10. května 2011 • 19:21

Jágr varuje: Jedna chyba může všechno změnit

Autor: čtk
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští hokejisté dosud na velkých turnajích sehráli se Spojenými státy americkými tři čtvrtfinálové bitvy a pokaždé u toho byl útočník Jaromír Jágr. Úspěšný souboj s USA na prahu play off otevřel týmu okolo kladenského fenoména cestu ke zlatu na olympijských hrách v Naganu v roce 1998 i na mistrovství světa ve Vídni o sedm let později. Naopak v roce 2004 v Praze Američané naděje pořádající země po předchozí suverénní jízdě turnajem uťali.



V Praze to bylo pro nás velké překvapení. Mysleli jsme si, že je snadno přehrajeme, a opak byl pravdou. Nakonec jsme jim to ale za rok vrátili," usmál se Jágr, ale jinak nad soubojem s USA prý moc nepřemýšlel.

"My jsme před zápasem s Německem věděli, že budeme hrát s Amerikou. Snažili jsme se dohrát zápasy v pohodě, v jaké jsme byli, což se nám podařilo. Teď se musíme soustředit na ten jediný zápas."

Je mu jasné, že šest zápasů bez ztráty bodu ve fázi před startem play off nic neznamená. Jágr zažil vyřazení ve čtvrtfinále po takovém průběhu turnaje nejen v Praze, ale i o dva roky dříve ve Švédsku.


"Je jedno, jak jsme hráli doteď. Ten zápas bude úplně jiný. Jedna chyba může změnit celý turnaj. Doufám, že to dobře dopadne s tímhle mužstvem," naznačila devětatřicetiletý hvězda Omsku, že by byla obrovská škoda, kdyby tým se současným potenciálem chyběl v bojích o medaile.

S Američany se Češi utkali naposledy v roce 2007 v Mytišči. Na letošním turnaji je vůbec poprvé čeká konfrontace se zámořským týmem. "Bylo by to s nimi trochu jiné, kdyby se hrálo na malém hřišti. Je jasné, že zvyknout si během deseti dnů na velké hřiště není jednoduché. Měla by to být trochu naše výhoda," věřil Jágr.

Mrzí ho, že český tým zasáhla zranění, především Eliášovu řadu. Nejdříve Milana Michálka, pak Martina Havláta a také Petra Průchu, který v této formaci za Michálka zaskočil.

Tomáš Plekanec slaví s Jaromírem Jágrem úvodní gól utkání
Tomáš Plekanec slaví s Jaromírem Jágrem úvodní gól utkání


"Největší škoda je, že se rozpadla lajna Patrika Eliáše. A vypadá to, že Martin Havlát nebude moct hrát. Dařilo se jim, dávali góly, což je hrozně důležitý v klíčových zápasech. Ale i tak ta lajna dát gól může, ostatní se přidají, pokud Ondra Pavelec zachytá tak jako celý šampionát, tak šance na výhru je velká," věřil Jágr.

Podle něj pohoda a vtípky před klíčovým zápasem v kabině nemizí. "Bylo by pro nás možná nejlepší, kdyby nám někdo pořád nepřipomínal, že je čtvrtfinále a může všechno rozhodnout," usmál se Jágr. Uvědomuje si ale, že po výhrách může nastat rázem smutek po jediném zápase.

"Není to nejlepší systém, který se tu hraje. Ale my si zase na druhou stranu nemůžeme stěžovat, protože díky tomuto systému jsme loni vyhráli mistrovství světa," připomněl Jágr nečekaný triumf.

Před rokem v Německu tým pod taktovkou Vladimíra Růžičky po prohrách s Norskem a Švýcarskem hrál už v osmifinálové fázi s Lotyšskem a Kanadou s hrozbou vyřazení a nakonec dokráčel až ke zlatu. "Potřebovali jsme velké štěstí, jen abychom se vůbec do play off dostali. Letos to je naopak, hrajeme velice dobře. Důležité je, aby nám to co nejdéle vydrželo."

Jágr nechtěl říct nahlas, jestli má letošní tým s daleko větším počtem hvězd na obhajobu. "Tak daleko se nedá přemýšlet, vždy to je o jednom zápase. Když ho vyhrajeme, tak můžeme přemýšlet dál. Tak to na turnaji funguje. Co jsme udělali doteď, je sice hezké, ale nezaručuje, že snadno postoupíme do dalšího kola," dodal Jágr.


"Je pravda, že jsme hráli velice dobře. Projev byl dobrý, všechny lajny byly schopné dát gól. Myslím, že jsme neměli problém s kombinací, osobními souboji a rychlostí. Bylo by hezké to přenést do dalšího utkání."

Dobrý dojem má neproduktivnější Evropan v historii NHL ze spolupráce v útočné řadě, kde k jeho parťákovi z Omsku Romanu Červenkovi zapadl centr Tomáš Plekanec z Montrealu.

"Doufám, že to bude pokračovat. Bavíme se o tom, jak hrát. Je to hlavně pro Tomáše jiné než na malým hřišti. Tady se musí víc bruslit a většinou držet puk. Jak ho dáš pryč nebo ztratíš, tak je těžký během jednoho střídání dostat nazpátek," prohlásil Jágr.

"Je lepší, když už nemáš žádnou nahrávku, tak to vzít zpátky a najet si znovu, což je rozdíl proti NHL, kde to můžeš nastřelit a šance, že to dostaneš zpátky, je větší."

Díky třem asistencím proti Německu si Jágr na turnaji vylepšil bilanci na pět bodů za dvě branky a tři finální přihrávky. Sám ale říká, že až v den zápasu bude vědět, jestli se budu cítit dobře. "Každý hráč je unavený, to je normální proces. Turnaj je dlouhý, hraje se každý druhý den. Je to pro všechny náročný. Důležitý je, aby psychika byla na naší straně, aby sis věřil. Důležitý je být v zápase na tom lépe než soupeř," dodal Jágr.

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud