Miroslav Horák
Premium
5. ledna 2019 • 13:33

Pešán (nejen) o dvacítce: Proč selhaly hvězdy a jak změnit český hokej?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem na mistrovství světa dvacítek si Filip Pešán hned sedmkrát plácl s Filipem Zadinou, takové kvantum tref talentovaný kanonýr obstaral. Drajv a touha nechyběla ani Martinům Nečasovi či Kautovi, o to víc zarazil aktuální úpadek obletovaného tria. Všichni o rok starší, všichni o dost horší. Jak to? „Přišlo mi, že nebyli tak ostří a hladoví,“ vycítil bývalý kouč reprezentace U20. V čem vidí největší problém českého mládežnického hokeje a jak z něho ven? I o tom mluví v rozhovoru pro iSport Premium.



Doma u televize se cítil zvláštně. Rok zpátky s podobnou tlupou Filip Pešán doskákal do semifinále šampionátu, hokejový národ se radoval z toho, že česká mládež rozcupovala léta nashromážděnou bídu. Ne, není tomu tak. „Já poslední semifinále nepřeceňoval, proto ani tenhle turnaj nepovažuju za nějaké fiasko,“ hodnotí trenér a sportovní ředitel libereckých Bílých Tygrů.

Před rokem si Zadina s Nečasem a Kautem udělali velké jméno, semifinále je vykoplo k vysokým pozicím na draftu NHL a ke smlouvám s elitními kluby. Snad každý čekal, jak to rozbalí ve velkém. Proč jim to podle vás nevyšlo?
„Loni byli o rok mladší, bojovali o kariéru, v podstatě se dá i říci, že o svůj hokejový život. Byli hodně ostří. Ostří v tréninku, ostří v zápasech, všude. Z pozice diváka u obrazovky se mi to těžko posuzuje, ale přišlo mi, že letos tak hladoví nebyli. Zadina byl před rokem zabiják, vystřelil z čehokoli, proto se stal i nejlepším střelcem turnaje. Kdežto teď on a ostatní kluci chtěli ukázat, že umí hokej.“

A to je velký rozdíl...
„Ano. Jakmile nejste naladěný na svoji jasně danou roli a zkoušíte něco jiného, nefunguje to.“

Nakolik Zadinu, Nečase nebo Kauta změnily získané smlouvy v NHL? Neztratili na pokoře k práci, nezačali si o sobě víc myslet?
„Když jsem viděl, jak byli všichni nešťastní po posledním zápase, nemyslím si, že by někdo z nich něco vypustil nebo podcenil. To vůbec ne. Ale možná se domnívali, že týmu přinesou um.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud