30. prosince 2018 • 04:30

Česko - Kanada 1:5. Dvacítka nestíhala, brankář Patera vystřídal

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká hokejová dvacítka prohrála na mistrovství světa ve Vancouveru s domácí Kanadou 1:5 a je se dvěma body ze tří utkání ve skupině A čtvrtá. V pondělí od 22:00 SEČ tak čeká svěřence kouče Václava Varadi přímý souboj o čtvrtfinále s posledním Dánskem, které je bez bodu při skóre 0:22. K postupu do play off jim stačí i zisk bodu. Suverénní Kanaďané, kteří obhajují titul ze šampionátu v Buffalu, i potřetí naplno bodovali.



"Hráli jsme jako tým, měli jsme v zápase dobré momenty. Porážku musíme hodit za hlavu a připravit se na Dány. Koncovku musíme zjednodušit, dáváme málo gólů. Sílu v ofenzivě máme, chce to více chodit do branky. S Dánskem musíme vyhrát, jiná varianta neexistuje," řekl útočník Martin Kaut.

V brance českého týmu dostal poprvé na turnaji příležitost Patera a záda mu kryl Škarek, který nastoupil do závěrečné třetiny. Jednička z duelů se Švýcarskem (2:1 po samostatných nájezdech) a Ruskem (1:2) Dostál odpočíval. Do sestavy se zařadili bek Šalda a útočník Jeník, kteří v sobotu doplnili soupisku.

První šance měl Varaďův tým. V přečíslení ale DiPietra nepřekonal Lauko a vzápětí kanadský gólman kryl i Zadinův pokus. V sedmé minutě se radovali před 17.012 diváky v Rogers Areně Kanaďané. Tippett zpoza branky uvolnil kapitána Comtoise, který sice netrefil branku, ale za přispění Kautovy teče skóroval popáté ve třetím utkání na turnaji.

Za 37 sekund bylo vyrovnáno. Jeník v přečíslení dvou na jednoho přihrál Machalovi, jenž překonal přesouvajícího se DiPietra pod vyrážečku. "Vyšla mi přihrávka na Ondru Machalu, který to krásně trefil. To byl hezký moment. Myslím si, že to bylo poměrně vyrovnané utkání. Odmakali jsme to na sto procent. Musíme proměňovat šance a vyvarovat se některých chyb," prohlásil Jan Jeník.

Velký kanadský talent Joe Veleno si kryje kotouč před dotírajícím obrovitým českým útočníkem Jáchymem Kondelíkem
Velký kanadský talent Joe Veleno si kryje kotouč před dotírajícím obrovitým českým útočníkem Jáchymem Kondelíkem

Ve 12. minutě při Kautově trestu vrátil Kanadě vedení Leason, který ze vzduchu tečoval mezi Paterovy betony Frostův pokus od modré čáry. Odpovědět se snažil Gaspar, ale DiPietro zasáhl. V 17. minutě střelou z levého kruhu přesně k protější tyči zvýšil sedmnáctiletý útočník Lafreniere, který je považován za možnou jedničku draftu NHL v roce 2020.

"Vstoupili jsme do zápasu dobře, ale Kanadě pomohla první branka. Sice jsme rychle vyrovnali, ale následně jsme při přesilovce Kanady špatně vyhodnotili situaci a soupeř znovu vedl. Ve druhé třetině jsme si vypracovali spoustu šancí a hráli jsme velmi dobře. Nedáváme ale góly," řekl Varaďa.

Hned v úvodu druhé části prověřil kanadského gólmana Nečas. Ve 23. minutě projel před modrou čárou kolem Mitchella Machala, ale v úniku DiPietra neprostřelil.

Snížit se nepovedlo českému týmu ani při Phillipsově vyloučení. Naopak Kanaďané byli efektivní. V 35. minutě po rychlém protiútoku Veleno na pravém kruhu uvolnil Entwistlea, který překonal Pateru střelou na lapačku. Češi se neprosadili ani při Mitchellově trestu. V 38. minutě mohl zvýšit Leason, ale po blafáku minul.

Do třetí třetiny nahradil Pateru Škarek, jehož prověřil Frost. Při Kernově trestu se Češi ubránili a v 45. minutě Škarek zlikvidoval Velenův průnik. Vzápětí mohl snížit Galvas, ale přestřelil.

Při Nečasově vyloučení už gólman finského Lahti kapituloval. Po přihrávce Suzukiho zakončoval Frost do odkryté branky. Při Kondelíkově trestu ještě pomohla Škarkovi po Tippettově tečované střele tyč. Tu trefil stále ještě v oslabení také na druhé straně Kaut, který potom nepřekonal DiPietra ani v 59. minutě.

Kaut po přídělu od Kanady: Jsou hratelní, vloni byli silnější!
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 06:03. Comtois, 11:32. Leason, 16:39. Lafreniere, 34:41. Entwistle, 49:01. Frost

Hosté: 06:40. Machala

Sestavy

Domácí: DiPietro (Scott) – Bouchard, Phillips, Brook, Mitchell, Smith, Dobson – Tippett, Glass, Comtois – Suzuki, Anderson-Dolan, Bowers – Leason, Hayton, Frost – Studnicka, Entwistle, Veleno – Lafreniere.

Hosté: Patera (41. Škarek) – J. Galvas, Kvasnička, Gaspar, D. Mikyska, Šalda, F. Král, Bukač – M. Kaut, Nečas, Hrabík – Lauko, Kern, Zadina – Pour, Kondelík, Pekař – Jeník, Hladonik, Machala – Plášek ml..

Rozhodčí

Anderson (USA), Heikkinen (FIN) – Goljak (BLR), Nikulainen (FIN)

Stadion

Rogers Arena

Skupina A

Z V VP PP P Skóre B
1. Rusko 4 4 0 0 0 15:6 12
2. Kanada 4 3 0 0 1 23:5 9
3. Česko 4 1 1 0 2 8:8 5
4. Švýcarsko 4 1 0 1 2 11:12 4
5. Dánsko 4 0 0 0 4 0:26 0

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud