16. června 2021 • 17:34

Boston čeká na Pohár už 10 let! Krejčí ovládl play off. Kde tehdy válel Pasta?

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
1
  • Boston Bruins před deseti lety vyhráli poslední Stanley CupBoston Bruins před deseti lety vyhráli poslední Stanley CupFOTO: profimedia.cz

    Ve středu uplynulo již deset let od chvíle, kdy hokejisté Bostonu naposledy zvedli nad hlavu Stanley Cup. Před dvěma roky byli velmi blízko k získání historicky sedmého Poháru, Bruins ale tehdy až nečekaně vyřadilo St. Louis. Klub z Massachusetts tak na další triumf čeká dál a stále aktivních pamětníků posledního vítězství postupně ubývá (pět z nich odehrálo minulý ročník). V článku iSport.cz si přečtěte o současných i bývalých oporách Bostonu, z nichž většina patřila ke klíčovým mužům úspěchu.   

  • Patrice Bergeron

    útočník
    věk: 35
    sezona 2010-11: 80 zápasů, 57 bodů (22+35)
    play off 2011: 23 zápasů, 20 bodů (6+14)

    Současný kapitán Bruins byl při posledním zisku Stanley Cupu jednou z klíčových postav Bostonu. Dvěma góly rozhodl o týmovém úspěchu v magickém sedmém zápase proti Vancouveru. Tehdy pětadvacetiletý Kanaďan měl na dresu jako jeden z bostonských lídrů přišité "áčko", které před startem pro tým nedávno skončené sezony vyměnil za kapitánské "céčko". A nutno dodat, že zaslouženě. Kromě výlukového ročníku 2012-13, kdy si na skok odskočil do švýcarského Lugana, věnoval člen Triple Gold Clubu celou dosavadní kariéru v NHL právě Bostonu, v němž se stal čtvrtým nejproduktivnějším hráče v klubové historii.

       

  • David Krejčí

    útočník
    věk: 35
    sezona 2010-11: 75 zápasů, 62 bodů (13+49)
    play off 2011: 25 zápasů, 23 bodů (12+11)

    Cesta za Stanley Cupem v roce 2011 závisela především na rodákovi ze Šternberku. Elitní český centr patřil již před deseti lety ke stabilním členům sestavy Bruins a i když měl za sebou povedenou základní část, skutečnou jízdu rozjel až v play off. 23 kanadskými body pomohl Bostonu ke Stanley Cupu a ovládl i bodování vyřazovací části. Své bodové maximum v bojích play off vylepšil Krejčí ještě o tři body o dva roky později, na další Pohár však s Bruins nedosáhl. Po patnácti letech strávených u Bruins mu končí smlouva a o další budoucnosti teprve jedná. Klub i město ale stále velmi platnému hráči přirostly k srdci a tak své pokračování v NHL vidí jedině ve spojení s Bostonem.  

  • Brad Marchand

    útočník
    věk: 33
    sezona 2010-11:
     77 zápasů, 41 bodů (21+20)
    play off 2011: 25 zápasů, 19 bodů (11+8)

    Pro jednoho z největších provokatérů NHL znamenala sezona 2010-11 první ročník kompletně strávený v Bostonu a lépe se vydařit ani nemohl. Během play off nastřílel 11 gólů (pět z nich ve finále!) a po Davidu Krejčím se stal druhým nejlepším střelcem v bojích o Stanley Cup. V následujících sezonách vedle budování pověsti velkého dráždiče soupeřů a novinářů táhl ofenzivu Bruins. Mistru světa z Moskvy a vítězi World Cupu v roce 2016 se obzvláště vydařila předminulá sezona, kdy již po bodu českého esa Davida Pastrňáka dosáhl hranice 100 bodů v základní části (36+64). Parádně si Marchand počínal i při posledním finále Bostonu, ani se svými 23 kanadskými body však nedokázal zastavit senzační triumf Blues. Předchozí dva ročníky se tahal o post lídra produktivity Bruins s českým parťákem. S rodákem z Halifaxu může americký klub počítat i nadále, smlouvu má až do roku 2025.

  • David Pastrňák

    útočník
    věk:
     25
    současný klub: Boston Bruins
    sezona 2010-11: Havířov U16 26 zápasů, 53 bodů (32+21)
    Havířov U18 16 zápasů, 19 bodů (7+12)
    play off 2011: Havířov U18 1 zápas, 0 bodů

    Bezpochyby největší česká hvězda NHL současnosti je neodmyslitelně spojena s černo-žlutými barvami a písmenem "B" na dresu. U posledního Stanley Cupu Bostonu však ještě chyběl. V době triumfu Bruins tehdy ještě patnáctiletý mladík začal střílet góly v dorostu mateřského Havířova. Až v roce 2012 se Pastrňák rozhodl učinit zásadní krok k budoucí kariéře v zámoří a pro vstup do dospělého hokeje vyrazil do Švédska. V barvách druholigové Södertälje si ho vyhlédl Boston a od sezony 2014-15 Bruins víc než dobře ukazuje, proč si v draftu vybrali správně. Český kulomet každý ročník udivuje svou kadencí a sem tam přepíše některý z klubových rekordů. Před dvěma roky byl s Bostonem velmi blízko k zisku prvního Stanley Cupu, hořká porážka ve finále 2019 však Pastu hodně bolela a jistě ještě bolí.  

  • Tuukka Rask

    brankář
    věk:
    34
    sezona 2010-11: 29 zápasů, úspěšnost zásahů 91,8 %, prům. ink. gólů 2,67
    play off 2011: 23 zápasů, 20 bodů (6+14)

    Pevná finská zeď Bostonu uplynulé dekády. S Bruins je vytáhlý gólman spojen již od roku 2007, na zisku Stanley Cupu se v brance během play off nepodílel. Triumf "Medvědům" vychytal veterán Tim Thomas. Následující roky už si nicméně o čím dál větší místo říkal právě rodák ze Savonlinny. Během výluky před devíti lety si odskočil na chvíli do Plzně, která později v ročníku vyhrála titul mistra extraligy. Triumf byl dodatečně připsán i Raskovi. Nejprestižnější hokejovou trofej s Bruins sice nezískal, v roce 2014 si ale svými výkony vysloužil Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana NHL. Poslední vyřazovací část dochytal se zraněním zad a nad další budoucností jedné z letitých opor Bruins nyní visí otazník. Čtyřiatřicetiletému Finovi končí smlouva a navíc ho čeká operace. 

  • BONUS: Zdeno Chára

    obránce
    věk:
    44
    současný klub: Washington Capitals
    sezona 2010-11: za Boston 81 zápasů, 44 bodů (14+30)
    play off 2011: za Boston 24 zápasů, 9 bodů (2+7)

    Pravda, za Boston již sice nehraje. V souvislosti s Bruins a Stanley Cupem 2011 nicméně nelze zapomenout na nestárnoucího slovenského chasníka, který jako kapitán a správný lídr mužstva dovedl klub k historicky šestému Poháru. Držitel Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL tehdy za své vůdčí schopnosti dostal dokonce Mark Messier Leadership Award. 205 centimetrů vysoký Chára se snažil vždy jít příkladem svým úžasným přístupem k hokeji i k životu. Díky velkému odříkání i upravené stravě dře v nejprestižnější hokejové soutěži světa již 23 let. Zatím poslední sezonu už ale nespojil s Bruins, po čtrnácti letech v Bostonu přestoupil do Washingtonu, kde se ani v 44 letech rozhodně nešetřil.  

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud