27. června 2022 • 06:20

SESTŘIH: Colorado vyhrálo Stanley Cup, sejmulo krále. Slaví i Francouz

Autor: ryp
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Potřetí v historii vyhrálo Colorado Stanley Cup. Na nejslavnější hokejovou trofej čekalo od roku 2001, kdy triumfovala parta kolem Patricka Roye, Petera Forsberga nebo Joea Sakica. Ten postavil jako generální manažer tým, který pohár zase po 21 letech přiveze do Denveru. Colorado vyhrálo v Tampě 2:1, na zápasy 4:2. Jako třetí český brankář Stanley Cup získal i Pavel Francouz.



„Neuvěřitelné, nádherné. Pořád se mi tomu nechce uvěřit. Na hotelu jsem dostal pokoj 1787, miluju Sida (Crosby nosí číslo 87), hned jsem vědět, že ten šestý zápas vyhrajeme,“ usmíval se po utkání lídr Avalanche Nathan MacKinnon. Z vyloženě ofenzivního hráče se stal lídr, jako vzor viděl právě Crosbyho.

Když zahoukala siréna, hráči Colorada naskákali všichni na led. Bylo i vidět, jak se přes mantinel hrne Pavel Francouz. Málem ho v gólmanské výstroji přeskočil, jak se hnal gratulovat parťákovi Darcymu Kuepmerovi. Francouz si ve finále zachytal jen jednou, plnil roli dvojky.

Colorado sice rychle prohrávalo, když se prosadil Steven Stamkos, ale výsledek otočilo ve druhé třetině, MacKinnon vyrovnal, pak nahrál na vítězný gól Lehkonenovi. Tampa už vypadala hodně zdrchmaná, dlouho se nedokázala dostat do nějakého tlaku, většinu třetí třetiny se držela pouze na dvou střelách. Doháněla manko a neměla už v nádrži palivo. Nebezpečí hrozilo maximálně od první formace se Stamkosem, Ondřejem Palátem a Nikitou Kučerovem, jinak obhájce Stanley Cupu neměl v sestavě nikoho, kdo by uměl překvapit, něco vymyslet, roztočit kolotoč.

Po dvou letech se Tampa musela sklonit, našla svého přemožitele. Pikantní je, že v jejím dresu zkusil vyhrát svůj druhý Stanley Cup Corey Perry, ale prohrál třetí finále v řadě. Nejdřív dvakrát proti Tampě, když hrál za Dallas a Montreal, teď se přesunul k ní a padl s Coloradem.

Nejužitečnějším hráčem play off se stal Cale Makar, bek Avalanche trofej získal současně s cenou pro nejlepšího obránce NHL, což se stalo teprve potřetí v historii. Navázal na triumfy Bobbyho Orra a Nicklase Lidströma. Hokej má nového krále, Stanley Cup získalo Colorado a díky Pavlu Francouzovi se trofej v létě podívá i do Česka.

Góly

Domácí: 03:48. Stamkos

Hosté: 21:54. MacKinnon, 32:28. Lehkonen

Sestavy

Domácí: Vasilevskij (Elliott) – Rutta, Hedman (A), Černák, McDonagh (A), Bogosian, Sergačjov – Kučerov, Stamkos (C), Palát – Killorn, Cirelli, Hagel – Perry, Paul, Colton – Nash, Bellemare, Maroon.

Hosté: Kuemper (Francouz) – Makar, Toews, Manson, J. Johnson, E. Johnson, Byram – Rantanen (A), MacKinnon (A), Lehkonen – Ničuškin, Kadri, Landeskog (C) – L. O'Connor, Compher, Newhook – Sturm, Cogliano, Helm.

Rozhodčí

Sutherland, Dwyer – Barton, Daisy

Stadion

Amalie Arena, Tampa

Návštěva

19 092 diváků

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud