Jonáš Bartoš
13. května 2011 • 19:28

Expert Hořava věří v bronz: Před kluky smekám

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA - Bojovali, dřeli, moc chtěli. Jenže přes Švédy to prostě nešlo. Spanilá jízda českých hokejistů na šampionátu v Bratislavě skončila v semifinále, zlatá pohádka se opakovat nebude. Přesto Hadamczikova parta zaslouží pochvalu. „Kluci odvedli maximum, moc se mi líbili. Takový je někdy sport,“ hodnotil prohru 2:5 se Švédskem kouč Miloslav Hořava, komentátor utkání na iSport.cz.



Český tým šel po Eliášově teči do vedení, zápas nemohl začít lépe. Švédové však utkání otočili a po výhře 5:2 si v neděli zahrají o zlato.

„Rozhodl jejich lepší pohyb. Švédové lépe bruslili, po gólu na 2:1 nás přehrávali. My jsme vzadu propadali, v závěrečné třetině hráli trošku vabank. Oni měli hodně přečíslení, dva na jednoho, tři na jednoho. Byli sportovně lepší, zápas vyhráli zaslouženě,“ uvedl Hořava, který ve švédské lize trénoval.



Hořava má pravdu. Ano, Švédové byli lepší. To je třeba uznat. Ale čeští bijci na ledě nechali úplně všechno, do posledních vteřin bojovali. „Naše mužstvo se mi strašně líbilo. Zápas se Švédskem se úplně nepovedl, ale kluci odvedli maximum. Klobouk dolů, semifinále je úspěch celého českého hokeje. I když jsme namlsaní z loňského roku,“ ocenil bojovnost celého týmu.

Patrik Eliáš dal dva góly, Pavelec tým fantastickými zákroky držel dlouhou dobu nad vodou. „Nerad bych někoho vyzdvihoval. Celé mužstvo odvedlo maximum. Všichni makali naplno, to bylo vidět. A to je strašně důležité. A to je potřeba ocenit,“ zdůrazňuje mistr světa z roku 1985.

Zklamaní čeští hokejisté po semifinálové porážce se Švédy: zleva Zbyněk Michálek, Ondřej Pavelec, Petr Vampole, Petr Čáslava a Petr PrůchaFoto ČTK

Tentokrát se neprosadil ani Jaromír Jágr, Švédové ho na rozdíl od Američanů dokázali pokrýt.

„Nemůžeme chtít, aby Jarda Jágr dával každý zápas tři góly. Utkání jsou vyrovnaná, prosadit se je strašně těžké,“ tvrdí Hořava.

Český tým tak končí na hokejkách týmu, se kterým má dlouhodobě špatnou bilanci. Vítězné semifinále z loňského mistrovství světa bylo světlou výjimkou v řadě krutých porážek.

„Švédský hokej je nepříjemný. Hráči hodně bruslí, hodně si mění místa. Mě se jejich hokej strašně líbí. Proti nim je to vždycky těžké,“ vyzdvihl kvality českého soupeře.

Hadamczikovu družinu tak v neděli čeká bitva o třetí místo. „Je úplně jedno, s kým budeme hrát. Mužstvo je nastartované, o bronz se porve. Jsou tam samí charakterově výborní kluci, mají výbornou partu. To zklamání nebude tak obrovské, že by to na nich zanechalo takové následky. Věřím tomu, že skončíme třetí,“ doufá Hořava.



Švéd Patrik Berglund se strká s Milanem Michálkem. V pozadí je napodobují Magnus Paajarvi a Lukáš Krajíček.
Švéd Patrik Berglund se strká s Milanem Michálkem. V pozadí je napodobují Magnus Paajarvi a Lukáš Krajíček.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud