František Suchan
17. května 2011 • 04:58

Šéfa Krále těší medaile, přestože stojí miliony

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nadšení fanoušci děkují, hokejisti slaví. A svaz? Počítá ztrátu. Na první pohled nelogický stav věcí, ale končí to tak každý rok. Účast na šampionátu znamená pro hokejové šéfy jen výdaje. O to větší, když se povede úspěch jako letos. Prezident svazu Tomáš Král si ale medaili pochvaluje, jsou chvíle, kdy peníze nehrají hlavní roli. Byť v minusu bude svítit možná až 15 milionů korun.



Sotva utichlo jásání na ledě, je třeba sednout ke kalkulačce. A počítat, kde je třeba co poplatit. Tradiční scénář ve svazových kancelářích po světovém šampionátu. Jaké cifry padají tentokrát?

Jediný zásadní příjem činí odměna od IIHF za umístění. Bronz s sebou nese prémii 850 tisíc švýcarských franků, tedy něco přes 16 milionů korun. A za co se platí? Tak třeba odměny hráčům. Spolu s medailí si domů každý člen pětadvacetičlenné soupisky přiveze 300 tisíc korun, dohromady to tak dělá 7,5 milionu.


K tomu přidejte náklady na cestování, ubytování týmu i zástupců sponzorů, letenky a hlavně pojistky hráčů NHL. Minus 15 milionů. Až tak může vypadat konečný výsledek, který bude znám zhruba za dva týdny.

„Ale ne všechno je o penězích. Hlavně že je medaile, ať stojí, co stojí. O to přece jde,“ prohlásil Tomáš Král, prezident svazu. „Sehnat peníze a držet ekonomiku je starost moje a mých spolupracovníků, na klucích je, aby vyhrávali medaile. Jsem pyšný na to, jakou jízdu letos předvedli. Bylo to famózní. Ze svého pohledu tohle hodnotím jako úspěšné mistrovství. Kluci lidem doma zvedli náladu v ne zrovna příjemných dobách, jsem z jejich výkonu a přístupu nadšený.“

Tomáš Rolinek přijíždí s trofejí pro třetí tým mistrovství světa za Jaromírem Jágrem
Tomáš Rolinek přijíždí s trofejí pro třetí tým mistrovství světa za Jaromírem Jágrem


A bude nadšený i po pohledu do účetnictví? „Zase na tom proděláme. Ale člověk nemůže na všem vydělávat,“ shrnul Král. Je fakt, že záporná čísla svaz vykazuje po každém mistrovství. „Na naší účasti se prodělává bez ohledu na umístění. Vždycky mezi pěti až patnácti miliony korun,“ uvedl Martin Urban, generální sekretář svazu.

VELKÝ SPECIÁL O CESTĚ ČESKÝCH HOKEJISTŮ ZA BRONZOVÝMI MEDAILEMI A CELOU ŘADU DALŠÍCH ZAJÍMAVOSTÍ NAJDETE V DNEŠNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.

Letos se vedle medailových odměn prodražily právě i pojistky. Z deseti hráčů NHL bylo třeba tři pojistit přímo, protože jim po sezoně vyprší kontrakt, sedm pojistila automaticky zámořská soutěž.

„A tu částku nám později stáhne IIHF z našeho účtu. Odvíjí se od toho, jak vysoké a jak dlouhé mají hráči smlouvy,“ vysvětlil Urban.

„V rozpočtu ale počítáme s tím, že na mistrovství tratíme, vždycky uvažujeme tu nejhorší variantu, což je první místo. Celkově platí, že musíme hrát Euro hockey tour a Euro hockey challenge, abychom si na mistrovství světa vydělali.“

Výdělky samotného šampionátu totiž směřují k mezinárodní hokejové federaci, zisk si připíše maximálně pořádající země z prodeje vstupenek. Český svaz ale i přes tradiční výdaje zažívá lepší časy.

„Loni jsme vyhráli titul a ještě jsme skončili po x letech v kladných hospodářských číslech. V polovině letošního roku se nám podařilo smazat poměrně vysoké dluhy, v desítkách milionů, které jsem před třemi lety přebíral. Jsem spokojený,“ pochvaloval si Král.

Úspěšné žně teď zkrátka nezažívá jen reprezentace…

ČÍSLA Z MS
15 Až tolik milionů korun bude ztráta svazu po letošním MS.

7,5 Tolik milionů korun se celkem vyplatí na odměnách hráčům, 300 tisíc každému na soupisce.

16,2 Tolik milionů dostane svaz za bronz od IIHF.

10 Tolik hráčů z NHL bylo na soupisce, náklady na jejich pojistky jsou zásadní.

100 Tolik tisíc korun stála letenka pro Michaela Frolíka z Chicaga do Bratislavy.



Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud