25. června 2021 • 06:55

Montreal se dočkal! Finále Stanley Cupu po 28 letech, udolal Vegas

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Montreal je ve finále Stanley Cupu. Hokejisté Canadians se do boje o nejslavnější hokejovou trofej probojovali znovu po 28 letech, když v prodloužení šestého zápasu udolali Vegas Golden Knights a vyhráli sérii 4:2 na zápasy. Rozhodující gól dal Fin Artturi Lehkonen.



Finský útočník zakončil po výborné přihrávce Phillipa Danaulta rychlý protiútok a ranou bez přípravy vystřelil Canadiens postup do finále. Na začátku rozhodující akce stál Carey Price, který i v šestém zápase potvrdil svou vynikající formu v letošních bojích o Stanleyův pohár. Price svým sedmatřicátým zásahem v zápase vyrazili střelu Maxe Paciorettyho a založil tak protiútok na jehož konci byl Lehkonen.

Vegas k vyrovnání série nepomohla ani změna v brance, kde po jednozápasové odmlce dostal přednost před Marcem-Andrem Fleurym Švéd Robin Lehner. Devětadvacetiletý brankář odchytal podobně jako ve čtvrtém utkání série povedený zápas, zlikvidoval 29 střel Canadiens, v rozhodující chvíli se ale nedokázal přesunout proti Lehkonenovi a Fin využil místa na přední tyči.

Jako první Lehnera překonal ranou v přesilové hře Shea Weber a ve druhé třetině poslal Montreal do vedení 2:1 Cole Caufield. Mladý americký útočník se u pravého mantinelu prosmýkl kolem obránce Briana McNabba a z bezprostřední blízkosti prostřelil Lehnera podruhé.

Golden Knights celý zápas dotahovali. Na Weberovu trefu rychle odpověděl Reilly Smith a do prodloužení poslal zápas gólem ze začátku třetí třetiny Alec Martinez. Zkušený bek využil drobného zavázání brankáře Price a dorazil nahození Alexe Pietrangela za záda jinak bezchybného golmana. Další pokusy, včetně čtyř střel českého útočníka Tomáše Noska, Price za svá záda nepustil a po 28 letech dovedl Canadiens do finále Stanley Cupu.

Finálová série play off NHL startuje 28. června a proti Montrealu v ní nastoupí vítěz sedmého utkání série mezi NY Islanders a Tampou.

Góly

Domácí: 14:06. S. Weber, 29:36. Caufield, 61:39. Lehkonen

Hosté: 14:54. R. Smith, 41:08. Martinez

Sestavy

Domácí: Price (Allen) – S. Weber (C), Chiarot, Petry, Edmundson, Merrill, E. Gustafsson – Caufield, Suzuki, Toffoli – Gallagher (A), Danault, Lehkonen – J. Anderson, Kotkaniemi, Byron (A) – Perry, E. Staal, Armia. Hlavní trenér: Dominique Ducharme.

Hosté: Lehner (M.-A. Fleury) – Pietrangelo (A), Martinez, Theodore, McNabb, Whitecloud, Hague – Mark Stone (C), Stephenson, Pacioretty – R. Smith (A), W. Karlsson, Marchessault – Tuch, N. Roy, Janmark – Kolesar, Nosek, W. Carrier. Hlavní trenér: Peter DeBoer.

Rozhodčí

Kelly Sutherland, Eric Furlatt. Čároví: Jonny Murray, David Brisebois

Stadion

Bell Centre, Montreal

Návštěva

3500 diváků

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud