22. června 2021 • 12:42

Výbuch hvězdy při debaklu, krosček proti Čechovi: Prohloubil trápení

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se zápas nedaří… Islanders na konci druhé třetiny v klíčové páté bitvě série prohrávali s Tampou už 0:6. Tenhle stav neunesla hvězda týmu Mathew Barzal. Místo kouzel na ledě se s tím chtěl vyrovnat zbytečným krosčekem do obličeje českého obránce Jana Rutty. Ani jeden z nich pak zápas, který nakonec ovládla Tampa 8:0, nedohrál. Rutta po nepříjemné ráně nenastoupil do třetí třetiny a Barzal dostal větší trest do konce utkání. Hrozí klíčovému muži Islanders stopka?



Důležitý zápas vyrovnané série (2:2 na utkání) se Islanders těžce nedařil. Už na konci druhé třetiny bylo za stavu 0:6 jasné, že postupový mečbol si uhraje domácí Tampa a ujme se vedení v sérii. Newyorský tým je považován za skvěle fungující mužstvo, které táhne za jeden provaz. Těžko byste v něm hledali hvězdu. Pokud se ale opravdu budete snažit, najdete ofenzivní eso Barzala. Právě on však vývoj zápasu neunesl a poprvé v sérii se projevil jinak než hokejovým umem.

Těsně před druhou sirénou si totiž po malé slovní výměně názorů našel českého obránce Jana Ruttu a krosčekem do obličeje ho poslal k zemi. „Jsem zklamaný, protože se zápas nevyvíjel dobře a Mat (Barzal) naše trápení svým zákrokem ještě prohloubil,“ neomlouval chování hvězdy Islanders kouč Barry Trotz.

Za zákrok logicky následoval trest na 5 minut plus do konce utkání, což znamená, že o něm ještě bude jednat Oddělení pro hráčskou bezpečnost NHL. Podle zámořských médií však není pravděpodobné, že by měl nejproduktivnější hráč týmu v základní části dostat stopku.

„Krosčeky, ať už do zad či do obličeje, v letošní sezoně k suspendaci hráčů nevedly. Ale svoji roli může hrát i zranění faulovaného hráče,“ řekl k zákroku expert Sportsnetu Eliotte Friedman. Zároveň připomněl podobný krosček, který v prvním kole play off série mezi Tampou a Floridou uštědřil Ryan McDonagh Masonu Marchmentovi. Stopku obránce Lightning za krosček do obličeje tehdy nedostal, ale musel zaplatit pokutu 5000 dolarů.

Rutta se po zákroku do hry skutečně nevrátil. I tady ovšem zámořská média spekulují, jestli nešlo o tah kouče Lightning Jona Coopera. Za stavu 6:0 neměl potřebu českého beka vracet do hry, i kdyby byl zdravotně fit. Ale absence Rutty by mohla přispět k možnému trestu pro Barzala.

Mathew Barzal krosčekem do obličeje sestřelil Jana Ruttu
Mathew Barzal krosčekem do obličeje sestřelil Jana Ruttu

Friedman si přesto nemyslí, že klíčová postava Islanders bude potrestána dodatečnou stopkou. A že by Barzal chyběl. V základní části suverénně ovládl kanadské bodování týmu, když v 55 zápasech zapsal sedmnáct gólů a osmadvacet asistencí. Ani v play off příliš nezaostává, v 17 duelech má bilanci šesti branek a šesti asistencí.

Kanadské bodování bitev o Stanley Cup má však jiné krále. Jsou z tábora soupeře. Hned pětice hráčů Lightning je totiž v čele. Absolutním vládcem je Nikita Kučerov, který zvládl získat sedmadvacet bodů v pouhých šestnácti utkáních. Hned za ním je střelec Brayden Point, jež táhne úctyhodnou sérii, když dokázal skórovat osmkrát po sobě. Útočí na rekord Reggieho Leache z roku 1976, který dal v play off gól v deseti zápasech v řadě.

Tampa vede 3:2 na zápasy, ale série ještě bude zajímavá. A pátý duel otevřel řadu otázek. Ať už ohledně prodloužení Pointovy série či zdravotního stavu Rutty, ale i Barzalova možného trestu. Teď není řeč ani tak o tom disciplinárním. Dá se totiž očekávat, že pokud nedostane stopku, ze strany Lightning přijde pomsta na ledě. Nebo Tampa na rozdíl od Barzala udrží nervy na uzdě a raději Islanders ztrestá postupem v šestém zápase?

Další střetnutí je na programu ve čtvrtek ráno od 2:00 SEČ.

Kanadské bodování play off

1. Nikita Kučerov 27 (5+22)
2. Brayden Point 18 (13+5)
3. Steven Stamkos 17 (7+10)
4. Alex Killorn 16 (8+8)
5. Viktor Hedman 16 (1+15)

Všichni hráči Tampy Bay, všichni odehráli 16 zápasů

Góly

Domácí: 00:45. Stamkos, 11:04. Gourde, 15:27. Killorn, 25:42. Stamkos, 35:43. Palát, 37:53. Killorn, 41:59. B. Point, 52:05. L. Schenn

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (McElhinney) – Rutta, Hedman (A), L. Schenn, McDonagh, D. Savard, Sergačjov – Kučerov, B. Point, Palát – Stamkos (C), Cirelli, Killorn (A) – Coleman, Gourde, Goodrow – Maroon, T. Johnson, Colton.

Hosté: Varlamov (16. I. Sorokin) – Pulock, Pelech, Mayfield, Leddy, Dobson, A. Greene – Eberle, Barzal, Palmieri – Josh Bailey (A), B. Nelson (A), Beauvillier – Zajac, Pageau, Komarov – Clutterbuck (A), Cizikas, M. Martin.

Rozhodčí

Charron, Dwyer – Cherrey, Murchison

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Návštěva

14 791 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud