23. května 2010 • 22:48

Senzace, Češi jsou mistři světa! Tým bez hvězd ohromil

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
41
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odzátkujte šampaňské, vyhrabejte ve skříni ohňostroj zapomenutý od Silvestra. Čeští hokejisté se v Německu senzačně stali mistry světa, když v nedělním ohromujícím finále porazili Rusko 2:1. Je to dvanáctý titul v historii. Ale nikdy, vůbec nikdy nebyl tak překvapivý jako právě letos.



Ještě před týdny byl český hokej v nejtemnější depresi, na kterou by neplatila sebelepší groteska. Výsledkově se na každé další akci utápěl v bezvýchodném zmaru. Nic nenasvědčovalo tomu, že ho do lepších časů dotáhne zrovna mistrovství světa 2010.

VIDEO: Přílet hokejistů budeme vysílat přímým přenosem zde »

Ale je to tak! Podceňované a po první porážkách zatracované mužstvo se na turnaji vyšplhalo až na úplný vrchol, když postupně porazilo kromě Slovenska a Američanů úplně celou světovou špičku. Švédsko, Finsko, Kanada a nakonec, jako vyvrcholení tohoto překrásného příběhu, i favorita favoritů. Rusko.

Co mají společného Zábrodský, Holík, Hlinka, Patera, Jágr, ale i Kašpar, Mojžíš, Vampola, Koukal, Kvapil, Gřegořek? Věřte nevěřte, všichni to jsou mistři světa.

S Rusy tenhle tým zatočil způsobem, který zbytek hokejového světa úplně odrovnal. První gól dal superfavoritovi už ve 20. vteřině Klepiš. To Jágr svým pohybem zmátnul brankáře Varlamova a na jeho spoluhráče z Omsku najednou křičela odkrytá branka.

Čeští hokejisté se stali mistry světa
Čeští hokejisté se stali mistry světa


Jen těžce se lapalo po dechu, tohle bylo jak z nějakého fantasmagorického snu. Rusové se do toho ale pustili, jejich útoky byly šíleně nebezpečné. V nejhorších fázích se však jejich šance jak mořský příboj tříštily o muže s číslem 29 na zádech, o Tomáše Vokouna.

A pak přišel pro pyšnou velmoc druhý šok. Ve 39. minutě se Ovečkin ve středu hřiště srazil s Fjodorovem a Češi šli do rychlého brejku. Rachůnek napálil puk tak povedeně, že se jeho pas odrazil od Rolinkovy brusle do branky. 2:0!

Rusové pak hodně tlačí, utlumí je ale série vyloučení. Ne, tohle už český outsider nepustí. Přestože chvíli před koncem čelí oslabení i on, navíc dvojnásobnému. V jednu chvíli je soupeřů na ledě šest a jen tři Češi.

Rusům se nakonec podařilo snížit, ale další skvělé zákroky Tomáše Vokouna nasměrovaly tenhle podceňovaný tým ke zlatu.

Roman Červenka, Jaromír Jágr, Petr Hubáček a Petr Koukal slaví titul mistrů světaFoto ČTK/AP


Je něco před jedenáctou v noci, kdy lidé už většinou nabručeně myslí na první pracovní den. Teď jim je skvěle.

Čeští hráči na sebe v divoké euforii naskakují, tahle hokejová bajka o nepřemožitelném ošklivém kačátku má tedy opravdu uhrančivě šťastný konec. Tým na tomhle turnaji prohrál s Norskem a Švýcarskem, ale v důležitých chvílích se vybičoval k nadpozemským výkonům.

A na českých náměstích se po pěti letech zase slaví. Výběr malé země ze středu Evropy se stal mistrem světa. Snad nikdy to Česko nepotřebovalo víc než teď!

Česká republika - Rusko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
1. Klepiš (Jágr), 39. Rolinek (K. Rachůnek) - 60. Dacjuk (Kovalčuk, Gončar). Rozhodčí: Baluška (SR), Levonen (Fin.) - Brown (USA), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 5:3, navíc Jemelin (Rus.) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 19.132.
Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava, Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček - M. Růžička. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Rusko: Varlamov - Kornějev, Grebeškov, Gončar, Kalinin, I. Nikulin, Jemelin, Aťjušov, Kulikov - Sjomin, S. Fjodorov, Ovečkin - Kovalčuk, Malkin, Dacjuk - Kozlov, Těreščenko, Frolov - Afinogenov, Anisimov, Kuljomin. Trenér: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin.

Vstoupit do diskuse
41

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud