12. května 2008 • 16:12

Michálek? Naše hvězda!

Autor:
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruský gólman Jevgenij Nabokov přiletěl spasit sbornou, krvácející po zraněních dvou gólmanů



QUEBEC - Další hvězda světového hokeje se usídlila v Quebeku. Celé Rusko si oddechlo, když se na zdejším letišti ukázal Jevgnij Nabokov.

 

Daleko nejlepší ze všech ruských gólmanů současnosti, hvězda San Jose a osobnost NHL, která zanedlouho možná získá svoji první Vezina trophy. "Já nejsem žádný spasitel," odmítá superlativy. Ale vykládejte to Rusům...

 

Nabokov působí mile. Jakmile uslyší otázku na Milana Michálka, svého parťáka ze San Jose, hned na něm poznáte, jak mladého Čecha uznává."Milan? To je naše hvězda! A jeden z nejdůležitějších hráčů v týmu. Za poslední roky šel ohromně nahoru. Líbí se mi jeho styl hry, je to dravec. V play off nás hodně držel," chrlil chválu světlovlasý Rus. "Opravdu škoda toho zranění..."

 

Kamarádíte s Michálkem, nebo jste spíš jen spoluhráči?
"Co je to za otázku? (usmívá se) Jak by ne! Kdo je mým spoluhráčem, ten já zároveň mým přítelem. A Milan je moc fajn kluk. Mladý, má toho hodně před sebou. Vím, co se mu v Dallasu stalo... A je škoda, že sem nemohl přijet."

 

Série Stanley Cupu mezi San Jose s Dallasem vyvrcholila šestým utkáním a rozsudkovým gólem ve 130. minutě. Vám napočítali na šest desítek zákroků. Hrál jste někdy tak dlouhé utkání?


"Ne, takový maraton jsem nikdy předtím nezažil. Bylo to vyčerpávající, ale celkem brzy jsem se z toho dal do kupy. Po fyzické stránce se cítím úplně normálně, žádné stopy. Když jdete do dalšího zápasu, nemůžete na nějakou únavu vůbec myslet."

 

Jakmile se v ruském týmu zranila jednička Jerjomenko, nastal poplach. Věděl jste hned, že je osud sborné v ohrožení?
"Ano. Byl jsem přesně informován, co se v našem týmu stalo. A úplně rozumím trenéru Bykovovi a Treťjakovi (šéf ruské hokejové federace), jak se v té chvíli cítili. Ani mně by v jejich kůži nebylo dobře. Chápu, že si přáli, abych z play off vypadl co nejdříve." (směje se)

 

Ruský hokej ve vás vidí spasitele. Všichni tu říkají: Přijede Nabokov, sborná bude v pořádku... Co si o tom myslíte?
"Takhle silná slova bych rozhodně nepoužíval. Já nejsem žádný Mesiáš. Prostě jen udělám to, co zmůžu. Proto jsem do Quebeku tak chvátal. Jakmile mi trenér zavolal, šel jsem do toho."

 

Prý jste mobilní telefon v San Jose dlouho nezvedal...
"To bylo jinak. Zvedl jsem ho jen lidem ze sborné, abychom se domluvili na určitých věcech. Ostatní se mi nedovolali, po té dlouhé cestě z Dallasu jsem si musel dost pospat."

 

Hrajete své první mistrovství světa. Bude to pro vás speciální turnaj?
"Myslíte, že se tu budu cítit jako nováček?"

 

Tak jsem to nemyslel...
"Já vím. (usmívá se) Za svůj skutečný debut považuju olympiádu v Turíně 2006. Tam to pro mě bylo velmi specifi cké. Tenhle turnaj už vnímám úplně jinak. Nic osobního v tom není. Jedu jen pomoci našemu týmu a co z toho bude, to se teprve uvidí. Jsem si jistý výbornou atmosférou v týmu a velkou touhou nás všech vyhrát."

 

Berete zlato, nic jiného. Je to tak?
"Velcí sportovci to vnímají přesně tak. Nijak jinak. Sobě a všem ostatním chtějí dokázat, že jsou nejsilnější. A přesně s tímhle postojem jdeme do všech zápasů. Nebojím se to říct, sborná si do Kanady přijela pro zlato. Jiné cíle u nás neexistují."

 

Rozhodující utkání teprve přijdou. Co vám ukázal o síle sborné první duel a výhra nad se Švédskem?
"Víte, já bych nechtěl dělat závěry po prvním zápase. Vyhráli jsme, což je vždycky dobré. Hra nebyla špatná, ale nějakou práci ještě budeme muset udělat. Jsme už tak silní a ještě se zlepšíme. Na mých předchozích slovech o ambicích týmu se nic nemění."

 

Všiml jste si skandování fanoušků, kteří v hale vyvolávali vaše jméno? Sklidil jste velký aplaus.
"Ano, samozřejmě. Moc mě to potěšilo. Byla tu vynikající atmosféra. Jsem tu poprvé, vlastně možná podruhé, ale jsem si jistý, že nás za pár dní čekají velké zápasy. V Quebeku se už sice NHL nehraje, ale Kanaďané hokej milují a zápasy o medaile budou mít skvělou kulisu. Jsem si jistý."

 

Se Švédy odehrála výtečné utkání Ovečkinova lajna, která...
(skočí do řeči) "Absolutně skvělý zápas to byl od nich. Jsou to naši lídři. A to jsou schopni hrát ještě lepší hokej. Ovečkin je hráč, který po sedm měsíců předváděl v NHL nejlepší hokej, nejlepší akce."

 

Zaslouží si Ovečkin získat Hart Trophy?
"To nepochybujte."

 

A co vy, získáte Vezinovu cenu?
"Doufám." (usmívá se)

 

***

Kdo je Jevgenij Nabokov

 

- rodák z kazašského Usť-Kamenogorsku, nyní gólman San Jose Sharks
- je mu 32 let, v NHL ho oslovují Nobby
- dlouho nemohl reprezentovat Rusko, protože jako devatenáctiletý odehrál jedno utkání za Kazachstán. Poprvé se na velké akci ukázal až před dvěma lety na ZOH v Turíně a skončil čtvrtý
- v NHL chytá od roku 2000 a hned v první sezoně byl vybrán do hvězdného týmu nováčků, zahrál si i All Star game. Na exhibiční duel hvězd se vydal i letos do Atlanty
- během poslední výluky NHL ho v Magnitogorsku trénoval Marek Sýkora
- společně s Brodeurem a Lunqvistem je nominovaný na Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana NHL
- před dvěma lety uzavřel čtyřletý kontrakt na 21,5 milionu dolarů

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud