Adam Lacek
5. ledna 2019 • 15:11

V říjnu odmítl Slovan a ukončil kariéru. Teď jde Stewart do Británie!

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to hodně zajímavá situace. Když na přelomu září a října podepsal kanadský útočník Chris Stewart smlouvu se Slovanem Bratislava, do hlavního slovenského města vůbec nedorazil. Raději ukončil kariéru, prý kvůli vážným rodinným důvodům. Jenže o tři měsíce později se do bruslí zase vrátí, dohodl se na kontraktu s Nottinghamem Panthers z britské nejvyšší soutěže.



Poslední rok Chrise Stewarta je dost bizarní. Na konci února 2018 si ho z listiny nechráněných hráčů, kam ho umístila Minnesota, vzalo Calgary. Hned v prvním zápase naskočil v prvním útoku vedle hvězd Johnnyho Gaudreaua a Seana Monahana. V první třetině však udělal obrovskou hrubku a začal se propadat sestavou.

Za Flames naskočil jen do sedmi zápasů, vstřelil jeden gól. Ke konci sezony už ani nenastupoval, i když bylo hodně zraněných útočníků. V létě skončil na trhu s volnými hráči, jenže po něm nikdo nesáhl. Zůstal bez angažmá. Na konci září tak křídelní útočník, který si během výluky NHL zahrál v roce 2012 i českou extraligu za Liberec, podepsal smlouvu se Slovanem Bratislava.

Při výluce NHL v sezoně 2012/13 nastupoval Chris Stewart společně s Waynem Simmondsem i za liberecké Bílé Tygry
Při výluce NHL v sezoně 2012/13 nastupoval Chris Stewart společně s Waynem Simmondsem i za liberecké Bílé Tygry

Jenže přišel zádrhel! Stewart se měl hlásit 3. října, klub uspořádal tiskovou konferenci, jenže hráč nikde. Zaměstnanec klubu, který ho přijel vyzvednout na letiště do Vídně, se ho nedočkal. „Čekal tam dvě hodiny, ale Chris nepřišel,“ uvedla posléze novinářům Veronika Némethová, ředitelka pro vztahy s médii a veřejností.

„Podle telefonátu hráčova zástupce pro Evropu se Chris Stewart rozhodl pro vážné rodinné problémy náhle ukončit kariéru,“ potvrdil Slovan následně na Facebooku.

Jenže s odchodem do důchodu to od rodáka z Ontaria se zkušenostmi z 652 zápasů v NHL nebylo tak vážné. Dva týdny po jeho ohlášeném konci naskočil do zápasu za Hamilton Steelhawks v kanadské lize Allan Cup Hockey. Při prohře 6:9 zapsal dvě asistence, pak už nehrál.

Ledy se pohnuly až tento týden. Ve čtvrtek se Stewart vrátil do Evropy, podepsal kontrakt s Nottingham Panthers, aktuálně třetím týmem britské EIHL. „Chris opravdu pomůže oživit náš tým,“ svěřil se trenér Rich Chernomaz pro oficiální klubový web.

Do Nottinghamu dotáhl Stewarta především jeho dlouholetý kamarád Kevin Henderson, který v týmu působí od začátku sezony. Během výluky NHL před více jak šesti lety působil u Panthers i Stewartův starší bratr Anthony. V 16 zápasech si připsal osm bodů (3+5). Pokud vše půjde podle plánu, Stewart by už v sobotu měl naskočit do domácího utkání proti Fife Flyers.

Vstoupit do diskuse
0