8. května 2021 • 08:45

Jeníkův první zářez! V šatně pózoval s kůží, Kessel mu přál, kouč chválil

Autor: rou, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vstoupit na nejblyštivější hokejové jeviště světa a hned zaznamenat první gól, na to se nezapomíná. Český útočník Jan Jeník (20) se chopil své šance v NHL skvěle a trefou do prázdné branky pečetil výhru Arizony nad San Jose. „Na první zápas to bylo dobré. Tohle pro něj bude velké léto,“ prohlásil na adresu českého nováčka kouč Coyotes Rick Tocchet.



Úsměvy od ucha k uchu a v ruce klubový talisman, kojotí kůži. Jeník nebyl na slávu po svém prvním zápase za „kojoty“ sám, debutovou trefu zaznamenal i jeho švédský parťák Victor Söderström. „Bude to taková průběžná práce,“ prohlásil o Jeníkovi GM Arizony, který ho povolal do prvního týmu.

Jeník se podle ČTK stal 21. českým hráčem v NHL, kterému se podařilo dát gól hned v úvodním zápase, do prázdné branky při debutu poslali puk Jiří Šlégr a Rostisla Olesz. Nymburského rodáka vyslal před opuštěnou klec nesobecky Derick Brassard, poslední akce zápasu ale vznikla symbolicky u hvězdy týmu, Phila Kessela.

Ten zaznamenal proti San Jose naopak už 900. bod v NHL, po zápase připustil, že na mladého Čecha myslel. „Řekl bych, že jsme se snažili dát gól. Jasně, je to mladý kluk, chcete, aby dal první gól, a je skvělé, že ho dostal,“ usmíval se 33letý matador.

„Je to ohromný den,“ řekl Jeník ještě před začátkem utkání. „Bude to jeden z mých největších zápasů života. Jsem rád a vděčný, že tu můžu být. Jsem z toho opravdu nadšený,“ podotkl dvacetiletý centr, který byl Arizonou draftován v roce 2018 jako 65. v pořadí.

Jeník od této sezony nastupuje poprvé mezi muži a v AHL si připsal v dresu Tucsonu před povýšením do hlavního týmu 11 bodů (4+7) ve 27 zápasech. Trenér farmářského týmu Arizony Steve Potvin popsal českého útočníka jako zajímavého hráče. „Má velkou touhu dostat se před branku. Hraje fyzicky náročný styl a dokončuje většinu svých hitů. Navíc umí i něco vytvořit,“ řekl Potvin.

Vyzdvihl u Jeníka i velkou ochotu učit se, soutěživost a vůli. Tu prokázal už na začátku roku 2020, kdy utrpěl v Ostravě během juniorského mistrovství světa zranění kolene a skončila mu sezona. Tehdy měl skvěle rozjetý ročník v OHL, kde nasbíral 56 bodů (22+34) v 27 utkáních. „Bylo těžké, abych se dostal zpět. Ale mám rád výzvy a tahle byla velká. Mám ale kolem sebem úžasné lidi a pomohli mi to překonat. Teď můžu říci, že jsem silnější,“ dodal Jeník.

Jeníka si Coyotes vybrali v roce 2018 ve třetím kole draftu jako celkem 65. hráče, jeho švédský parťák Victor Söderström byl o rok později jedenáctka.

Pardubice - Liberec: Emoce v závěru, Holland si zatancoval s libereckým Jeníkem
Video se připravuje ...

V průběhu sezony po draftu odešel Jan Jeník z Liberce do Hamilton do junirské OHL.

Tuto sezonu začal Jeník ve finské druhé nejvyší soutěži, kde v barvách týmu Ketterä nasbíral v sedmi utkáních osm bodů za pět branek a tři asistence. Potom působil na farmě v Tucsonu a ve 27 utkáních zaznamenal 11 bodů (4+7).

Jeník napodobil Radima Zohornu, který v této sezoně také debutoval v NHL a 25. března se v domácím duelu proti Buffalu (4:0) hned zapsal mezi střelce. Předtím při premiéře v NHL naposledy skóroval 8. prosince 2008 útočník Michal Řepík v dresu Floridy proti Ottawě.

Dokonce dva góly při debutu dali Pavel Rosa a Jiří Tlustý. Rosovi se to podařilo za Los Angeles 17. prosince 1998 proti NY Islanders a Tlustému v barvách Toronta 25. října 2007 v Pittsburghu.

Jeník se Zohornou jsou jediným hráči v poli, kteří se v této sezoně dočkali premiéry v NHL. Tím další je brankář Josef Kořenář. Celkově Jeník počet českých hokejistů, kteří nastoupili v nejlepší lize světa, rozšířil na 242.

V tomto výčtu chybí Richard Lanz, jenž se narodil v roce 1961 v Karlových Varech, ale o sedm let později jeho rodina emigrovala a má kanadské občanství. Tomu se také podařilo skórovat v první duelu v NHL, když se 10. října 1980 prosadil v dresu Vancouveru proti Detroitu.

Přehled českých hokejistů, kteří skórovali při debutu v NHL:

2 branky:

Pavel Rosa (Los Angeles) - 17. prosince 1998 proti NY Islanders,

Jiří Tlustý (Toronto) - 25. října 2007 v Pittsburghu.

1 branka:

Jaroslav Pouzar (Edmonton) - 5. října 1982 proti Calgary,

Milan Nový (Washington) - 6. října 1982 na ledě NY Rangers,

Petr Klíma (Detroit) - 10. října 1985 proti Minnesotě North Stars,

Josef Beránek (Edmonton) - 6. října 1991 proti Los Angeles,

Ladislav Kohn (Calgary) - 25. října 1995 proti Coloradu,

Petr Sýkora (New Jersey) - 28. října 1995 proti Pittsburghu,

Jan Čaloun (San Jose) - 18. března 1996 v Bostonu,

Milan Hejduk (Colorado) - 10. října 1998 proti Ottawě,

Petr Hubáček (Philadelphia) - 5. října 2000 proti Vancouveru,

David Výborný (Columbus) - 7. října 2000 proti Chicagu,

Václav Nedorost (Colorado) - 3. října 2001 v Pittsburghu,

Tomáš Kůrka (Carolina) - 26. února 2003 ve Phoenixu,

Jakub Klepiš (Washington) - 4. listopadu 2005 proti Atlantě,

Petr Kanko (Los Angeles) - 16. prosince 2005 v Anaheimu,

Jakub Voráček (Columbus) - 10. října 2008 v Dallasu,

Petr Vrána (New Jersey) - 18. října 2008 ve Washingtonu,

Michal Řepík (Florida) - 8. prosince 2008 v Ottawě,

Radim Zohorna (Pittsburgh) - 25. března 2021 proti Buffalu,

Jan Jeník (Arizona) - 7. května 2021 v San Jose.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud