26. prosince 2017 • 04:59

Nečas, chválený Chytil i naděje draftu. Kdo má táhnout Čechy na MS?

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
  • Nečas, chválený Chytil a naděje draftu. Kdo by měl táhnout Čechy na MS?Nečas, chválený Chytil a naděje draftu. Kdo by měl táhnout Čechy na MS?FOTO: koláž iSport.cz

    Konec čekání na medaili po 13 letech? Čeští mladíci odletěli na juniorské MS do Buffala s velkým odhodláním a zpátky se chtějí vrátit s cenným kovem na krku. Cesta k němu je pořádně dlouhá, ale tým potenciál rozhodně má. Svěřenci Filipa Pešána se budou spoléhat na vyrovnané brankáře, borce z extraligy i zámoří a hlavně na mladíky, kteří už nakoukli i do zámořské NHL.

  • Brankáři

    Pro 16letého brankáře Jakuba Škarka zůstává prioritou Jihlava. Extralize se ale nebráníFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Jakub Škarek, 18 let. Sezona: Jihlava, 17 zápasů, úspěšnost 90,02 %.
    Josef Kořenář, 19 let. Sezona: Benátky (WSM Liga), 20 zápasů, 91,1 %.

    Kdo bude jednička? Češi odletěli do Buffala s vyrovnanou dvojicí jihlavské brankářské školy. K vysněné medaili by měli pomoci Jakub Škarek a Josef Kořenář. Kdo z nich ale začne, o tom se trenéři zřejmě rozhodnou až na poslední chvíli. Zkušenosti z loňského šampionátu i Tipsport extraligy však hovoří spíše pro Škarka, který má k pozici jedničky blíže.

    Gólman Jihlavy si v extralize drží úspěšnost na 90 procentech a pod sebou má i Jána Laca, Romana Willa, nebo sparťana Davida Honzíka. V Jihlavě se pravidelně dělí o zápasy s Larsem Voldenem, jenž dostával v posledních týdnech logicky přednost i vzhledem ke Škarkově odjezdu.

    Bez šance není ani Josef Kořenář, který strávil uplynulou sezonu v americké USHL, kde chytal za Lincoln Stars. Možná i díky parádní úspěšnosti 92,5 % zaujal o několik pater výš a v létě podepsal nováčkovskou smlouvu se San Jose. Po absolvování kempu se vrátil zpět do Čech, kde chytá WSM Ligu za Benátky a případná úspěšná účast na šampionátu by mu mohla přiblížit sen o NHL.

  • Filip Chytil (18 let, útočník)

    Spokojený český útočník poté zapózoval fotografům v novém slušivém hávuFoto Profimedia

    Sezona: NY Rangers, 2 zápasy, 0 bodů, -2/Hartford (AHL), 15 zápasů, 12 bodů (5+7), +4.

    Když chcete v moderním hokeji uspět, potřebujete šikovného centra. Ať už na buly, nebo do kombinace. A takovou roli by měl plnit útočník Filip Chytil. Osmnáctiletý talent prožívá životní rok, když se v uplynulé sezoně prosadil ve Zlíně a v létě ho celkem překvapivě už v prvním kole draftu vybrali jako 21. v pořadí New York Rangers.

    Volba Jezdců kde koho překvapila a mnozí očekávali, že šikovný útočník požene rychle do Evropy. Opak byl ale pravdou. Chytil v kempu a v přípravě zazářil natolik, že si na začátku sezony stihl připsat dva starty za Rangers a přesunul se na farmu. Jeho Hartford sice patří k horším týmům AHL, ale Chytil válí, v patnácti zápasech má dvanáct bodů a kladnou bilanci účasti na ledě.

    V českém národním týmu by měl zaujmout pozici prvního centra a zásobovat Ostapa Safina, s nímž by měl vytvořit údernou dvojici.

  • Filip Zadina (18 let, útočník)

    Filip Zadina je největší českou nadějí na draft 2018, potvrdí to i v Buffalu?Foto Profimedia.cz

    Sezona: Halifax (QMJHL), 32 zápasů, 46 bodů (24+22), +14.

    Na juniorském šampionátu se pardubický odchovanec představí poprvé, ale už se od něj budou očekávat velké věci. Šikovný křídelník Filip Zadina se po uplynulé sezoně, strávené v Pardubicích, přesunul do Kanady, kde nastupuje za Halifax a v juniorské QMJHL září.

    V aktuální sezoně je stěžejním hráčem svého týmu a 50 kanadských bodů má na dostřel. Odborníky to ale ničím nepřekvapuje, protože Filip Zadina je velkou nadějí na letní draft NHL. Někteří experti ho dokonce řadí na stupně vítězů, ale převážně se mluví o první pětce. I tak by se jednalo o velký úspěch.

    K lepšímu umístění mu pochopitelně může pomoct světový šampionát, kde by měl prokázat svou přesnou mušku i šikovné ruce. Právě Filip Zadina by měl nastupovat ve druhé formaci s další velkou hvězdou – Martinem Nečasem.

  • Libor Hájek (19 let, obránce)

    Obránce Libor Hájek byl prvním Čechem, který uspěl na letošním draftu NHL. Jako 37. si ho vybrala Tampa.Foto Profimedia.cz

    Sezona: Saskatoon (WHL), 32 zápasů, 24 bodů (8+16), -11.

    V devatenácti letech se Libor Hájek na turnaji představí poprvé, protože minulý rok odnesl poslední škrt. Tentokrát by měl být tím, kdo dodá české defenzivě potřebný klid. Odchovanec Komety Brno je totiž na zámoří zvyklý, už třetí sezonu působí v kanadské WHL a v Saskatoonu je dokonce zástupcem kapitána.

    Po dvou sezonách s 26 body už na tuto hranici ztrácí pouze dva body. V uplynulém ročníku navíc naskočil i do AHL, ve které odehrál osm zápasů za Syracuse. Na farmě Tampy Bay, která ho v roce 2016 draftovala ve druhém kole jako 37. hráče v pořadí, si připsal jednu trefu a na jaře, případně v příští sezoně, už by měl bojovat o stálé místo u Crunch.

  • Martin Nečas (18 let, útočník)

    Martin Nečas zažil obnovenou premiéru po návratu do Komety, bohužel pro něj s porážkouFoto Jiří Grulich/hc-kometa.cz

    Sezona: Kometa Brno, 12 zápasů, 5 bodů (3+2), -3/Carolina, 1 zápas, 0 bodů, +/-0.

    Měl by to být jeho turnaj, musí ukázat, že dokáže být lídrem a letní draft Caroliny nebyl náhodou. Útočník Martin Nečas si v úvodu sezony připsal premiérový start v NHL, ale následně přišla očekávaná volba. Zůstat v zámoří, nebo se vrátit do Brna? Český útočník zvolil návrat do týmu, který ho do velkého hokeje vyslal a jedním z důvodů bylo možná i mistrovství světa.

    Na něm bude účastník předešlého šampionátu hlavním tahounem, který by měl tvořit hru pro Filipa Zadinu. Extraligový šampion z předešlé sezony bude chtít také najít herní pohodu a naladit se na závěr sezony, která mu nevychází podle představ.

    I mladý útočník zřejmě čekal, že bude mít po dvanácti zápasech více než pět bodů a tři záporné body v bilanci pravdy. Tentokrát ho ale bude český tým potřebovat.

  • Tým má na medaili, potvrdí to?

    Ostap Safin opustil přípravný kemp Edmontonu a zamířil do celku Saint John Sea Dogs do juniorské QMJHL.Foto Profimedia.cz

    Mezi výrazné tváře bude patřit i Ostap Safin, po němž v létě sáhl na draftu Edmonton a bývalý útočník Sparty odletěl za moře. Zastoupení bude mít i nejúspěšnější Čech v historii MS do 20 let Robert Reichel , jehož jméno bude na turnaji v USA reprezentovat syn Kristian Reichel.

    V extralize pak chytl střeleckou formu Daniel Kurovský z Vítkovic, vedle táty roste obránce Jakub Galvas z Olomouce a v Pardubicích pravidelně nastupuje Martin Kaut. V dresu Dynama už se představil také třetí brankář Milan Klouček, ale dál bychom už jmenovali celý tým, jenž je směsicí hráčů ze zámoří a Evropy.

    Dokážou svěřenci Filipa Pešána naplnit svou potenciál a vybojují první medaili po 13 letech?

    Konečná nominace ČR na MS hokejistů do 20 let:

    Brankáři: Milan Klouček (Pardubice), Josef Kořenář (Benátky nad Jizerou), Jakub Škarek (Jihlava)

    Obránci: Vojtěch Budík (Prince Albert/WHL), Lukáš Doudera (Litvínov), Jakub Galvas (Olomouc), Libor Hájek (Saskatoon/WHL), František Hrdinka (Mladá Boleslav), Filip Král (Spokane/WHL), Radim Šalda (Saint John/QMJHL), Ondřej Vála (Kamploops/WHL),

    Útočníci: Filip Helt (Litoměřice), Kryštof Hrabík (Liberec), Filip Chytil (Hartford/AHL), Martin Kaut (Pardubice), Petr Kodýtek (Plzeň), Daniel Kurovský (Vítkovice), Jakub Lauko (Chomutov), Albert Michnáč (Mississauga/OHL), Martin Nečas (Brno), Radovan Pavlík (Hradec Králové), Kristián Reichel (Red Deer/WHL), Ostap Safin (Saint John/QMJHL), Filip Zadina (Halifax/QMJHL), Marek Zachar (Sherbrooke/QMJHL). ¨

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud