7. srpna 2018 • 11:07

Gretzky na turnaji mladíků myslel na kamaráda Hlinku. Připomněl Nagano

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen v Česku, ale také na některých místech Kanady platí v tuto chvíli výstraha před vysokými teplotami. Jedním z nich je také Edmonton, kde se hraje část turnaje Hlinka Gretzky Cup a kde válí domácí mladíci hrající ve skupině A. Nasekáno v poměru 10:0 od nich dostali v úvodním utkání šampionátu v pondělí Švýcaři, a to rovnou před zraky samotného Waynea Gretzkyho. Ten zavzpomínal mimo jiné na Ivana Hlinku.



Desetkrát se prestižní turnaj mladíků do osmnácti let pořádaný od roku 1991 pořádal pod názvem Ivana Hlinka Memorial Cup, ale od tohoto ročníku má název nový. Ke jménu legendárního českého hráče a trenéra, který zemřel při autonehodě v roce 2004, přibylo jméno Waynea Gretzkyho , asi nejlepšího hokejisty všech dob.

„Je to skutečně báječné mít jméno na takové trofeji," chválil si sedmapadesátiletý Kanaďan v rozhovoru pro TSN, který se cítil v hale jako doma. Aby ne, vždyť Edmonton je klub, kde strávil nejslavnější roky své aktivní kariéry a kde čtyřikrát vyhrál Stanley Cup.

„Chci v první řadě poděkovat všem, co se tu na turnaji podílí, hráčům fanouškům... Šampionát sice nemá status juniorského mistrovství, ale už takhle je uznávanou událostí. Dneska se tu na 16-17ti leté kluky přišlo podívat zhruba osm tisíc lidí, a to je přece nádhera. Jsem pyšný, že jsem Kanaďan," dodal.

VIDEO: Takhle se odhalovala nová trofej

Pyšní mohli být i všichni milovníci javorového listu, kanadští chlapci už v 7. minutě vedli 2:0, po dvou třetinách skóre vyšplhalo na závratných 8:0 a nakonec se domácí diváci dočkali i populární desítky. K tomu měl Gretzky také co říct a s chutí porovnal svou generaci s tou aktuální.

„Hráči jsou daleko lepší, než jsme v jejich věku byli my. Lepší je i výstroj, trenéři a obecné znalosti o hokeji. Líbí se mi, jak naši chlapci hrají nesobecky, jak jsou rychlí a jak si váží toho, že mohou nosit dres Kanady," vykládal The Great One, který kanadským nadějím musel svými slovy vykouzlit na tváři úsměv.

Moc se mu líbila také úplně nová trofej, která tak bude letos udělována úplně poprvé a logicky také poprvé nese jméno dvou hokejových velikánů. „Ivan a já jsme byli kamarádi, měl jsem možnost ho poznat a zahrát si proti němu. Naneštěstí pro mě byl také součástí zlatého olympijského týmu v roce 1998," připomněl s hořkým úsměvem český triumf v Naganu.

Obratem se ale zase vrátil k Hlinka Gretzky Cupu. „Je to podařený turnaj a být jeho součástí je skvělé. Doufám, že se bude dál rozrůstat."

Wayne Gretzky a Liběna Hlinková pózovali v březnu s dresy propagujícími turnaj Hlinka Gretzky Cup
Wayne Gretzky a Liběna Hlinková pózovali v březnu s dresy propagujícími turnaj Hlinka Gretzky Cup

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud