Jakub Hlaváč
30. května 2009 • 03:02

Detroit vs. Pittsburgh: cesta do finále

Autor: Jakub Hlaváč, Tomáš Bělonožník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už dnes v noci zkříží své hole ve finále Stanley Cupu. Týmy Pittsburghu a Detroitu se utkají o nejcennější hokejovou trofej na světě. Po tomto souboji toužily celé play off. Podívejte se, jakou cestou k němu dokráčely.



Čtvrtfinále konferencí

Pittsburgh - Philadelphia (4:1, 3:2 pr., 3:6, 3:1, 0:3, 5:3)

Bitva nesmiřitelných rivalů vygradovala v šestém utkání. Domácí Philadelphia si na začátku třetího dějství vybudovala třígólový náskok. Byla blízko srovnání série, stačilo pozorně bránit... Jenže pak ji smetla obrovská ofenzivní síla Penguins.

Hráči Pittsburghu si defenzívu svého soupeře rozebrali jako stavebnici z Lega a nemilosrdně ji rozstříleli. Pět přesných zásahů otočilo skóre naruby a o postupujícím bylo jasno.

Detroit - Columbus (4:1, 4:0, 4:1, 6:5)

Hned v 1. kole Detroit jasně ukázal, jak velkou roli hrají v play off zkušenosti. Obhájce Stanley Cupu totiž narazil na tým, který se do vyřazovacích bojů kvalifikoval vůbec poprvé v historii. Columbus srdnatě bojoval, ale nakonec se loučil už po čtyřech zápasech.

Alespoň jednoho dílčího úspěchu ale Blue Jackets dosáhli. Jako vůbec jediní v letošním play off dokázali Detroitu nastřílet pět branek. Red Wings ale stejně dokázali dát ještě o gól více...

Video: takto šel do finále Detroit

Semifinále konferencí

Pittsburgh - Washington (2:3, 3:4, 3:2 pr., 5:3, 4:3 pr., 4:5 pr., 6:2)

Ovečkin vs. Crosby. To byl motiv tohoto semifinále Východní konference. Sledoval ho celý hokejový svět. Oba borci se předháněli ve fantastických kouscích, stříleli nádherné góly. Ve druhém zápase se oba blýskli hattrickem.
Tribuny nevycházely z úžasu.

Nakonec slavil kanadský mladíček. V sedmém klání svého soka jednoznačně předčil. Zatímco ruský dravec hned v úvodu neproměnil samostatný únik, Crosby dvakrát skóroval a posul svůj tým do dalšího kola.

Detroit - Anaheim (3:2, 3:4, 1:2, 6:3, 4:1, 1:2, 4:3)

Anaheim dokázal, že nejlepší tým základní části San Jose nevyřadil náhodou, napínavou sérii dovedli bojovní Kačeři až k sedmému utkání.

Detroit si v něm vybudoval dvoubrankový náskok, hostům se však podařilo srovnat a už se zdálo, že o postupujícím rozhodne až prodloužení. Tři minuty před koncem ale Dan Cleary ukončil šestizápasové čekání na gól a poslal svůj tým do konferenčního finále.

Video: takto šel do finále Pittsburgh

Finále konferencí

Pittsburgh - Carolina (3:2, 7:4, 6:2, 4:1)

Obrannou hráz Hurricanes smetli útočníci s tučňákem na hrudi jako velká voda. Útočné manévry tentokrát řídil Jevgenij Malkin. Ve druhém díle jednoznačné série vsítil tři góly, celkem konto šampionů z roku 2006 zatížil šesti brankami.

Po čtvrtém utkání se kapitán Crosby pomazlil s trofejí pro vítěze konference, oproti zvyklostem ji zavezl ukázat i spoluhráčům a v Mellon Aréně mohl začít předprodej lístků na reprízu loňského finále.

Detroit - Chicago (5:2, 3:2, 3:4 pr., 6:1, 2:1 pr.)

Detroit proti Chicagu, to byl souboj dvou klubů, které sice oba patří do "Original Six", ale jinak by nemohly být odlišnější. Najít v kádru Red Wings hráče, který ještě nevyhrál Stanley Cup, to je takřka nemožný úkol. Blackhawks jsou oproti tomu symbolem dravého mládí, tým má jednadvacetiletého kapitána a nejnižší věkový průměr z celé NHL.

Sérii silně poznamenala zranění, kvůli nimž postupně ze soupisek vypadly i hvězdy jako Pavel Datsjuk a Nicklas Lidstrom v dresu Red Wings, nebo Nikolaj Chabibulin a Martin Havlát na druhé straně. S vynucenými absencemi si lépe poradil Detroit, ve čtvrtém utkání dokonce udělil Chicagu zahanbující "šestku" a po roce si opět zahraje finále.

Tomáš Fleischmann
Tomáš Fleischmann

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud