František Suchan
7. května 2011 • 11:02

Když ztichne sopka... Slováky umlčel třetí gól

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO PŘÍMO Z KOŠIC - Jako kdyby na koncertě Iron Maiden najednou vypnuli proud. Kdyby běsnící sopku někdo přikryl pokličkou. Takovou sílu měl třetí český gól v zápase se Slovenskem. Ve vteřině utnul ryk tisíců rozparáděných hrdel i ve 400 kilometrů vzdáleném košickém amfiteátru. Ale že do té doby to byl frontální útok na všechny smysly. Hokejový karneval. Důkaz, že bratia to vedia rozbehnúť...



Jak jen to přiblížit… Takhle nějak to asi vypadá uvnitř motoru formule, když zabere na startu. Zážeh, jiskra, výbuch energie. A pak jen nepřetržitý jekot, řev, dunění ze všech stran. To, co v pátek večer při zápase s Českem předvádělo deset tisíc slovenských fanoušků namačkaných do košického amfiteátru, jakéhosi obřího letního kina, je nezapomenutelný zážitek.

VIDEO: Diváci zpívali zplna hrdla


I během přestávky panovala v Košicích výborná atmosféra
Video se připravuje ...


Takový, jaký člověkem cloumá ještě dlouho po tom, co dozní poslední tóny Nagyova nesmrtelného šlágru „Aj tak sme stále frajery.“

Tady se skanduje. Zpívá. Křičí. Skáče. Místo ledové plochy září před davem nevelká obrazovka, ale to je to poslední, co by hordy lidí v dresech s vlajkami, šálami, trubkami, bubny a bůhvíčím ještě trápilo.

Hraje se sice na druhé straně země, ale oni se přišli bavit. Přišli fandit. A nebylo by divu, kdyby decibelová spoušť, jakou spustili, dolehla přes Tatry až do Bratislavy. K hokejistům, kteří se v už tak našlapané a rozvášněné aréně marně snažili zastavit českou jízdu.

VIDEO: Valící se vlna

Diváci se při zápase výborně bavili
Video se připravuje ...


Jede mexická vlna, která zvedá vítr. Rozehnala by i bouřkové mraky. Valí se na moderátorův povel napříč kotlem. Pak znova. Volání „My chceme gól“ roztřásá okenní tabulky okolních paneláků. A když vytoužený zásah opravdu přijde? Když jiný Nagy, ten s hokejkou, Láco, napálí puk za Ondřeje Pavelce?

Zapomeňte na hodiny dějepisu. Tohle je pravé Slovenské národní povstání. Nebo spíš národní výskok, provedený ve vteřině. Hukot se v momentě znásobí. Euforie se zhmotňuje, pohltí každého Slováka jančícího na svém místečku, tvoří z lidí masu. Jednolitý bouřící mix národní hrdosti a vášně. Hukot z bratislavské arény se skrze repráky mísí s neartikulovaným hromobitím „amfíku.“

VIDEO: Radost fanoušků po slovenské brance


Radost slovenských hokejistů byla obrovské
Video se připravuje ...


Že je jenom vyrovnáno na 1:1? Ne, v tu chvíli jako by se „chalani“ stali šampiony galaxie.

Druhá přestávka šílenství ještě znásobí. Burácivý doprovod hitovek od Jožo Ráže a hokejových vypalovaček roztančí všechny. Vlajky a šály idou hore. Hrdla o sobě dávají znát. Na kvalitu zpěvu se nehraje. Jde o to být co nejhlasitější.

Kanaďan v dresu Sidney Crosbyho, který dorazil se skupinkou krajanů, nevěřícně zírá. „This is fuckin‘ awesome,“ chrlí ze sebe slova úžasu. „Tohle jsem nikdy nezažil. Nechápu. Ti lidé fandí jako o život, i když se zápas hraje někde úplně jinde,“ překřikuje okolí. A to loni zažil oslavy olympijského zlata v kolébce hokeje.

Košický rej ale záhy po startu třetí třetiny utíná český úder na 2:1. Místní hukot je jako jojo. Stáhne se, ale jen proto, aby hned za chvilku mohl znova explodovat, sotva se Slováci na plátně dostanou do útočného pásma.
Jenže bum. 3:1. Tohle už je špatné. Ticho. Formule narazila.

Jen děcko na ramenou skleslého tatínka dál pronikavě píská na píšťalu. Nechápe, že Eliášova letka právě vrazila nůž do slovenských srdcí.

VIDEO: V Košicích zavládlo hokejové šílenství


Fanoušci vytvořili skvělou atmosféru
Video se připravuje ...


Moderátorem rozjížděné vlny už najednou připomínají šplouchání moře na italské písečné pláži, skandování je jen z povinnosti. Slovenský gól na 2:3 značí jenom krátké vzedmutí. Češi neporazili jenom soupeře na ledě. Zatrhli i rozdováděnou košickou party. Z amfiteátru tak davům prchajícím k tramvajím proto pěl na cestu pouze ten Nagy.

Ale trefně. Místní fanúšikovia sú fakt frajery…

VIDEO: Fandové vytvořili vynikající atmosféru


V Košicích diváci svým hokejistům věřili
Video se připravuje ...



Třetí český gól uzemnil hukot
Třetí český gól uzemnil hukot

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud