3. května 2011 • 12:00

Byli jsme u toho: Tajný trénink Jaromíra Jágra

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

REPORTÁŽ - Místo: tréninková hala. Čas: deset večer. V hlavní roli: Jaromír Jágr. Důvod: dodatečný trénink hokejové hvězdy, která se po ledě projížděla jen tak v šusťákové soupravě. Diváci: nežádoucí… Redaktoři Sportu včera byli u toho, když si Jágr přidával na ledě a piloval střelbu.



Ostatní hokejisté už oddychovali na pokojích, někteří se dívali v přímém přenosu na to, jak Němci poráží Slováky. Devětatřicetiletý český útočník si v tu dobu nazouvá brusle a vstupuje na led opuštěné tréninkové haly.

Spolu s ním si přišel ještě večer zatrénovat i útočník Petr Vampola, Jágrův oblíbený parťák. Na tomto šampionátu se zatím nevešel na soupisku, také proto si šel dát do těla.

„Vím, že tvrdý trénink se vždycky vyplácí,“ zdůvodňuje Jaromír Jágr, proč si při šampionátu ještě po klasickém týmovém tréninku po večerech přidává.

Ale rozhodně nestojí o to, aby se z toho dělal nějaký humbuk. A je rád, že si ho takhle v ústraní skoro nikdo nevšimne. Kdo by taky čekal, že takhle pozdě večer potají vyjede na led zrovna on...

Když ho přesto zbystří jeden televizní štáb, skrčí se a šibalsky nahlas křikne: „Hele, hlavně to netočte! Lidi to uvidí a řeknou si, že pořád trénuju, ale na ledě to není vidět...“ Redaktory Sportu ale nevyhnal.

Rozesmátý Jaromír Jágr na svém vlastním speciálním tréninku
Rozesmátý Jaromír Jágr na svém vlastním speciálním tréninku

Jágr se po ledě proháněl zrovna v době, když kousek vedle na hlavní ploše zuřil boj Slováků o to, aby se vyhrabali z propasti a stáhli čtyřgólové manko.

Když se odvedle ozvalo skandování po gólu, houknul na redaktory Sportu: „Tak co, kolik to asi tak je?“ A potom říkal: „Dopředu jste se mě měli zeptat, jak to skončí. Snad jste nečekali, že by Němci prohráli…“

Jaromír Jágr, největší hvězda českého týmuFoto Pavel Mazáč Sport

Za chvíli opět čapnul hokejku a vkročil v přítmí na led. Několikrát střílel do opuštěné branky, pak si vzal gumový kužel a snad třicetkrát za sebou s ním pálil do mantinelu. „To je dobrý na střelbu,“ vysvětlil, ale víc se o tom vybavovat nechtěl.

„To víte, tajné metody. Člověk musí pořád zkoušet něco nového,“ říkal k tomu.

Jágr i v Bratislavě dokazuje, jak vážně bere svou přípravu. Už před turnajem připustil, že po sezoně v Omsku trénoval jako nikdy předtím. A v Brně v rámci Českých hokejových her to bylo jasně vidět, stal se nejlepším útočníkem.

„Mám dobře vyzkoušené, že všechno je v tvrdém tréninku,“ pověděl Jágr. I proto ve svém věku chodí na led i v době, kdy mnohem mladší spoluhráči už dávno relaxují.

„Jarda tady znovu ukazuje, jaký má neuvěřitelný přístup. Pro všechny ostatní je obrovskou inspirací, je skvělé, že ho mohou vidět na vlastní oči, jak k hokeji stále přistupuje. V Brně jsme odpoledne odehráli zápas, ale on si potom ještě večer šel znovu zabruslit, to mluví za všechno,“ komentoval to kouč Alois Hadamczik, který útočníkovi do jeho přípravy vůbec nemluví.

„Nemám strach, že by to Jarda přehnal. On moc dobře ví, co je pro něj nejlepší. On hokejem stále neuvěřitelně žije, což je úžasný,“ dodal trenér.

V neděli večer s ním bruslil i Vampola, který si na rozdíl od Jágra vzal na hlavu helmu. Věhlasnější krajan si vystačil s kšiltovkou.

Jaromír Jágr si i na běžném tréninku přidává na nohy závažíFoto Pavel Mazáč (Sport)

Na ledě nechyběl ani masér národního týmu Zdeněk Šmíd, který se jen tak v šortkách postavil na levý kruh a několikrát poslal puk nekompromisně pod horní tyčku. „To snad ani ne,“ reagoval s úsměvem na narážku, jestli by ho trenér Hadamczik neměl dopsat na soupisku.

Jágr si na mistrovství přidává i po klasickém společném tréninku, naposledy v neděli dopoledne si vzal také speciální závaží na nohy (na snímku).

Rád používá při bruslení rovněž dvacetikilogramovou vestu nebo pálí se závažím.

I tyto triky stojí za tím, proč i v devětatřiceti letech stále v hokeji vládne...

Vstoupit do diskuse
9

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud