Miroslav Horák
8. srpna 2022 • 17:55

Velký návrat potvrzen. Krejčí už zase patří Bostonu! Za symbolickou cenu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hotovo, vyřízeno. Děkujeme, Davide Krejčí, vaše roční extraligová zastávka v Olomouci byla fajn. A teď zase zpátky za moře, dohoda s Bostonem je konečně na světě. Šestatřicetiletý centr uzavřel s Bruins roční kontrakt za 1 milion dolarů (další 2 miliony na případných bonusech) a na adrese oblíbeného týmu se začne chystat na šestnáctou sezonu v NHL. Na devatenáctou pak klubová legenda Patrice Bergeron, jenž v pondělí uzavřel roční pakt na 2,5 milionu.



Pokud vše půjde podle plánu, David Krejčí zhruba v půlce sezony překoná metu 1000 startů v elitní světové soutěži – jako třináctý Čech. Ale to není základní myšlenka návratu DK46 za oceán. Ani náhodou. Kreativní centr chce být u zřejmě poslední mise „staré dobré“ bostonské party. Další už podle všeho nepřijde, Bruins budou nejpozději po sezoně 2022/23 přestavovat kádr. Už bez asistence sentimentu.

Výše nového kontraktu pro Davida Krejčího není omračující, spíš symbolická. Suma 1 milionu dolarů vězí hluboko v nížině mzdového arzenálu NHL, zdaleka nevystihuje fortel a všechny hokejové i nehokejové schopnosti českého šikuly. Přínos šternberského rodáka pro tým je rozhodně vyšší než zmíněná částka. Jenže jsou tu okolnosti, které danou cifru razantně ponížily. A bylo na hráči, jak s danými možnostmi naloží. Ber, nebo nech být.

Krejčí se uskromnil jen proto, aby mohl znovu navlékat žlutočerný dres. Bruins totiž činí problémy našvihaná výplatní listina (například bek McAvoy ukrojí 9,5 milionu ročně), s níž se ještě o víkendu ocitala jen 4,7 milionu dolarů pod platovým stropem.

A do téhle miniaturní mezírky GM Don Sweeney potřeboval vecpat tandem David Krejčí, Patrice Bergeron. Navíc musí zaplatit nedávno pořízenému Pavlu Zachovi, jenž se výši své gáže dozví zanedlouho při soudní arbitráži (pokud nakonec obě strany nenajdou společnou řeč). Což s sebou přinese nějaký trejd. Tak, aby se v den podzimního startu NHL ocitl klub pod požadovaným limitem 82,5 milionu dolarů na tým. Nyní klubu zbývá na utrácení zhruba 1,75 milionu.

Pro Boston a tamní hokejovou komunitu přichází jednoznačný vzkaz: naše klubové legendy nehledí toliko na sebe a své finanční výnosy, prioritní je pro ně týmový úspěch s vlastními barvami, k nimž během dlouhých let doslova přirostli.

Bergeron se rve za Bruins od roku 2003, Krejčí nastoupil do celku z Massachusetts tři roky poté, od té doby vynechal jediný ročník. Ten poslední, strávený na Hané a i v reprezentačním dresu. V něm se na jaře ve Finsku výraznou měrou zasloužil o zisk bronzové medaile z mistrovství světa.

Český Sidney Crosby. David Krejčí jako hokejista posunuje všechny okolo sebe
Video se připravuje ...

Od podzimu 2022 naváže na úctyhodná bostonská čísla, k nimž náleží 962 startů v NHL a navrch 156 během play off. V produktivitě je dohromady na 854 bodech (257+597).

Šampion Stanley Cupu z roku 2011 a pamětník dvou prohraných finále (2013, 2019) se v TD Garden znovu potká s kamarádem Davidem Pastrňákem, jehož si jako mladého a rozjíveného junáka vzal pod křídla a směřoval do současné podoby uznávaného profesionála. Narazí i na lotra Brada Marchanda, jednoho z nejméně oblíbených hokejistů na zámořském „okruhu“, samozřejmě pokud hrajete proti němu. Mít jej v kabině vedle sebe je něco jiného. Avšak pozor: po operaci kyčle bude k dispozici nejdříve v prosinci.

Novinkou bude pro Krejčího hlavní kouč Jim Montgomery, někdejší šéf střídačky Dallasu, jenž nahradil Bruce Cassidyho po poslední neúspěšné sezoně, v níž Bruins padli už v prvním kole play off po sedmizápasové řeži s Carolinou. A trenér se pakoval.

Čekalo se dlouho, jakou odezvu to přinese směrem k verdiktům okolo Krejčího a Bergerona. Výsledky jsou na světě. Oba veteráni a ve městě velmi oblíbení sportovci pokračují tam, kde jsou doma.

A tuzemský fanoušek se může těšit na pětici českých borců v jednom dresu.

Boston Bruins Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud