František Suchan
2. května 2013 • 16:48

Teenager Hertl: Za Kanaďany jsem hrál na Playstationu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Maturitu ve škole si musel odložit, místo toho právě absolvuje hokejovou zkoušku z dospělosti. Tomáš Hertl protáhl svůj náramný vzestup o další úroveň. Poprvé po deseti letech odjel s národním týmem na mistrovství světa teenager, 19letý slávistický útočník i přes svůj nízký věk ukázal, jak dobrým je hráčem. O jeho nominaci nebylo pochyb, teď se může ukázat v pořádné konkurenci.



Jeho mohutná postava se zmocnila puku, rychle se otočil. Šup, rychlá klička švédskému protihráči. Kouknul, nikde nikdo najetý, před ním volný prostor. A tak našlápnul kupředu. Profrčel z obranného pásma až na útočnou modrou, tam si prohodil dalšího protivníka, jako by na světě neexistovalo nic snadnějšího, a vystřelil… Gól z téhle parádní akce Tomáš Hertl v sobotním zápase s Tre Kronor v Brně nedal. Ale zase znova potvrdil, co umí.

Páni, vždyť tomu klukovi je teprve devatenáct! Ve své druhé plné sezoně v extralize už vyhrál bodování Slavie, v reprezentaci se uchytil okamžitě a o své místo na soupisce pro mistrovství světa si i v uplynulé přípravě řekl dost jasně.

„Tomášova výkonnost byla tak dobrá, že do nominace prostě patří. Je to velice platný hráč,“ potvrdil jednoznačně kouč Alois Hadamczik, který by býval Hertla vzal do Švédska klidně i na úkor někoho ze starších kolegů, kdyby musel váhat mezi dvěma jmény. Jenže schopnosti dobře stavěného poctivce vůbec nepřipustily debatu.

„Je to neskutečný pocit, ještě jsem si ani neuvědomil, že odlétám na mistrovství světa. Budu si užívat každý zápas,“ sypal ze sebe čtvrtý hokejista, který v samostatné české reprezentaci pronikl na šampionát ještě před dovršením dvacátého roku života.

Hertl se těší na Kanadu: "S těmi hráči jsem hrál na Playstationu"
Video se připravuje ...

Ve Stockholmu asi nevyhraje bodování týmu jako osmnáctiletý Robert Reichel v roce 1990, ale i tak přinese do mužstva své přednosti. „Má na hokej vhodnou postavu, dobré držení kotouče, je dobře technicky vybavený a umí dát gól i spolupracovat v pětce. Svoje vlohy navíc spojuje s pílí a skromností,“ vypočítal Hertlovy plusy trenér Hadamczik.

náctiletí na MS v českém dresu

18 let Milan Michálek útočník (MS 2003)

19 let Jiří Hudler útočník (MS 2003)

19 let Martin Havlát útočník (MS 2000)

19 let Tomáš Hertl útočník (MS 2013)

A členové národního týmu souhlasí. Jeden jako druhý. „Hertlík je výbornej!“ pokýval třeba obránce Petr Čáslava, mezinárodně nejostřílenější člen současné generace. „Jeho síla je v rohách, umí si pokrýt puk. Je poznat, že ve Slavii dostává hodně prostoru a věří si,“ poznal.

„Je to opravdu talentovaný kluk, který toho má hodně před sebou. Ve svém věku už má přehled na hřišti. I díky tomu, že tady bude získávat další zkušenosti a otrkávat se, má před sebou slibnou kariéru,“ přidal další poznatky bek Zdeněk Kutlák.

Hertla poznal coby soupeře jen na tréninku, ale i tam rychle zjistil, s kým má tu čest. „Zrovna v úterý jsme se párkrát potkali jeden na jednoho, a na to, jak je mladý, už je vážně dost silný a šikovný. Je těžké ho bránit,“ žasnul dvojnásobný medailista z předchozích světových turnajů. Hertl zvládá i na mezinárodní scéně obstarat na ledě spoustu správných věcí: Udržet kotouč i před dotírajícími protihráči, vybojovat ho u mantinelu, naremplovat někoho na hrazení, pomoct obraně, dostat se do šance, ale hlavně vybruslit z rohu i s protivníkem visícím na zádech.

První trénink českých hokejistů ve Stockholmu před startem šampionátu
První trénink českých hokejistů ve Stockholmu před startem šampionátu

„Tohle je asi moje největší přednost. Když vystrčím tu svou velkou prdel, tak to jde,“ smál se při únorových Švédských hrách. „Mám váhu i výšku, abych souboje ustál, tak na tom pořád pracuju. Jen to zakončení musím ještě vypilovat.“

Prostor na to bude mít teď na mistrovství, ale možná už od příští sezony i v San Jose, které ho loni draftovalo a mocně usiluje o jeho nástup už po tomto ročníku. „Podle mě už je na NHL připravený a ona se na něj těší,“ usmál se Ladislav Šmíd, držák z defenzivy Edmontonu. „Dospělý hokej Tomáš hraje dlouho, tohle mistrovství mu taky pomůže, setká se s řadou hráčů ze zámoří, což ho zase jen posune dál. Je to obrovský talent, je super, že takového borce v týmu máme…“

Pravda. Deset let totiž nebyl na šampionátu žádný český teenager. Až on. „Kamarádi a rodina si dělají legraci, abych tam neudělal ostudu,“ culil se Hertl.

Ostudu vážně neudělá. To spíš ještě víc ohromí…

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud