidsson, Johansen, Grimaldi – Kunin, Mikael Granlund, Järnkrok – Duchene, Haula, Cousins – Jeannot, Sissons, Trenin.

Hosté: Lankinen (41. M. Subban) – C. Murphy (A), Zadorov, Kalynuk, Keith (A), de Haan, Stillman – P. Kane (A), Suter, Hinostroza – Gaudette, Dach, DeBrincat – D. Strome, Kurashev, D. Kubalík – Carpenter, Kämpf, Connolly.

Rozhodčí

St. Laurent, Lee – Fournier, Smith

Stadion

Bridgestone Arena, Nashville

Arizona - Minnesota

Góly

Domácí: 14:28. Fischer, 41:15. Goligoski

Hosté: 09:19. Kaprizov, 23:37. Greenway, 29:38. Ma. Johansson, 46:20. Fiala, 57:53. Brodin

Sestavy

Domácí: Kuemper (Raanta) – Chychrun, Goligoski (A), Ekman-Larsson (C), Ljubuškin, Demers, Hjalmarsson (A) – Keller, Schmaltz, Garland – Hunt, Jo. Larsson, Kessel – Crouse, Dvorak, Fischer – Bunting, Pederson, Hayden.

Hosté: Talbot (Kähkönen) – Spurgeon (C), Suter (A), Dumba, Brodin, Cole, Soucy – Zuccarello, V. Rask, Kaprizov – M. Foligno, J. Eriksson Ek, Greenway – Ma. Johansson, Hartman, Fiala – Bonino, Sturm, Parise (A).

Rozhodčí

Walsh, Syvret – Berg, Gibbons

Stadion

Gila River Arena, Glendale

Návštěva

3 481 diváků

Calgary - Ottawa

Góly

Domácí: 11:23. E. Lindholm, 50:47. Mi. Stone

Hosté: 09:50. B. Tkachuk, 39:04. Co. Brown, 47:52. Norris, 58:25. Co. Brown

Sestavy

Domácí: Markström (Domingue) – Ch. Tanev, Giordano (C), R. Andersson, Hanifin, Mi. Stone, Välimäki – M. Tkachuk (A), E. Lindholm, J. Gaudreau – B. Ritchie, Monahan (A), Mangiapane – Nordström, Backlund, Lucic – Dubé, D. Ryan, Leivo.

Hosté: M. Murray (A. Forsberg) – N. Zajcev, Chabot (A), Zub, Brännström, J. Brown, Mete – Batherson, Norris, B. Tkachuk (A) – Dadonov, White, Stützle – Dzingel, Tierney, N. Paul (A) – Co. Brown, Pinto, Formenton.

Rozhodčí

Meier, Schlenker – Barton, Cormier

Stadion

Scotiabank Saddledome, Calgary

Edmonton - Montreal

Góly

Domácí: 50:49. Bear, 55:11. McDavid, 57:37. Puljujärvi, 58:21. D. Shore

Hosté: 26:46. E. Staal

Sestavy

Domácí: M. Smith (Koskinen) – Nurse (A), Barrie, K. Russell, A. Larsson, Jones, Bear – Draisaitl (A), McDavid (C), Puljujärvi – Kahun, Haas, Yamamoto – J. Archibald, Khaira, Chiasson – Nygärd, D. Shore, Kassian.

Hosté: Price (21. Allen) – Chiarot, S. Weber (C), Edmundson, Petry (A), A. Romanov, Kulak – Tatar, Danault, J. Anderson – Drouin, Kotkaniemi, Byron (A) – Toffoli, Suzuki, Armia – Lehkonen, E. Staal, Perry.

Rozhodčí

Nicholson, Joannette – Toomey, Shewchyk

Stadion

Rogers Place, Edmonton

Las Vegas - San Jose

Góly

Domácí: 21:22. Mark Stone, 43:29. Mark Stone, 65:00. Tuch

Hosté: 09:27. Knyžov, 20:29. Gregor

Sestavy

Domácí: Lehner (M.-A. Fleury) – Pietrangelo (A), Martinez (A), Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague, Coghlan – Mark Stone (C), Stephenson, Pacioretty – Tuch, W. Karlsson, Marchessault – Janmark, Nosek, W. Carrier – Jurčo, N. Roy.

Hosté: M. Jones (Kořenář) – Burns (A), Ferraro, E. Karlsson (A), Knyžov, Vlasic, R. Šimek – Gregor, Couture (C), E. Kane – Marleau, Hertl, Balcers – Labanc, Gambrell, Meier – Leonard, Kellman, Donato.

Rozhodčí

Morton, Brenk – Flemington, Gawryletz

Stadion

T-Mobile Arena, Las Vegas

Návštěva

3 950 diváků

Kanadské bodování
Hráč Tým G A KB Z +/- TM S
1. Connor McDavid 33 72 105 56 21 20 200
2. Leon Draisaitl 31 53 84 56 26 24 167
3. Brad Marchand 29 40 69 53 27 46 143
4. Mitchell Marner 20 47 67 55 22 20 156
5. Auston Matthews 41 25 66 52 22 10 223
6. Mikko Rantanen 30 36 66 52 31 34 177
7. Patrick Kane 15 51 66 56 -5 14 187
8. Nathan MacKinnon 20 45 65 48 22 35 204
9. Mark Scheifele 21 42 63 56 -1 12 127
10. Sidney Crosby 24 38 62 55 10 26 159

Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud