30. května 2023 • 06:35

SESTŘIH: Las Vegas slaví, podruhé si zahraje finále. Dallas smetlo 6:0

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Super obrat se nekoná. Hokejisté Dallasu s českým útočníkem Radkem Faksou prohráli v šestém duelu finále konference s Las Vegas na domácím hřišti 0:6 a sezona pro ně končí po porážce 2:4 na zápasy. Do boje o Stanley Cup, ve kterém již čeká Florida, postupují Golden Knights podruhé za šest let působení v NHL. Byť se Stars v sérii dokázali vzchopit a snížit stav z 0:3 na 2:3, bitva č. 6 už byla nad jejich síly. Klub z města hazardu o triumfu rozhodl již v první třetině, kdy třikrát skóroval. Třemi body se zaskvěl forvard William Karlsson (2+1).



„Odehráli jsme nejlepší zápas v dosavadním průběhu play off. Jsem rád, že přišel ve správný čas. Pokud bychom na dnešní výkon dokázali navázat i ve finále, bude těžké nás porazit,“ chválil svůj tým trenér Bruce Cassidy.

Hráči Vegas po dvou prohrách za sebou nenechali nic náhodě a v Dallasu si od začátku šli pro postupový čtvrtý bod. Ve čtvrté minutě otevřel skóre William Carrier a o deset minut později hosté vedli po trefách Karlssona a Keegana Kolesara již 3:0.

Ve druhé části se domácí marně zkoušeli dostat do tlaku. Na branku Adina Hilla vyslali jen pět střel a Vegas jejich pasivitu využilo k navýšení náskoku. Čtvrtý trest přišel z hole Jonathana Marchessaulta. Kanadský forvard vstřelil devátý gól v tomto play off a je po desetigólovém Karlssonovi druhým nejlepším střelcem týmu.

Ve třetí části hokejisté Stars soupeře přestříleli, góly ale dávali znovu jen Golden Knights. Podruhé v zápase se prosadil Karlsson a v čase 52:25 šestým gólem pečetil postup Vegas Mike Amadio.

„Hokej je tvrdá hra. Nezasloužili jsme si vypadnout tímto způsobem. V prvním a druhém zápase jsme nezvládli prodloužení, to byly klíčové momenty série. Je to škoda, ale jsem na náš tým hrdý,“ řekl Tyler Seguin.

Gólman Hill kryl 23 střel Dallasu a vychytal druhé čisté konto v letošních vyřazovacích bojích. Domácí Jake Oettinger po šesti inkasovaných brankách zakončil duel s úspěšností pod 80 procenty. Po dvou skvělých výkonech dal americký brankář vzpomenout na nevydařené třetí utkání v sérii, ve kterém inkasoval třikrát během sedmi minut a střídal.

„Dostali jsme ho do situací, v nichž nemohl nic dělat. Není v brance od toho, aby vyhrával zápasy sám. Celou sezonu nás držel ve hře skvělými výkony a my se mu takhle odvděčili. Je mi líto, že zakončil ročník takovým způsobem,“ řekl trenér Dallasu Peter DeBoer, jenž v sérii nedokázal vyzrát na své bývalé svěřence.

Po dvouzápasovém trestu za krosček na hlavu Marka Stonea se do sestavy Stars vrátil kapitán Jamie Benn. Zápas mu však stejně jako celému týmu nevyšel. Za necelých třináct minut na ledě zaznamenal dva záporné body. „Je škoda, že jsme sezonu zakončili takovým výkonem,“ litoval třiatřicetiletý útočník.

Faksa v posledním zápase v ročníku odehrál 13 minut a stejně jako Benn byl na ledě u dvou inkasovaných branek. Play off český defenzivně laděný centr zakončil s bilancí jednoho gólu a dvou asistencí.

O Stanley Cupu si hokejisté Vegas zahrají s Floridou, která ve Východní konferenci porazila Carolinu jednoznačně 4:0 na zápasy. Panthers i Golden Knights postoupili do druhého finále v klubové historii a mohou získat trofej poprvé. Série začne v noci na neděli.

„Florida je opravdu rychlý tým se skvělým brankářem. Hrají skvělý hokej, nás nečeká nic jednoduchého. Bude to bitva, na kterou budeme připraveni,“ uvedl Jack Eichel.

Góly

Domácí:

Hosté: 03:43. Carrier, 10:25. Karlsson, 14:00. Kolesar, 30:25. Marchessault, 42:06. Karlsson, 52:25. Amadio

Sestavy

Domácí: Oettinger (Wedgewood) – Suter, Heiskanen, Harley, Hanley, Lindell, Hakanpää – J. Robertson, Hintz, Pavelski – Ja. Benn, W. Johnston, Seguin – Kiviranta, Domi, Dellandrea – Marchment, Faksa, Glendening.

Hosté: Hill (Quick) – Martinez, Pietrangelo, McNabb, Theodore, Hague, Whitecloud – Barbašev, Eichel, Marchessault – R. Smith, Karlsson, Amadio – Howden, Stephenson, Stone – Carrier, N. Roy, Kolesar.

Rozhodčí

Hanson, Sutherland – Barton,Murchison

Stadion

American Airlines Center, Dallas

Návštěva

18 532 diváků

Dallas Stars Vše o klubu ZDE

Vegas Golden Knights Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud