8. ledna 2019 • 18:55

Dohra MS dvacítek. Český trenér osolil kouče Kanady, v klubu dostal vyhazov

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zpracovat neúspěch kanadského superfavorita, který na MS dvacetiletých hokejistů vypadl v domácím prostředí senzačně už ve čtvrtfinále díky porážce 1:2 v prodloužení od Finska? V zemi, kde je hokej víc než náboženství, zřejmě běh na delší trať! Přesvědčil se o tom bývalý útočník Roman Vopat, který v pondělí coby asistent trenéra nečekaně skončil na lavičce týmu Kootenay Ice hrajícího WHL.



Na vině je dle novináře Yahoo Sports Justina Cuthberta Vopatova kritika, které na sociální síti vystavil hlavního kouče kanadské juniorky a bývalé křídlo Washingtonu (815 zápasů v NHL) Tima Huntera. Pro zajímavost, Hunter také koučuje ve WHL, šéfuje střídačce Moose Jaw Warriors, za které český hokejista v sezoně 1994/95 odehrál 72 utkání.

"Kouč neměl problém osočit ve všech celostátních médiích 17letého kluka Alexise Lafrenierea z toho, že neodevzdává výkon, který se od něj čekal. Ale to, že jeho kapitán simuluje, to přejde, na to nemá koule," rýpnul si na Twitteru Vopat.

Bývalý reprezentační forvard a majitel 133 startů v NHL, který pro ránu nikdy nešel daleko a platil za zlého muže, měl na mysli "etudy" Maxime Comtoise z duelů základní skupiny. V zápase proti Švýcarsku supertalent Anaheimu po lehkém zásahu chytil za obličej a vykoledoval javorovým listům přesilovky. Holí ho přitom ve skrumáži trefil vlastní spoluhráč.

Roman Vopat se raduje z prvního gólu Litvínova Roman Vopat se raduje z prvního gólu LitvínovaFoto Jaroslav Legner (Sport)

V první třetině duelu s Ruskem zase nejprve seknul přes lýtka Klima Kostina, a jakmile mu lídr sborné odpověděl hrazdou na hrudník, padnul na led, jako když do něj střelí. Oba na sebe štěkali ještě na trestné lavici, Rus o přestávce pokračoval i před televizní kamerou.

„V minulém životě pracoval v cirkusu. To jste nevěděli? Patrně sledoval fotbalové mistrovství světa, Neymar je asi jeho nejlepší kamarád,“ řekl Kostin a dal tím najevo, že Comtois by se s jedním z největších herců mezi sportovci mohl klidně chytit za ruce.

Na vině tweet, nebo bídné výkony?

A Vopatovi vadila i jiná situace, Hunter v prodloužení zápasu s Finskem poslal na trestné střílení v prodloužení opět Comtoise, přestože dohrával s pohmožděným ramenem. "Špatný tah, Comtois není takový střelec, jako je třeba Glass, Leason, Frost nebo Tippet. Od Huntera určitě velmi špatný tah," napsal Vopat.

A jak nájezd dopadl, fanoušci vědí! 20letý útočník, který letos naskočil za Ducks do 10 zápasů NHL (2+5), předvedl ledabylé zakončení. Nic nenaznačil, jen vystřelil a gólman Ukko-Pekka Luukkonen puk betony vytěsnil. V čase 65:17 pak zmrazil kanadské fanoušky mezi 17.047 diváky v Rogers Areně Toni Utunen a nasměroval svůj tým k pozdější zlaté medaili. Kanada za posledních 21 let skončí teprve počtvrté bez medaile a od roku 1999 chyběli v semifinále teprve podruhé. Naposledy to bylo v roce 2016 v Helsinkách.

"Brutální zápas, kluci si zasloužili mnohem víc," napsal po šokujícím MS na Twitter jeden z fanoušků. "Cítím s nimi, ale sport není o zásluhách, musíte si úspěch zasloužit. Prokoučované MS," opáčil mu Vopat, který na lavičce kanadského týmu Kootenay Ice působil od roku 2016 (celkem strávil ve WHL pět let, předtím dělal asistenta v Prince George Cougars).

Teď jsou jeho dny ve WHL sečteny. Do jaké míry za to může špatný start do sezony (špatná bilance 8-27-6) a do jaké jeho Tweety na adresu kolegy trenéra můžeme jen spekulovat.

Šarvátka mezi litvínovským Vopatem (vlevo) a St. Pierrem z Plzně
Šarvátka mezi litvínovským Vopatem (vlevo) a St. Pierrem z Plzně

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud