Jan Denemark
Premium
6. května 2021 • 16:25

Mladíci pod tlakem. Odkaz McDavida s Matthewsem drtí jejich nástupce

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hvězdná dvojka. Connor McDavid a Auston Matthews. První volby draftů z let 2015 a 2016. Oba se okamžitě po naskočení do NHL zařadili do nejužší světové špičky. Bez okolků, bez váhání. A udali trend očekávání, jenž stahuje další jedničky. Na ně, pokud od prvního momentu nedominují, už útočí spirála otázek. Je dost dobrý? Proč okamžitě neboduje? Tlak na mladíky padá o to více právě kvůli kvalitě jejich předchůdců. A dovede jim klidně zničit kariéru. O nerealistických očekáváních mluví uznávaný kanadský novinář Scott Wheeler a z vlastní zkušenosti i z pozice agenta Michal Sivek.



Asi málokdo by zařadil Rasmuse Dahlina, jedničku draftu z roku 2018, na podobnou úroveň jako třeba Austona Matthewse nebo Connora McDavida. A nejde jen o to, že blonďatý mladík hraje na jiné pozici. Výkonnostně zkrátka nepřesvědčil.

I kvůli obrovským očekáváním, která právě McDavid s Matthewsem mimoděk vytvořili. Image nadějného Švéda ničí i fakt, že hraje v soužícím se Buffalu, jež napříč ligou způsobuje spíše shovívavý úsměv než respekt z kvalitních výkonů.

Jedničky vybrané mezi lety 2017 a 2019 jsou na tom vesměs podobně. Průlomový ročník ne a ne přijít, čekání se prodlužuje. Nico Hischier, zmíněný Rasmus Dahlin, Jack Hughes.

Všichni mají jedno společné. Do ligy dorazili poté, co Edmonton, respektive Toronto vyřkli na dražbě talentů jména McDavida a Matthewse. A kdy si fandové díky tomu zvykli na fakt, že pokud do ligy přijde další talent s nálepkou první volby na zádech, bude zářit. Hned!

Connor McDavid

Očekávání tím radikálně stouplo.

„Ale já zatím nejsem výborný hráč pro tuhle ligu, zatím ani náhodou. Je mi jen 18 let a mám mnoho prostoru, kam růst,“ okomentoval svůj první ročník Jack Hughes, jehož si v New Jersey zvolili jako budoucí superstar před dvěma lety. Konečný účet úvodní sezony? Jednadvacet bodů v 61 zápasech. Žádná jiná první volba poslední dekády neměla z hlediska bodů tak hubený premiérový ročník.

Srovnání s elitou

„Z mého pohledu jde spíše o problematiku klubů. Oni se stále snaží přijít na to, jak správně mladíky využít a jak pomoci vývinu těchto jedniček, které, buďme upřímní, nepatří z pohledu prvních voleb do té nejvyšší kategorie,“ popsal důvody pomalejšího startu exkluzivně pro deník Sport a iSport Premium kanadský novinář soustředící se na mladé talenty Scott Wheeler. „Na druhou stranu,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud