15. května 2011 • 18:24

Češi slaví bronz! Sundali Rusy i s Arťuchinem

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
164
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTO, VIDEO - Čeští hokejisté vybojovali na mistrovství světa v hokeji bronzové medaile, když porazili Rusko v divoké přestřelce 7:4. Tři góly vstřelil Roman Červenka, dva přidal Petr Průcha, jednou se trefil Jan Marek a Tomáš Plekanec.



Český tým v souboji zklamaných semifinalistů postrádal vedle Havláta i Krajíčka. Do první šance utkání se dostal hned při prvním střídání Radulov, nemířil ale přesně.

Do vedení tak šli šťastně Češi. Červenkovu přihrávku nejprve Aťušov zblokoval a Tjutin následně puk usměrnil za brankovou čáru.


Druhý gól mohl přidat po přečíslení dva na jednoho Škoula, do šance se dostali i Rachůnek a Jágr. Česká obrana však příliš nefungovala a rušno tak bylo i před Pavelcem.

A sborná toho dokázala využít, v rozmezí pouhých 15 sekund se Rusové dostali do vedení. Nejprve vyrovnal Kovalčuk, z dalšího útoku se prosadil Kulikov.

Patrik Eliáš (vlevo) se neohroženě vrhl pěstmi na Maxima Afinogenova
Patrik Eliáš (vlevo) se neohroženě vrhl pěstmi na Maxima Afinogenova

Reprezentanty ale rychlý obrat nesrazil do kolen. Už o 42 sekund později to bylo 2:2, když na konci krásné kombinace byl přesně střílející Průcha.

I poté ale měli více ze hry Rusové, kteří na Pavelce vyslali v první třetině 17 střel. A svou aktivitu přetavili i ve třetí branku, když se podruhé mezi střelce zapsal Kovalčuk.

Hned na začátku druhé třetiny ale vyrovnal Průcha a zápas byl opět otevřený. Oba celky myslely prakticky jen na útok a diváci se tak mohli bavit.

Zklamaní ruští hokejisté Alexandr Ovečkin (vlevo) a Konstantin Kornějev po prohraném boji o bronz s Českou republikouFoto Reuters

Blízko gólu byl dokonce i "hrubián" Arťuchin, který v předešlém vzájemném česko-ruském souboji zranil Rachůnka a Milana Michálka. Právě Rachůnek se urostlému útočníkovi sborné následně připomněl, když s ním vyrazil plexisklo.

To už bylo ale za stavu 4:3. Podruhé se prosadil Červenka, kterému opět nechtěně dopomohl Aťušov. Vzápětí trefil Rolinek horní tyč, ale českým hrdinou zápasu byl Červenka. Kouč Hadamczik jej v předešlém utkání stáhl ze sestavy, útočník Omsku se ale tentokrát prezentoval třemi góly. Na ledě se poté začalo i jiskřit, do konfliktu se dostali Eliáš a Afinogenov nebo Radulov s Markem.

Výhře a zisku medailí přiblížil tým v 47. minutě Marek, jenž prostřelil Barulina pošesté. Žádné drama se poté už nekonalo. Rusové, kteří na předešlých čtyřech šampionátech získali medaile, se tři minuty před koncem rozhodli riskovat bez brankáře a Plekanec je potrestal sedmou brankou.

Česko - Rusko 7:4 (2:3, 3:1, 2:0)
Branky a nahrávky:
4. Červenka, 11. Průcha (Rolinek, Marek), 23. Průcha, 32. Červenka (Průcha), 36. Červenka (Plekanec), 47. Marek (Rolinek, Voráček), 59. Plekanec (Jágr, Červenka) - 10. Kovalčuk (Radulov, Tjutin), 10. Kulikov (Afinogenov, Gorovikov), 19. Kovalčuk (Radulov, Zinovjev), 37. Tarasenko (Arťuchin, Kornějev). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), Lärking (Švéd.) - Dědulja (Běl.), Valach (SR). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 9283.
Česká republika: Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Němec, Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Rusko: Barulin - Aťjušov, Tjutin, Kulikov, Kalinin, I. Nikulin, Jemelin, Kornějev, Grebeškov - Radulov, Zinovjev, Kovalčuk - Afinogenov, Gorovikov, Ovečkin - Morozov, Těreščenko, Zaripov - Kuljomin, Arťuchin, Tarasenko. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Vstoupit do diskuse
164

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud