25. května 2010 • 17:52

Ubrečení Rusové. Slovák Čechům nepomohl

Autor: luk
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruští hokejisté nezkousli porážku s Čechy ve finále mistrovství světa. Stěžují si, že finále mezi dvěma rozhodčími vedl i Slovák Baluška. „Slovák bývalým federálním bratrům pomohl. Hlavně při vyloučení Jemelina za vymyšlený faul na Jágra,“ zlobí se. Jenže Rusové se ve své konstrukci o česko-slovenské pomoci mýlí. Přinejmenším zmíněný faul totiž odpískal druhý rozhodčí Fin Levonen.



Rusové zuří. Kvůli porážce v nedělním finále světového šampionátu pořádně kritizují mezinárodní federaci a za výsledkem klíčového utkání vidí česko-slovenské spiknutí. Vždyť právě Slovák Baluška podle nich nařídil vyloučit Rusa Jemelina za faul na Jágra.

Jaromír Jágr odjíždí z ledu po faulu ruského obránce JemelinaFoto ČTK

„To se pak výsledku nemůžete divit. Jako kdyby utkání pískal třeba Kazach. To by se přece Čechům taky nelíbilo,“ řekl útočník Pavel Dacjuk.

Jenže Rusové se hodně pletou. Právě zmíněný zákrok na Jágra totiž za faul označil druhý z rozhodčích. Nikoliv Baluška, ale Fin Jari Levonen.

Jaromír Jágr (vlevo) a Tomáš Rolinek s pohárem pro mistry světaFoto ČTK/AP

„To on byl situaci nejblíže. Okamžitě signalizoval vyloučení,“ popisoval Vladimír Baluška, který se tím chce bránit ruskému nařčení. „Následně jsme se všichni čtyři poradili a přijali jsme jeho interpretaci i trest, který navrhnul.“

Z Levonenova popudu byl Jemelin vyloučen na 5 minut plus do konce utkání, tenhle moment podle Rusů zásadně ovlivnil utkání.

Blaťák Varlamovovu branku netrefilFoto Pavel Mazáč (Sport)

Levonen později přiznal, že po shlédnutí videozáznamu by propříště podobný zákrok asi za faul nepovažoval. „Přesto to nebylo jednoznačné. Jágr utrpěl zranění kolena a v zápase si už nezahrál,“ prohlásil Jari Levonen.

Češi v zápase vyhráli 2:1, stali se mistry světa. Doma v Praze je pak přivítaly desítky tisíc fanoušků.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud