30. září 2009 • 12:58

Čechů v NHL? Stále méně

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další zápasy před diváky v Evropě, souboj pod širým nebem, dvoutýdenní přestávka kvůli olympijským hrám ve Vancouveru. To jsou hlavní body 92. sezony kanadsko-americké NHL, která odstartuje v zámoří v noci ze čtvrtka na pátek a skončí v červnu 2010.



Kvůli olympijské pauze se tentokrát nebude hrát exhibiční Utkání hvězd.

Nadále ubývá českých hokejistů v soutěži; v novém ročníku se jich představí pravděpodobně nejméně od ročníku 1997/98, kdy jich zasáhlo do hry 39.

Jízdní řád nové sezony má v první hrací den 1. října na programu čtyři duely, přičemž hned na úvod dojde na dvojnásobné měření sil mezi kanadskými týmy: Toronto přivítá Montreal a Calgary hostí Vancouver. Porce čtyř utkání je na programu i o den později, ovšem dvě klání se odehrají na evropské půdě.

V Helsinkách na sebe narazí Chicago a Florida, ve Stockholmu pak St. Louis a Detroit. V sobotu si pak mužstva pouze prohodí "domácí" prostředí a čekají je odvety. Na starém kontinentu se tak budou v úvodu sezony hrát zápasy NHL již třetím rokem za sebou.

Po úspěšných projektech z předchozích let pod názvem "Winter Classic" se i tentokrát mohou fanoušci těšit na zápas pod otevřeným nebem. Znovu se bude hrát na Nový rok, 1. ledna 2010 proti sobě na slavném baseballovém stánku Fenway Park v Bostonu vyjedou domácí Bruins a soupeřem jim budou hokejisté Philadelphie Flyers. Oba týmy se představí ve speciálních kolekcích dresů připravených pouze pro tuto zvláštní příležitost.

Zápas po širým nebem bude v nové sezoně prestižní soutěže nejvíce očekávanou show, neboť s ohledem na přestávku během olympijských her ve Vancouveru neproběhne All-Star víkend s tradičním Utkáním hvězd a doprovodným programem.

Kvůli účasti hokejistů na olympiádě se nebude hrát od 15. do 28. února a s ohledem na přípravy v General Motors Place, domovském stánku Vancouveru, čeká hráče Canucks nejdelší šňůra zápasů na soupeřových kluzištích v historii NHL. Kosatky odehrají mezi 27. lednem a 13. březnem celkem 14 zápasů mimo svoji arénu.

Základní část soutěže skončí 12. dubna, poté bude jako obvykle pro 16 týmů následovat pokračování v podobě play off o Stanleyův pohár.

Jako první začala soutěžní část sezony pro hokejisty Chicaga a nebyl to start příliš úspěšný. Blackhawks poprvé od roku 1991 prohráli s evropským klubem, když v klání o Victoria Cup v úterý prohráli s překvapivým králem minulého ročníku Ligy mistrů Curychem 1:2. Přesto je právě Chicago řazeno odborníky k největším favoritům soutěže.

Tím vůbec největším má být Pittsburgh. Tým obhajující Stanley Cup bude opět spoléhat především na mladá ofenzívní esa Jevgenije Malkina a Sidneyho Crosbyho, který by měl podle posledních zpráv ze zámoří i přes nedávné zranění třísla stihnout začátek soutěže.

Zklamání z těsné porážky v posledním možném utkání minulého ročníku ze sebe bude muset setřást Detroit, jemuž jsou přisuzovány prakticky stejné naděje jeho Tučňákům.Pokud oba týmy tyto předpovědi naplní, utkají se ve finále potřetí za sebou.

"Pro oba týmy byl postup do finále dva roky po sobě něčím naprosto úžasným. Obě mužstva se tak svým způsobem postavila proti zákonům pravděpodobnosti, ale nyní to chtějí dokázat zase znovu," prohlásil Crosby.

V Detroitu to vidí podobně. "Moc dobře si uvědomujeme, jak je ta cesta dlouhá. Máme tu však skutečně velmi dobré jádro týmu, takže pořád máme šanci vyhrát," uvedl kouč Rudých křídel Mike Babcock.

Největší událostí během přestupového letního období byla nedávná výměna útočníka Danyho Heatleyho, který si vytrucoval odchod z Ottawy a nakonec putoval do San Jose, které má být favoritem číslo tři.

Opačným směrem se pak stěhovali jiný útočník Jonathan Cheechoo a spolu s ním i český forvard Milan Michálek. V San Jose, které jakožto vítěz základní části skončilo na jaře již poněkolikáté pouť vyřazovacími boji velmi záhy, doufají, že právě Heatleyho přínos by mohl tým nasměrovat za vůbec prvním Stanley Cupem v klubové historii.

O své slovo se jistě přihlásí i Washington vedený ruským kanonýrem Alexanderem Ovečkinem. Držitel Hartovy trofeje z posledních dvou sezon má za čtyři roky svého působení v NHL na kontě fantastickou bilanci, neboť ve 324 odehraných zápasech zaznamenal 420 bodů díky 219 gólům a 201 asistencím.

Právě Capitals by měli být největším konkurentem Pittsburghu ve Východní konferenci a budou chtít oplatit Penguins prohru ze sedmého zápasu druhého kola posledního play off.

Na lavičkách hned sedmi týmů budou začínat jiní trenéři oproti konci minulé sezony. Nejvíce sledovanou změnou byla čtvrteční rezignace Wayna Gretzkého, jehož u týmu Phoenixu vystřídal bývalý trenér Dallasu Dave Tippett.

S Kojoty se na poslední chvíli dohodl na smlouvě veterán Robert Lang. Budoucnost hokeje ve Phoenixu však zůstává nadále nejistá, neboť není stále jasno o budoucím vlastníkovi klubu a nelze proto vyloučit ani možné stěhování celé organizace z Arizony.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud