František Suchan
18. srpna 2014 • 13:19

NHL zase vidí české mládí. Z koho může vyrůst hvězda?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vychutnali si aplaus tribun, mají radost z dobře odvedené práce. To ale nemusí být všechno, co ocení úspěšnou reprezentaci do 18 let. Během Hlinkova memoriálu, v němž prohráli až ve finále, si mladí Češi zadělali na zvýšenou pozornost ze zámoří. Vydařený týden v Břeclavi tak může v konečném součtu nastartovat jejich kariéry směrem k NHL.



Támhle bunda s logem Calgary Flames, tady zase desky v barvách Jets. Kousek opodál znak Kings, Panthers, Canadiens… Jedna z tribun útulného břeclavského zimáku během Memoriálu Ivana Hlinky jako by patřila spíš za oceán do luxusních arén. Obsypali ji skauti, vyhledávači talentů pro kluby NHL, kteří pečlivě sledují, co v posledním roce před draftem světová elita nabízí za naděje. Své vyslance tu mají všichni.

A zatímco donedávna zkušené pohledy vesměs bývalých špičkových hokejistů na českých dorostencích málokdy něco zaujalo, tentokrát se raporty nadřízeným hemží superlativy i u nich. Tuzemská zásobárna talentu zase sbírá medaile, po loňském břeclavském bronzu a stříbru na jarním šampionátu přišlo teď zase druhé místo, což znamená jediné: i tady je z čeho brát.

„O českých hráčích se rozhodně i díky poslednímu mistrovství a tomuto turnaji zase mluví. Náš juniorský hokej jde zase zpátky do kurzu,“ potvrzuje Jiří Hrdina, bývalý špičkový útočník a nyní evropský skaut Dallasu s dvacetiletou zkušeností. „Výkon, který tu Češi ukázali, spoustu z nich pasoval na potenciální hráče pro draft. Určitě se na spoustu z těch kluků přijedou během sezony podívat skauti nejen evropští, ale i ti hlavní z Ameriky, a budou sledovat jejich vývoj.“

Z koho může vyrůst hvězda:
Filip Chlapík, útočník, 17 let
Po roce ve Spartě míří centr do quebecké juniorky. Srší sebevědomím.

Jakub Zbořil, obránce, 17 let
Nadaný ostřelovač od modré by nedostal v Brně prostor, tak jde hrát do Kanady.

David Kaše, útočník, 17 let
Stejně jako starší bratr Ondřej roste v Chomutově pro draft NHL. Umí bránit i útočit.

Daniel Vladař, brankář, 16 let
Kladenský dlouhán spolu s libereckým kolegou Alešem Stezkou vyloženě zaujali.

Lukáš Jašek, útočník, 16 let
Po roce ve Švédsku se produktivní křídlo pokusí prosadit do třineckého áčka.

Hlavičkové papíry se plní poznámkami. Okamžitou kvalitu vidí každý, tady jde ale i o to, objevit, v kom se skrývá potenciál. „Z podstaty se díváme především na individuality, jestliže ale tým hraje dobře, napovídá to, že by tu nadějní jednotlivci měli být,“ pokyvuje směrem k českému výběru dole na ledě Milan Tichý, který po předčasném konci kariéry dlouhé roky pracuje pro Columbus.

David Kaše dovedl osmnáctku na prestižním Memoriálu Ivana Hlinky k senzačnímu stříbruFoto Foto pro Sport: Karel Švec (ČSLH)

Na první pohled z domácích borců zaujali produktivní Zbořil, Jašek, Chlapík či kapitán Kaše a oba gólmani. „Na svoji velikost jsou v brankovišti velice pohybliví,“ všímá si Hrdina vytáhlého dua Vladař-Stezka. „Nepamatujeme, že by se nám sešla takhle výborná dvojice,“ přikyvuje Tichý.

Další silná tuzemská parta i jim zadělává na příjemnější pracovní rok, vždyť komu by nedělalo radost doporučit do zámoří někoho ze snaživých krajanů. V Břeclavi však všechno tradičně teprve začíná. „Pro nás je tenhle turnaj úplně ideální. V půlce srpna vidíme osm hokejově nejvyspělejších zemí a máme představu, co zhruba daný ročník bude nabízet. Byť ne všechny země přivezly své nejsilnější výběry, alespoň máme první dojem, co nás bude v sezoně čekat,“ uzavírá Hrdina.

A když si ke zdejším talentům připočtete ještě do zámoří odcházejícího Pavla Zachu a léčícího se Michaela Špačka, zásadní postavy jarních vicemistrů světa, měla by ona sezona být pro české mladíky vydařená. NHL je každopádně sleduje…

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud