Jan Denemark
29. prosince 2021 • 22:17

Předčasný konec! MS juniorů se nedohraje, IIHF zrušila zbytek turnaje

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zabralo to jen pár hodin. Ještě v šest hodin večer se čeští fanoušci těšili na představení juniorské reprezentace na mistrovství světa v Edmontonu proti Finsku. Pak se však lavina zpráv rozjela naplno. Nejprve se zrušil český duel, pak souboj Slováků s Ruskem. A zhruba v půl desáté večer direktoriát turnaje na mimořádném zasedání rozhodl o zrušení celého šampionátu kvůli šířící se nákaze. Na povrch také prosákly zprávy o liknavém přístupu pořadatelů.



Dění v kanadských městech Edmonton a Red Deer v posledních dnech připomínalo domino, které se rychle hroutí. Kontumovaný úterní zápas Američanů proti Švýcarsku byl teprve varováním, málokdo v té chvíli čekal, co se bude dít dál. Ale zanedlouho bylo jasné, že nepůjde o záležitost, co se bude týkat jen jednoho z účastníků turnaje.

„Už teď věřím tomu, že s Finy odehrajeme lepší utkání. Lepší z pohledu nasazení do utkání, kvality nás i soupeře,“ prohlásil ještě v úterý trenér dvacítky Karel Mlejnek. Na jeho slova však už nedošlo. Dvě hodiny před zápasem se Suomi se rozhodlo o kontumaci utkání ve prospěch soupeře, důvodem byl pozitivní test jednoho z českých hráčů.

„V kontaktu s organizátory je Ota Černý, týmový manažer. Předpokládám, že dostal telefonát od pořadatelů, že máme pozitivní případ. Hned to poslal do naší týmové skupiny. Všichni dostali pokyn, aby zůstali na pokojích, že na nás byla „uvalena“ karanténa a že snídaně přijde za dveře, tak jak jsme byli zvyklí v prvních dnech po příletu do Kanady. Také jsme dostali zprávu, že nás všechny přijde otestovat zdravotník, což už se odehrálo,“ popsal první momenty po změně plánu tiskový mluvčí Ondřej Kalát.

Zlé zprávy však neměly konce, naopak. O pár hodin později byl totiž kontumován třetí zápas, konkrétně Slovenska s Ruskem, kvůli nákaze v ruském celku. A to už bylo příliš, bylo jasné, že aby se celý turnaj zakončil důstojně, musí přijít rozhodnutí, které celý nadcházející program buď změní, nebo kompletně zruší. Vedení turnaje si vybralo druhou možnost.

„Očekáváme zrušení MS do dvaceti let v nejbližších chvílích,“ napsal nejdříve na Twitter kanadský insider Chris Peters. O několik minut později jeho informace potvrdila mezinárodní hokejová federace. „Po doporučení lékařské skupiny a lékařského výboru IIHF, se direktoriát turnaje rozhodl kvůli šířící se nákaze COVIDU-19 a varianty Omikron zrušit mistrovství světa juniorů 2022,“ stálo v oficiálním prohlášení. „Snažili jsme se účastníkům vytvořit co nejlepší podmínky, aby tato událost proběhla v poklidu. Bohužel, nebylo to dost. Nyní musíme dostat všechny bezpečně domů,“ doplnil prezident IIHF Luc Tardif.

Během necelých čtyř hodin se tak, minimálně pro české mladíky, změnil rozehraný turnaj v hořkou pilulku, kdy nejprve prohráli zápas nehokejovou cestou, aby následně zjistili, že už se žádný turnaj nekoná. „Pocity jsou nepříjemné, jsou to pocity úzkosti a jsou to především pocity v této sezoně nedodělané práce. Je to ale jedna dlouhá nekonečná dlouholetá frustrace. Několik hodin po kontumaci slovenského zápasu zasedl direktoriát, kde byl přítomen i náš manažer Ota Černý, a rozhodl o zrušení turnaje,“ řekl trenér Karel Mlejnek.

Ke zrušení přiměly pořadatele celkem čtyři pozitivní hráčské testy. Podle posledních zpráv se dva objevily v americké výpravě, a po jednom v české a ruské. Zároveň na povrch vypluly informace o tom, že hokejisté, především ti, co jsou ubytovaní v městečku Red Deer, nejsou po dobu turnaje v uzavřené „bublině.“ Spíše jde o „bublinu“ dosti proděravělou.

„Jeden z členů evropské výpravy z hotelu, kde je ubytována i americká reprezentace, popsal covidové protokoly a nedostatek hráčské izolace jako směšné. Popsal, jak se hráči dostali například do kontaktu s hosty svatby, která se v hotelu pořádala,“ napsal například kanadský mládežnický expert Corey Pronman. Zároveň vyšlo najevo, že do hotelu v Red Deeru měla běžně přístup veřejnost.

Zatímco hráči a všechny realizační týmy musejí dodržovat striktní opatření, v dalších částech jejich ubytovacích zařízení vše běží, jako by se žádný turnaj nehrál. „Mnoho členů americké výpravy cítí obrovskou frustraci,“ doplnil Chris Peters. Je proto minimálně s podivem, že zápasy při jednom pozitivním testu byly kontumovány. A že už tři kontumace vedly ke zrušení druhého největšího mezinárodního turnaje v gesci IIHF.

ONLINE PŘENOS - Koronavirus ve sportu
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Česko Česko Fotbal Fotbal Hokej Hokej Novak Djokovič Novak Djokovič Svět Svět
Obnovit
Zprávy ze dne 18. 11. 2021
19:05
18. 11. 2021
Hokej

Hokejová extraliga nechystá omezení počtu diváků na utkáních po zpřísnění protikoronavirových opatření. „Vedení soutěže o podobném kroku neuvažuje, budeme se řídit obecně platnými nařízeními vlády a ministerstva zdravotnictví,“ uvedl pro ČTK tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund.

Zprávy ze dne 18. 11. 2021
18:00
18. 11. 2021
 

Pořadatelé zimních olympijských her v Pekingu oznámili třetí případ nákazy koronavirem v souvislosti s testovacími závody, poprvé se ale podle agentury SID objevil přímo v uzavřené „bublině“. Stejně jako v minulém týdnu se jedná o sáňkaře, ale zatímco předchozí dva odevzdali pozitivní test bezprostředně po příletu do Číny, tentokrát se nákaza projevila v dějišti po několika dnech pobytu. V pátek začne sáňkařům na dráze Jen-čchingu seriál Světového poháru.

Zprávy ze dne 18. 11. 2021
12:20
18. 11. 2021
AC Sparta Praha

Bývalý fotbalista pražské Sparty a běloruské reprezentace Denis Kovba zemřel ve věku 42 let na komplikace spojené s koronavirem. Na svém webu o tom informoval jeho někdejší klub Křídla Sovětů Samara. Kovbova manželka před týdnem na instagramu uvedla, že se dlouholetý hráč Samary nakazil koronavirem a byl převezen na jednotku intenzivní péče. Více čtěte ZDE>>>

Běloruský záložník Denis Kovba v létě 2009 podepsal smlouvu ve Spartě Běloruský fotbalista Denis Kovba, který v minulosti nastupoval ve Spartě

Vstoupit do diskuse
10

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Play off
Články odjinud


Články odjinud