21. května 2010 • 13:35

Hokejisté jdou za medailí! Jako v Rize 2006

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako kdybyste vstoupili do stroje času a nacvakali letopočet 2006. Hokejoví fanoušci sledují naklonovaný šampionát. Německo 2010? To je turnaj, který se až nápadně podobá mistrovství světa 2006 v Rize. Dobrá zpráva – tehdy to dopadlo stříbrnou medailí. Dočkáme se tedy cenné placky i letos?



Bylo krátce po olympiádě v Turíně. Pro český výběr to sice dopadlo bronzovou medailí, ale fanoušci byli spíš rozčarovaní. Když došlo na následné mistrovství v Lotyšsku, lidi toho ani moc nečekali. Hlavně se báli ostudy, tím spíš, když na turnaj mířil tým plný neokoukaných jmen.

Nepřipomíná vám to něco? „No jasně, teď mi to přijde úplně stejné,“ tvrdí útočník Petr Hubáček, který si zahrál na obou mistrovstvích. „Tehdy se to taky rodilo v bolestech, týmu se taky vůbec nevěřilo. Ale vzmohl se. Jako nyní. Naštěstí jsme i v Německu ukázali, že nejsme žádní lemplové.“



Jistě, je to jak přes kopírák – vždyť i po Vancouveru posedla zemi hokejová deprese. Jakmile se zveřejnila nominace pro mistrovství světa, příznivci lomili rukama. „Hlavně nesestoupit,“ rýpnul si někdo v diskuzi na deniksport.cz.

Teď i tehdy se reprezentace potýkala s omluvenkami. V úvodních fázích turnajů pokaždé klopýtla - zatímco letos padla s Norskem, tehdy jen remizovala s Lotyšskem a jen tak tak přemohla Slovinsko, z osmifinále šla až jako čtvrtá ve skupině.

Fin Petri Kontiola musel dát Vokounovi v nájezdech gól, ale trefil jen tyč a Češi mohli slavit
Fin Petri Kontiola musel dát Vokounovi v nájezdech gól, ale trefil jen tyč a Češi mohli slavit


„Pokaždé se ukázalo, že nejlíp hrajeme, když nám teče do bot,“ prohlašuje kouč Vladimír Růžička.

Jeho i Hadamczikův tým nešel do čtvrtfinále jako favorit. Přesto postoupil, když se radoval v nervydrásající koncovce (jednou v prodloužení, podruhé při penaltách). Vždycky to bylo díky správné intuci trenéra: Hadamczik v Rize poslal v klíčovou chvíli na led pozdějšího střelce Irgla, Růžička v Kolíně nad Rýnem zase zvolil ty nejlepší penaltové střelce.



Bylo by to dobré znamení. Pokud je to tak obdobné, pak se Češi mohou těšit na postup do finále! „Proč by ne? Můžeme si věřit. Ještě jsme neřekli poslední slovo,“ říká forvard Jan Marek.

Právě on zmiňuje jednu přednost, která se zásadním způsobem podílela i na někdejším úspěchu v Lotyšsku: Vynikající atmosféru v kabině. „Tohle není maličkost. Máme vynikající partu, užijeme si hodně srandy a držíme pospolu. Projeví se to pak i na ledě,“ vysvětluje Marek. „Navíc my se naučili vyhrávat. S jídlem roste chuť. Takže teď chceme medaili.“

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud